15 praktische tips voor de mooiste analoge foto's

Analoge fotografie is fotograferen met een analoge camera met daarin een lichtgevoelige film. Het standaard fotorolletje is een 35mm-rolletje. Je kunt ook in andere formaten schieten, zoals het 4x5-formaat of het middenformaat.

Een rolletje raakt op na verloop van tijd. Je denkt goed na voordat je klikt. Veel fotografen vinden dit juist prettig. Ze worden uitgedaagd om kritischer te kijken naar dat ene fotomoment. Waarom maak ik nu een foto? 

Zelfs als je vooral aan digitale fotografie doet, is een tijdelijke switch naar een analoge camera interessant. Je moet je focussen. Want één ding is zeker: als je snel-snel even een fotootje wil maken, dan moet je niet analoog te werk gaan.

Til jouw analoge foto’s naar een hoger niveau met onderstaande 15 analoge fotografie tips.

Gewoon beginnen | Kleinbeeld | Wegwerpcamera's | Verschillende lenzen en accessoires | Zorgvuldig kiezen | Koop en ontwikkel met aandacht | In de koelkast | Meten is weten | Sluitertijd en diafragma | Creatieve effecten | Negatievenscanner | Nabewerken | Inspiratie opdoenFoutje!Fixeren en bewaren


Tip 1. Gewoon beginnen

Neem je analoge camera zo veel mogelijk mee, zodat je hem gemakkelijk gaat gebruiken. Breng ook je dagelijkse leven in beeld. Ze zeggen niet voor niets: ‘’The best camera is the one that is with you.’’ Test de camera goed voordat je hem koopt, plaats er nieuwe batterijen in en kijk of alles werkt. Een gemakkelijk begin is Nikon, Minolta, Pentax of Leica.

Tip 2. Start met kleinbeeld

Het makkelijkst start je met (het toegankelijke) 35mm, bijvoorbeeld de Ilford Sprite 35-II. Dit is een analoge spiegelreflexcamera. Het is eenvoudig om hier rolletjes voor te krijgen en je kunt hier nog veel tweedehands producten van vinden. Denk aan onze occasions of op Marktplaats.

Tip 3. Koop een wegwerpcamera

Deze investering is niet al te groot en met deze camera kun je erop los experimenteren. Neem de tijd, kijk goed en maak foto’s. Hoe vind je het om op deze manier te werken? Smaakt het naar meer of niet? Liever een iets uitgebreidere camera? Ook een analoge instant camera is een goede oefening!

Tip 4. Diverse analoge camera's, lenzen en accessoires

Wist je dat je bij analoge camera's verschillende lenzen, accessoires, filters en rolletjes kunt uitproberen? Het is een goed idee om eens verschillende analoge camera’s uit te testen en daarbij te kijken wat je het liefst wil. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voorkeur. Je hebt verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Kies je voor een model zonder verwisselbare lens, 35mm met verwisselbare lens of een middenformaat?

Tip 5. Kies de camera die je aanschaft met zorg

Kijk bij aanschaf van je camera naar het budget en maak de keuze of je een-ogige of twee-ogige camera’s wil. Let ook op het formaat en de beeldverhouding. Bekijk ook onze Keuzehulp voor meer informatie. We leggen daarin stap voor stap uit wat je nodig hebt bij welke stijl. Zo kun je rolletjes kopen die een bepaalde sfeer oproepen. Ben je op zoek naar een 'nieuwe' analoge camera? Bekijk dan ook ons uitgebreide tweedehands analoge assortiment.

Tip 6. Koop en ontwikkel je rolletjes met aandacht

Alle filmrolletjes geven een ander effect. Welke kies jij? Kijk op filmtypes.com welke film het beste bij jou past. Filmrolletjes kun je kopen bij ons in de webshop of bij de merken die ze nog maken, denk aan Lomography of Kodak. De filmrolletjes kun je inleveren in onze winkels. Voor al je vragen over het ontwikkelen van je film kun je terecht in onze superstores. In Amsterdam is het mogelijk om je rolletje te laten ontwikkelen.

Tip 7. Filmrolletjes in de koelkast

Voor een langere levensduur bewaar je de rolletjes op een donkere en koele plaats. Denk aan een 120 rolfilm (lang). Kamertemperatuur is in veel gevallen ook geschikt. Voor lange opslagtermijn is de vriezer ook een optie. Bij films komt het verouderingsproces bij -10 graden Celcius bijna tot stilstand. Maar bewaren bij 4-6 graden Celcius is ook een mogelijkheid. Wacht met foto's maken nadat je je rolletje uit de koelkast hebt gehaald. Aangeraden wordt om ze een dag van tevoren uit de koeling te halen. Wil je een rolletje uit je camera verwijderen of wisselen? Dit moet je op de juiste manier doen, anders verpest je de foto’s. Je kunt YouTube-filmpjes kijken om dit te leren. Of je vraagt iemand met die kennis om het voor te doen.

Tip 8. Meten is weten!

Sommige mensen vinden het fijn om wat extra tools te gebruiken waarmee ze de kwaliteit van hun analoge foto’s willen verhogen. Zo bestaat er een lichtmeter-app (Light Meter). Dit is een app waarmee je het licht kunt meten en op basis daarvan slimme beslissingen neemt bij het instellen. Naast deze handige app zijn er natuurlijk ook fysieke lichtmeters te verkrijgen. Op onze website vind je een groot aanbod aan lichtmeters. Het is een handig hulpmiddel om de lichtsterkte te meten en daar de instellingen van je camera op af te stellen. Werken met een lichtmeter is voor veel fotografen echt een verademing en een goede toevoeging. Het bespaart je tijd en moeite en het helpt je om op een efficiënte manier kwalitatief goede foto’s te maken.  

Tip 9. Verdiep je in de sluitertijd en diafragma

Op een cameratoestel moet je vaak handmatig licht, scherpte en diepte instellen. Dan is het slim om je van te voren te verdiepen in sluitertijd en diafragma. De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. De fotografen onder ons noemen de sluitertijd ook wel belichtingstijd. Sluitertijd is belangrijk wanneer je onderwerpen gaat fotograferen die bewegen, zoals water, sport of vuurwerk. Het diafragma is de opening van de lens. Het is opgebouwd uit meerdere lamellen die verschuiven. Hiermee maak je de lensopening groter of kleiner. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er in je foto valt. Heb je hier moeite mee of wil je sneller werken? Dan biedt een lichtmeter een uitkomst. Lees ook eens onze fotografie-tips.

Tip 10. Creëer creatieve effecten

Het nadeel en voordeel tegelijkertijd is het feit dat je minder controle hebt op analoge foto’s en imperfecties er sneller in zullen sluipen. Maar dat kan de foto ook bijzonder maken. Welke andere foto ziet er nu precies zo uit? Speel met double exposure en (opzettelijke) lichtvlekken en je beelden worden uniek. Soms lijken het wel ware (onbedoelde) kunstwerkjes.

Tip 11. Zorg voor een negatievenscanner

Denk aan de Epson V600. Je hoeft dan alleen nog maar een rolletje te kopen en de filmen te laten ontwikkelen. Het inscannen doe je namelijk zelf, je bespaart externe kosten. Het handige is dat je dan controle hebt over de kleur en resolutie. Je kunt de digitale nazorg ook uitbesteden in één van onze winkels. Vraag onze klantenservice naar meer informatie.

Tip 12. Ingescande foto's nabewerken

Wil je de klassieke en moderne technieken combineren? Dan kan je je analoge foto's in scannen. Zo kun je jouw analoog gemaakte foto's digitaal bewerken. Hierdoor kun je de kleuren op de foto's wat versterken zodat het contrast tussen scherp en wazig groter wordt. Je bewerkte foto’s kun je uiteraard ook weer afdrukken. Neem een kijkje op onze fotoservice.

Tip 13. Online en offline inspiratie

Inspiratie is overal. Je kunt on- en offline al heel wat inspiratie op doen als je meer wil weten over analoge fotografie. Zo kun je een aantal interviews en informatieteksten op Facebookpagina’s rondom analoge fotografie en lomografie terugvinden.

Verdiep je in websites als lomography.nl/magazine. Hier vind je allerlei tips, tutorials, interviews en nog veel meer. Dat is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Of blader door het album van die ene buurman die aardig fotografeerde in zijn jongere jaren. Er bestaan ook handige fora zoals analoogfotoforum.nl.

Tip 14. Accepteer dat het kan mislukken

Een analoge camera is uiteraard heel wat anders dan een systeemcamera. De charme van een analoge camera is natuurlijk dat je niet weet of je foto gelukt is tot je hem hebt laten ontwikkelen.

Elke foto is keer op keer weer een verassing. Je moet er van houden. Want als een foto mislukt is dan moet je het weggooien. Maar dat is helemaal niet erg. Het hoort erbij. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het is daarom juist een goed idee om die mislukte foto te bewaren. Op die manier bewaar je een fysiek bewijs van iets wat niet werkte. En daar leer je van. Dan weet je de volgende keer hoe het níet moet.

Tip 15. Fixeer en bewaar je foto's goed

Fixeer je foto’s: dit is een chemisch proces waarbij fotopapier wordt ondergedompeld in ‘’fixeer’’. Het zorgt ervoor dat het beeld op belichte film of fotopapier houdbaar blijft (en niet zwart wordt). Ondanks het fixeren moeten fysieke foto’s zorgvuldig bewaard worden (in albums of dozen).  Daarnaast raden we je aan om je foto's op hun kant in een droge doos of  donkere kast te bewaren, zodat ze niet aan elkaar plakken of gebruik een waterdichte en chemisch neutrale enveloppen. Zo kan je nog jaren genieten van je mooie foto's.

 

< Terug naar het overzicht