15 praktische tips voor de mooiste analoge foto's

Wanneer je analoog fotografeert denk je vaak net wat langer na voordat je de foto afdrukt, want voor je het weet is je fotorolletje vol. Dit is natuurlijk een uitdaging! Ga jij aan de slag met analoge fotografie? Wij helpen je graag op weg met 15 praktische tips.


Tip 1. Neem je gear altijd mee

Wanneer je begint met analoge fotografie, is het een aanrader om je analoge camera zo veel mogelijk mee te nemen. Breng bijvoorbeeld je dagelijkse leven in beeld! Zo leer je je gear kennen.

Tip 2. Start met kleinbeeld

Wanner je begint met analoge fotografie, is het makkelijk om te starten met 35 mm, bijvoorbeeld de Ilford Sprite 35-II.  Dit is een analoge kleinbeeld spiegelreflexcamera. Het is eenvoudig om hier rolletjes voor te krijgen en je kunt hier nog veel tweedehands producten van vinden. Bekijk vooral eens ons tweedehands analoog aanbod

Tip 3. Koop een wegwerpcamera

Wanneer je wilt experimenteren met analoge fotografie, is het een aanrader om een wegwerpcamera te kopen. Met zo'n camera kun je experimenteren en ontdekken wat je van deze manier van fotograferen vindt. Smaakt het naar meer of juist niet? 

Tip 4. Probeer diverse gear

Wist je dat je bij analoge camera's verschillende lenzen, accessoires, filters en rolletjes kunt uitproberen? Het is een goed idee om eens verschillende analoge camera’s uit te testen en daarbij te kijken wat je het liefst prettigst vindt. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voorkeur. Je hebt verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Kies je voor een model zonder verwisselbare lens, 35mm met verwisselbare lens of toch een middenformaat?

Tip 5. Kies de camera die je aanschaft met zorg

Kijk bij aanschaf van je camera naar het budget en maak de keuze of je een-ogige of twee-ogige camera’s wil. Let ook op het formaat en de beeldverhouding. Bekijk ook eens onze Keuzehulp voor meer informatie. We leggen daarin stap voor stap uit wat je nodig hebt bij welke stijl. Zo kun je rolletjes kopen die een bepaalde sfeer oproepen. Ben je op zoek naar een analoge camera? Bekijk dan ook ons uitgebreide tweedehands analoge aanbod.

Tip 6. Koop en ontwikkel rolletjes met aandacht

Wanneer je je filmrolletje hebt volgeschoten, is het tijd om je beelden te ontwikkelen. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan, maar het is wel een precies werkje. Wil je zeker zijn dat je film zorgvuldig ontwikkeld wordt? Lever de filmrolletjes dan in bij één van onze winkels. Hier kun je ook terecht met al je vragen over het ontwikkelen van je film. 

Tip 7. Bewaar filmrolletjes in de koelkast

Wanneer je je filmrolletjes niet gelijk gebruikt of ontwikkelt, is het belangrijk om de rolletjes goed te bewaren. In veel gevallen is kamertemperatuur geschikt, maar voor een langere levensduur raden wij aan om je rolletjes in de koelkast of vriezer te bewaren. Bij films komt het verouderingsproces namelijk bij -10 graden Celcius bijna tot stilstand. Maar bewaren bij 4-6 graden Celcius is ook een mogelijkheid. Wanneer je vervolgens foto's wilt schieten met je koude rolletje, is het handig om de film een dag van tevoren uit de koeling te halen.

Tip 8. Werk met een lichtmeter

Sommige mensen vinden het fijn om wat extra tools te gebruiken waarmee ze de kwaliteit van hun analoge foto’s willen verhogen. Zo is het aan te raden om een lichtmeter te gebruiken. Het is een handig hulpmiddel om de lichtsterkte te meten en daar de instellingen van je camera op af te stellen. Werken met een lichtmeter is voor veel fotografen echt een verademing. Het bespaart je tijd en moeite en het helpt je om op een efficiënte manier kwalitatief goede foto’s te maken.  

Tip 9. Verdiep je in sluitertijd en diafragma

Op een cameratoestel moet je vaak handmatig licht, scherpte en diepte instellen. Dan is het slim om je van te voren te verdiepen in sluitertijd en diafragmam zodat je tijdens het fotograferen hét moment natuurlijk niet mist. Kun je een korte opfrisser gebruiken? De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt en het diafragma is de opening van de lens. Samen met ISO-waarde zijn deze twee instellingen de belichtingsdriehoek.

Tip 10. Creëer creatieve effecten

Het nadeel (en voordeel) van analoge fotografie is dat je minder controle hebt over je foto’s. Hierdoor zie je snel imperfecties, maar dit kan een foto ook juist bijzonder maken. Welke andere foto ziet er nu precies zo uit? Speel vooral eens met double exposure en (opzettelijke) lichtvlekken en je beelden worden uniek. Soms lijken het wel ware (onbedoelde) kunstwerkjes.

Tip 11. Zorg voor een negatievenscanner

Met een negatievenscanner, hoef je alleen nog maar een rolletje te kopen en de filmen te laten ontwikkelen. Het inscannen doe je namelijk zelf, waardoor je externe kosten bespaart. Het handige van een negatievenscanner is dat je controle hebt over de kleur en resolutie. Je kunt de digitale nazorg natuurlijk ook uitbesteden, bekijk dan eens deze pagina.

Tip 12. Bewerk je ingescande foto's eens

Wil je de analoge en digitale technieken combineren? Dan kan je je analoge foto's in scannen. Hierdoor kun je vervolgens jouw analoog gemaakte foto's digitaal bewerken. Je kunt vervolgens bijvoorbeeld de kleuren op de foto's wat versterken zodat het contrast tussen scherp en wazig groter wordt. Je bewerkte foto’s kun je uiteraard ook weer afdrukken. Neem een kijkje op onze fotoservice.

Tip 13. Doe inspiratie op 

Inspiratie is overal. Je kunt zowel online als offline heel wat inspiratie opdoen als je meer wil weten over analoge fotografie. Zo kun je natuurlijk analoge fotografen volgen op sociale media, maar je kunt ook interviews lezen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe Sacha de Boer is begonnen met analoge fotografie? Lees dan dit interview eens. Natuurlijk is het ook interessant om blogs vol met tips te lezen. Neem dan vooral eens een kijkje op onze inspiratiepagina

Tip 14. Accepteer dat het kan mislukken

Een analoge camera is uiteraard heel wat anders dan een digitale camera. De charme van een analoge camera is natuurlijk dat je niet weet of je foto gelukt is tot je hem hebt laten ontwikkelen. Elke foto is weer een verassing. Je moet ervan leren houden. Het komt namelijk voor dat een foto mislukt en dat is helemaal niet erg. Het hoort er gewoon bij. Laat je hierdoor niet afschrikken en leer van je fouten!

Tip 15. Fixeer en bewaar je foto's goed

Het is belangrijk om je foto's te fixeren. Dit is een chemisch proces waarbij fotopapier wordt ondergedompeld in 'fixeer'. Het zorgt ervoor dat het beeld op belichte film of fotopapier houdbaar blijft (en niet zwart wordt). Ondanks het fixeren moeten fysieke foto’s zorgvuldig bewaard worden, bijvoorbeeld in albums of dozen. Zo kun je nog jaren genieten van je analoge foto's!

< Terug naar het overzicht