Keuzehulp: Spiegelreflex- of systeemcamera kopen

Je staat in één van onze Superstores voor de vitrine waar tientallen camera's naar je terug staren. Online ben je misschien wel uren aan het scrollen tussen de verschillende camera's. Welke koop je nu? Ga je voor de systeemcamera of toch de spiegelreflex? Wat is eigenlijk het verschil? In dit artikel geven we je kort uitleg over de grootste verschillen tussen de systeem- en spiegelreflexcamera. We hopen je keuze daarmee een stuk makkelijker te maken.

Spiegelreflexcamera | Systeemcamera | De verschillen | Welke is geschikt voor jou? | Kort&Krachtig

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera wordt vaak ook wel een DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Deze camera wordt gekenmerkt door de spiegel die er in zit. Moderne DLSR's maken gebruik van een combinatie van mechanische onderdelen - zoals de spiegel - en digitale, waaronder de beeldsensor. Bij een analoge camera komen de foto's op een rolletje te staan. De DSLR 'drukt' deze direct digitaal af via de beeldprocessor (bijvoorbeeld CMOS) en toont deze op je LCD-scherm.

Dit uiteindelijke beeld ziet er anders uit dan wat jij zelf zag toen je de foto maakte. De zoeker van de spiegelreflex is namelijk optisch. Het beeld dat de lens binnenkomt wordt via de spiegel naar de zoeker doorgekaatst waardoor je alles ziet zoals het er werkelijk uitziet. Als je de foto maakt, dan klapt de spiegel kort weg zodat het beeld op de sensor geregistreerd kan worden.

De spiegel heeft nog een functie behalve je door de zoeker te laten kijken. De spiegel zet het beeld namelijk ook door naar een digitale autofocus sensor. Hier vindt de scherpstelling plaats. Het voordeel hiervan is dat het snel is, maar het nadeel is dat het beeld vaak niet helemaal gedekt kan worden door de AF-punten. Dit proberen de camera's wel op te lossen door fasedetecties of contrastdetecties toe te passen.


Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera heeft geen spiegel. Alles gaat digitaal. Hierdoor zijn deze camera's vaak een stuk kleiner en lichter. Eén enkele sensor doet bij een systeemcamera al het werk. Hierdoor is de zoeker ook digitaal en kan je direct zien hoe je foto eruit gaat zien, nog voordat je deze maakt. Veel systeemcamera's hebben niet eens een zoeker en ben je dus aangewezen op alleen het LCD-scherm.

De autofocus gaat ook via de sensor. Door niet afhankelijk te zijn van een losse AF-sensor kan de systeemcamera bijna over het hele beeld autofocus toepassen. Daarnaast zijn er steeds meer slimme functies beschikbaar zoals autofocus op de ogen, op dieren of zelfs een automatisch volgende autofocus bij snelle onderwerpen. Over snel gesproken, systeemcamera's zijn enorm snel. Doordat er geen spiegel in zit die telkens op en neer moet klappen bij iedere foto kan je met bizar snelle sluitertijden enorm veel foto's achter elkaar maken.

Al deze handige digitale functies hebben de systeemcamera de laatste jaren enorm populair gemaakt onder filmmakers. De videofuncties zijn bij veel modellen uitgebreid tot bijna bioscoop-waardige kwaliteit. Door de digitale registratie van de beelden en het ontbreken van een spiegel hebben deze camera's vaak stabilisatie in de body. Hierdoor krijg je tijdens het filmen dus prachtig stabiele beelden. Een DSLR heeft vaak geen stabilisatie, tenzij dit in de lens zit.


Maakt de sensor nog uit?

Jazeker! Als de woorden Fullframe, APS-C en Micro Four Thirds je nog weinig zeggen, neem dan vooral een kijkje op onze sensor pagina. Daar leggen we je haarfijn uit wat de verschillen zijn en hoe een cropfactor precies werkt. Want ook het type sensor is een belangrijk punt bij de aankoop van een nieuwe camera.

 

De verschillen op een rijtje

Spiegelreflexcamera's

  • Meer betaalbaardere accessoires
  • Losse AF-sensor en beeldprocessor
  • Optische zoeker
  • Robuuste en gebalanceerde body
  • Betere accu prestaties
  • Groter aanbod lenzen
  • Zwaarder en groter
  • Minder geschikt voor video
Alle spiegelreflexcamera's

Systeemcamera's

  • Snelle burst en sluitertijden
  • Eén sensor die alles doet
  • Digitale (of geen) zoeker
  • Zoeker gebruiken tijdens video
  • Micro 4/3 sensor beschikbaar
  • Kleiner aanbod objectieven
  • Kleiner en lichter
  • Vaak beeldstabilisatie in body
Alle systeemcamera's

 

Welke is geschikt voor jou?

Systeemcamera's hebben zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot krachtige toestellen en zijn voor zowel beginners als professionals erg geschikt. Veel professionele fotografen neigen eerder naar spiegelreflexcamera's vanwege het grote aanbod lenzen. Dit kan je oplossen met adapters, maar dat zijn dan weer extra kosten bovenop de lens. Objectieven voor systeemcamera's kunnen al snel hoog oplopen in de prijs. Dat is ook iets waar je als beginner op moet letten. DSLR's hebben vaak meer instap objectieven beschikbaar. Daarnaast zijn er over het algemeen ook iets meer accessoires op de markt voor spiegelreflexcamera's.

Het gewicht en het formaat zijn belangrijke punten voor veel fotografen. Hoewel groot en zwaar kan lijken als een nadeel, is het voor veel fotografen eigenlijk een voordeel. Het biedt ze meer grip en stabiliteit. Een zwaardere spiegelreflexcamera is beter gebalanceerd met een zware telelens. Toch zijn er veel professionals die juist kiezen voor systeemcamera's vanwege het lichte gewicht en compacte formaat. Ze zijn makkelijk om mee op reis te nemen. Ook voor filmen krijgen systeemcamera's vaak de voorkeur.

Uiteindelijk is de keus voor een camera heel persoonlijk. Wil je graag high-tech snufjes met bijvoorbeeld oogdetectie-autofocus? Of toch liever een scherpe optische zoeker met een camera die lekker stevig in je handen ligt? Die keus ligt helemaal bij jou. Denk goed na over wat je er precies mee wilt doen. Welke type fotografie bijvoorbeeld. Kijk naar je budget, maar houd ook je toekomstige budget in de gaten voor als je de camera wilt uitbreiden met lenzen en accessoires.

Koop een spiegelreflexcamera! of Koop een systeemcamera!

Kort&Krachtig

Ons videoteam legt de verschillen hieronder nog eens in het kort uit.

Huren

Kan je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor je. Zo kan je alles uitproberen en kijken wat je het fijnst vindt werken. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod systeem- en spiegelreflexcamera's. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.


Alle keuzehulpen

 
Meer keuzehulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: