15 praktische tips voor de mooiste analoge foto's

Analoge fotografie is fotograferen met een analoge camera met daarin een lichtgevoelige film. Het standaard fotorolletje is een 35mm-rolletje. Je kunt ook in andere formaten schieten, zoals het 4x5-formaat of het middenformaat.

Een rolletje raakt op na verloop van tijd. Je denkt goed na voordat je klikt. Veel fotografen vinden dit juist prettig. Ze worden uitgedaagd om kritischer te kijken naar dat ene fotomoment. Waarom maak ik nu een foto? 

Zelfs als je vooral aan digitale fotografie doet, is een tijdelijke switch naar een analoge camera interessant. Je moet je focussen. Want één ding is zeker: als je snel-snel even een fotootje wil maken, dan moet je niet analoog te werk gaan.

Til jouw analoge foto’s naar een hoger niveau met onderstaande 15 analoge fotografie tips.

Gewoon beginnen | Kleinbeeld | Wegwerpcamera's | Verschillende lenzen en accessoires | Zorgvuldig kiezen | Koop en ontwikkel met aandacht | In de koelkast | Meten is weten | Sluitertijd en diafragma | Creatieve effecten | Negatievenscanner | Nabewerken | Inspiratie opdoenFoutje!Fixeren en bewaren


Tip 1. Gewoon beginnen

Neem je analoge camera zo veel mogelijk mee, zodat je hem gemakkelijk gaat gebruiken. Breng ook je dagelijkse leven in beeld. Ze zeggen niet voor niets: ‘’The best camera is the one that is with you.’’

Tip 2. Start met kleinbeeld

Start met (het toegankelijke) 35mm, bijvoorbeeld de Canon AE-1. Het is gemakkelijk om hier rolletjes voor te krijgen en je kunt hier nog veel tweedehands producten van vinden. Denk aan onze occasions of op Marktplaats.

Tip 3. Koop een wegwerpcamera

Deze investering is niet al te groot en met deze camera kun je erop los experimenteren. Neem de tijd, kijk goed en maak foto’s. Hoe vind je het om op deze manier te werken? Smaakt het naar meer of niet? Liever een iets uitgebreidere camera? Ook een analoge instant camera is een goede oefening!

Tip 4. Diverse analoge camera's, lenzen en accessoires

Ook bij analoge camera's kun je verschillende lenzen, accessoires, filters en rolletjes uitproberen. Test ook eens verschillende analoge camera's: kies je voor een model zonder verwisselbare lens, 35mm met verwisselbare lens of een middenformaat?

Belangrijk: test de camera voordat je hem koopt, plaats er nieuwe batterijen in en kijk of alles werkt. Een gemakkelijk begin is Nikon, Minolta, Pentax of Leica.


Tip 5. Kies de camera die je aanschaft met zorg

Kijk bij aanschaf van je camera naar het budget en maak de keuze of je een-ogige of twee-ogige camera’s wil. Let ook op het formaat en de beeldverhouding. Bekijk ook onze Keuzehulp voor meer informatie. We leggen daarin stap voor stap uit wat je nodig hebt bij welke stijl. Zo kun je rolletjes kopen die een bepaalde sfeer oproepen. Ben je op zoek naar een 'nieuwe' analoge camera? Bekijk dan ook ons uitgebreide tweedehands analoge assortiment: speciaal voor deze maand ontvang je 10% korting.

Tip 6. Koop en ontwikkel je rolletjes met aandacht

Alle filmrolletjes geven een ander effect. Welke kies jij? Kijk op filmtypes.com welke film het beste bij jou past. Filmrolletjes kun je kopen bij ons in de webshop of bij de merken die ze nog maken, denk aan Lomography of Kodak. De filmrolletjes kun je inleveren in onze winkels. Voor al je vragen over het ontwikkelen van je film kun je terecht in onze superstores. In Amsterdam is het mogelijk om je rolletje te laten ontwikkelen. Je kunt je ook richten tot onze klantenservice óf je neemt een kijkje op de 'Ontwikkelen doe je zo'- pagina.

Een rolletje uit de camera verwijderen/wisselen? Dit moet je op de juiste manier doen, anders verpest je de foto’s. Je kunt YouTube-filmpjes kijken om dit te leren. Of je vraagt iemand met die kennis om het voor te doen.


Tip 7. Filmrolletjes in de koelkast

Veel rolletjes blijven het langst goed als je ze op een donkere en koele plaats bewaart (dit staat op de verpakking). Denk aan een 120 rolfilm (lang). Kamertemperatuur is in veel gevallen ook geschikt. Voor lange opslagtermijn is de vriezer ook een optie. Bij films komt het verouderingsproces bij -10 graden Celcius bijna tot stilstand. Maar bewaren bij 4-6 graden Celcius is ook een mogelijkheid.

Tip 8. Meten is weten!

Sommige mensen vinden het fijn om toch wat extra tools te gebruiken. Zo bestaat er een lichtmeter-app (Light Meter), daarmee kun je het licht meten en op basis daarvan slimme beslissingen nemen bij het instellen. Er zijn natuurlijk ook fysieke lichtmeters te verkrijgen. Werken met een lichtmeter is voor veel fotografen echt een verademing en een goede toevoeging. 

Let op: zorg wel dat je even wacht met foto’s maken nadat je je rolletje uit de koelkast hebt gehaald. Aangeraden wordt om ze een dag van tevoren uit de koeling te halen.


Tip 9. Verdiep je in de sluitertijd en diafragma

Je moet vaak handmatig licht, scherpte en diepte instellen. Dan is het slim om je te verdiepen in sluitertijd en diafragma. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er in je foto valt. Heb je hier moeite mee of wil je sneller werken? Dan biedt een lichtmeter een uitkomst. Zie tip 8!

Tip 10. Creëer creatieve effecten

Het nadeel en voordeel tegelijkertijd is het feit dat je minder controle hebt op analoge foto’s en imperfecties er sneller in zullen sluipen. Maar dat kan de foto ook bijzonder maken. Welke andere foto ziet er nu precies zo uit? Speel met double exposure en (opzettelijke) lichtvlekken en je beelden worden uniek. Soms lijken het wel ware (onbedoelde) kunstwerkjes.

Tip 11. Zorg voor een negatievenscanner

Denk aan de Epson V600. Je hoeft dan alleen nog maar een rolletje te kopen en de filmen te laten ontwikkelen. Het inscannen doe je namelijk zelf, je bespaart externe kosten. Het handige is dat je dan controle hebt over de kleur en resolutie. Je kunt de digitale nazorg ook uitbesteden in één van onze winkels. Vraag onze klantenservice naar meer informatie.

Tip 12. Ingescande foto's nabewerken

Wil je de klassieke en moderne technieken combineren? Dan is het tof om je analoge foto in te scannen. Zo kun je jouw analoog gemaakte foto editen. Je kunt het roze van de jurk nog net wat versterken zodat het contrast tussen scherp en wazig groter wordt. Deze bewerkte foto’s kun je uiteraard ook weer afdrukken via onze fotoservice.

Tip 13. Online en offline inspiratie

Lees interviews en informatieteksten op Facebookpagina’s rondom analoge fotografie en lomografie. Verdiep je in websites als lomography.nl/magazine. Dat is niet alleen leuk maar ook leerzaam. Of blader door het album van die ene buurman die aardig fotografeerde in zijn jongere jaren. Er bestaan ook handige fora zoals analoogfotoforum.nl.

Tip 14. Accepteer dat het kan mislukken

De charme van een analoge camera is natuurlijk dat je niet weet of je foto gelukt is tot je hem hebt laten ontwikkelen. Een mislukte foto moet je weggooien. Dat is niet erg, toch? Het hoort erbij. Laat je hierdoor niet afschrikken. Of beter: bewaar die mislukte foto juist als fysiek bewijs van iets wat niet werkte. Daar leer je van. Dan weet je de volgende keer hoe het níet moet.

Tip 15. Fixeer en bewaar je foto's goed

Fixeer je foto’s: dit is een chemisch proces dat ervoor zorgt dat het beeld op belichte film of fotopapier houdbaar blijft (en niet zwart wordt). Het fotopapier wordt daarbij ondergedompeld in de oplossing ‘’fixeer’’.

Ondanks het fixeren moeten fysieke foto’s zorgvuldig bewaard worden (in albums of dozen). In een niet te warme of te koude ruimte, anders blijven ze niet goed, hoewel het verval van analoge foto’s er ook mooi uit kan zien. Er bestaan kunstenaars die verkleurde foto's gebruiken in hun creaties. Als je dit niet van plan bent, dan is het aan te raden om je foto's goed te bewaren.

Bewaar de foto’s op hun kant in een doos, zodat ze niet aan elkaar plakken. Zet foto-albums staand in je kast of gebruik enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor foto’s niet zo snel verkleuren.

Overzichtspagina