banner beweging mountainbike

Zo leg jij je epische mountainbike rit vast

Ben jij een fanatieke mountainbiker of begin je net met deze spannende sport? Dan cross je in je vrije tijd het liefst over de meest uitdagende bospaadjes en parcoursen. Die epische ritten wil je natuurlijk met de wereld delen. Hoe je dat doet en wat voor gear je daarbij nodig hebt? Wij hebben wat tips en handige producten voor je op een rij gezet.

Gear | Actioncam | Editen | Review GoPro HERO9 | Foto maken? | Masterclass

Welke gear neem je mee op pad?

De stabiliteit van het beeld is misschien wel de grootste uitdaging bij het filmen van je rit. Vooral wanneer het aankomt op mountainbiken op een schokkerig parcours kan dit een extra uitdaging vormen. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een actioncam die shockproof is en tegen een stootje kan. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat je onderweg te maken kan krijgen met modder en water. Ga dus voor een model dat daar tegen kan, of kies voor extra bescherming. En ook niet onbelangrijk, kies de juiste geheugenkaart voor je camera.

Bekijk hiervoor onze geheugenkaarten. Zo mis jij niets van je rit.

gear

Hoe bevestig je de actioncam op je fiets of MTB?

Ben je eruit en ga je bijvoorbeeld voor een GoPro? Dan kun je ervoor kiezen deze op je stuur of zadel te bevestigen. Toch kiezen de veel MTB’ers ervoor hun cam op hun fietshelm te bevestigen. Let hierbij goed op jouw type GoPro of actioncam én op je type helm en de mount die je kiest. Een voordeel van een helmbevestiging is dat je zowel naar beneden als naar boven kan richten, wat betekent dat je zowel delen van het parcours als je eigen kijkrichting kan filmen.

Een nadeel van deze methode is wel dat je gemakkelijker blijft haken met je camera, als je bijvoorbeeld onder een laaghangende tak doorfietst. Op zoek naar een alternatieve optie? Veel mountainbikers gaan voor borstbanden waarmee je je actioncam op een stabiele manier op je borst kan bevestigen.

Zin om een stapje verder te gaan? Edit je video!

Waarschijnlijk geniet jij er ontzettend van om je rit terug te zien, maar wil je nét dat stapje verder gaan en de aandacht van de kijkers constant vasthouden? En heb je zin in wat edit werk? Er zijn ontzettend veel programma’s waarmee jij je opnames kan bewerken, het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft en hoe ervaren hiermee bent. Zou je hier meer over willen leren? Dan helpt dit artikel over de basics van het monteren van je beelden je verder op weg.

Review GoPro HERO9

Hier zie je hoe wij dat aangepakt hebben tijdens het reviewen van de GoPro HERO9 en geven we je een goed inkijkje in de stabilisatie opties van de verschillende actioncams.

Foto maken?

Jezelf en je rit op video vastleggen zijn natuurlijk hele toffe opties, maar een foto van jezelf op je mountainbike waarop je bijvoorbeeld op volle snelheid met opspattende modder door een bocht racet is ook leuk om te delen of om aan de muur te hangen. Maar hoe pak je dat het best aan? Kies een mooie locatie en laat een fietsmaatje een mooie actiefoto van je maken. Een actiefoto kun je op meerdere manieren maken, je kan de actie door de instellingen van de camer ‘bevriezen’ waardoor de foto een stilstaand beeld oplevert, of je kunt kiezen voor een langere sluitertijd. Bij die laatste optie zal het de mountainbiker scherp op de foto staan maar zal de omgeving vager zijn. Meer lezen over het vastleggen van beweging? Dat doe je in dit artikel.

extreme

Kamera Express Masterclass Actie & Beweging fotografie

masterclass beweging

Frits van Eldik

Masterclass

Nog lang niet uitgeleerd?

Bekijk dan onze gratis Kamera Express Masterclass Actie & Beweging fotografie

Meer lezen

beweging

BEWEGING FOTOGRAFEREN

Bewegende onderwerpen fotograferen heb je zo onder de knie op deze tips.

> Lees artikel

Lichtstralen fotograferen

LICHTSTRALEN FOTOGRAFEREN

Lichtbundels kunnen een magisch effect en prachtige sfeerbeelden opleveren.

> Lees artikel

fotograferen met tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

wintersport

FOTOGRAFEREN OP WINTERSPORT

Met deze tips wordt jouw wintersport onvergetelijk dankzij schitterende foto's.

> Lees artikel

< Terug naar actie & sport