dierenfotografie tips

Foto: Photography by Mirjam  

12 tips voor dierenfotografie

“Which one of my photographs is my favorite? The one I am going to take tomorrow." Dit is een citaat van Imogen Cunningham.

De quote is herkenbaar voor velen. De echt gemotiveerde fotograaf is altijd bezig met het volgende beeld dat hij gaat maken. Dat beeld wordt anders, beter, veelzeggender, scherper, avontuurlijker, of wat dan ook.

Ter inspiratie voor jouw volgende dierenfoto geeft het Kamera Express-team, met hulp van enkele fotografen, 12 tips. Voordat je de tips tot je neemt, willen we ook nog één keer meegeven: oefen zo veel mogelijk.

Je hoort het van elke grote fotograaf: oefening helpt je vooruit. Trial and error, gewoon doen, proberen, vallen en opstaan. Aan de slag dus!

Camera-instellingen | Research | Perspectief | Aankleding | Creatieve oplossingen | Portretten | Vermijd clichés | Maak contact | Reflecteer | Focus op de ogen | Improviseren | Omgeving


fotgraferen van dieren tips

Tip 1. Kies de juiste camera-instellingen

Voor het fotograferen van vogels is ten eerste de sluitertijd erg belangrijk. Vogels zijn snel, wat betekent dat je een korte sluitertijd moet gebruiken. Zo kun je de beweging bevriezen. Wil je beweging vastleggen? Kies dan voor een langere sluitertijd. Naast sluitertijd is ook een snel autofocussysteem van belang.

Als de camera niet snel genoeg scherpstelt, heb je ondanks de korte sluitertijd alsnog onscherpe foto’s. Zet de autofocus daarom altijd op de ‘continuous’ modus en kies meerdere scherpstelpunten, zodat de camera de vogel blijft volgen terwijl hij in beweging is. Wil je een rustige achtergrond? Kies dan voor een groot diafragma. Zo creëer je een mooie bokeh.

Dit is uiteraard nog maar het tipje van de ijsberg. Platforms als DigifotoNational Geographic en Zoom bieden nog meer informatie op dit vlak.

tips dieren fotografie

Tip 2. Doe online research en laat je inspireren

Een tip van Jan-Joost Snijders: "Als je diverse websites en Instagram-accounts bekijkt, en daarbij gericht zoekt (naar locaties), zul je merken dat je al snel geïnspireerd raakt. 

Mijn grootste held is David Yarrow. Zijn zwart-wit-foto's waarbij hij vrijwel altijd vanuit een heel laag standpunt fotografeert spreken mij erg aan. Hij weet perfect de dreiging en kracht van bijvoorbeeld een leeuw vast te leggen in zijn foto's. Ik vind het heel boeiend om te kijken naar zijn projecten en beelden. Daar leer ik veel van en ik word er vooral heel enthousiast van. Ik wil dan het liefst zo snel mogelijk zelf op pad gaan!"

Wil je je ook laten inspireren? Droom dan weg bij de beelden van de dierenfotografen die wij uitlichten op onze Who to follow-pagina.

tips dierenfotografie

Tip 3. Wissel van perspectief

Werk op ooghoogte (met een macrolens), gelijke hoogte (ga zelf ook liggen als het dier ligt) of fotografeer juist eens uit een vogelhut (en maak natuurlijke opnames van vogels in hun eigen leefomgeving).

Kortom: wissel van perspectief zodat je variatie aanbrengt in je beelden. Trek dus niet je netste kleren aan als je buiten aan het werk bent. Je moet voorbereid zijn op het maken van liggende foto's in het gras, in de berm of in het ergste geval in de (niet al te diepe) sloot. Je moet als een dier denken om er een goed in beeld te brengen. Alles voor een goede foto!

dierenfotografie tips

Tip 4. Wees creatief met aankleding

Wees creatief met aankleding. Je krijgt meer resultaat als je werkt met niet voor de hand liggende items. Huisdieren bijvoorbeeld zien er vaak toffer uit in mensenoutfits (meestal kinder- en peuterkleding) dan in een dierenpakje.

Je kunt ook gebruik maken van props. Van accessoires, hoedjes, bloemen, of wat dan ook. Bedenk wel dat een dier bewegelijk is en een accessoire snel verliest. Je moet het moment gewoon vangen en snel vastleggen. Een tip: kies geen breekbare items en neem de tijd voor je shoots.

dierenfotografie tips

Tip 5. Omhels onverwachte momenten

Omhels onverwachte momenten. Als er iets misgaat, bedenk dan: wat zou wel werken? Dan vind je creatieve oplossingen.

Soms is hergebruik van een achtergrond, accessoire of ander item juist heel tof. De minder perfecte versie zorgt dan voor een verrassend gaaf resultaat.

dierenfotografie tips

Tip 6. Maak er een echt portret van

Dieren lijken meer op mensen dan je denkt. Als je het hoofd en de nek in beeld brengt, krijg je een leuk effect. Het gefotografeerde dier lijkt ineens een persoon. 

Je ziet het karakter en expressie van de kop, zoals je dat bij mensen ook goed ziet. De ene hond kijkt streng, de andere is speels en ontwapenend.

tips dierenfotografie

Tip 7. Vermijd clichés

Je kent ze wel, die standaard schattige fotootjes van dieren. Op de één of andere manieren denken mensen dat dat dé manier is om dieren in beeld te brengen. Breng een dier in beeld zoals hij is.

Breng hun karakter en unieke trekjes in beeld en je krijgt een veel interessanter beeld.

tips om dieren te fotograferen

Tip 8. Leer het dier kennen

Leer het gefotografeerde dier goed kennen en maak contact. Je ziet dan wat hij of zij wel of niet leuk vindt, waar hij enthousiast van wordt of juist rustig van wordt. Maak daar dan op de juiste manier gebruik van. 

Je krijgt zo ontspannen beelden of spannende beelden. De echtheid spat van je scherm af.

tips om dieren te fotograferen

Tip 9. Reflecteer

Zorg dat je de techniek onder de knie hebt en besef dat de kunst van ware fotografie zit in andere dingen. Reflecteer! Als je niet durft toe te geven dat je fouten maakt, dan ben je blind en blijf je blind. Dan kun je net zo goed in het donker fotograferen. Kijk kritisch naar je eigen werk en leer ervan. 

Op deze manier blijf je je fotografische oog trainen. Hoe meer training, hoe beter.

dierenfotografie

Tip 10. Focus op de ogen

Focus op de ogen van het dieren, zodat je de blik en expressie van het dier goed vast kunt leggen. Beginners zorgen er soms voor dat het verkeerde deel van de foto scherp is. Ze stellen in op de neus. Maar vergeet de ogen niet: die doen heel veel. Ook bij dieren! Zorg ervoor dat ze duidelijk en scherp zijn.

Je kunt gebruikmaken van de autofocus, denk bijvoorbeeld aan de Sony Animal Eye Auto Focus.

dier fotograferen tips

Tip 11. Improviseer

Het helpt als je van tevoren nadenkt over hoe de dag of shoot kan verlopen. Maak een (globaal) plan. Houd er rekening mee dat dieren onvoorspelbaar zijn. Soms heb je een plan b nodig.

Improviseer waar nodig. Gebruik het materiaal dat voorhanden is, wees creatief en kijk hoe je toch tot een gaaf eindresultaat kunt komen. 

En dan blijkt dat ene foutje, of dat moment van tegenslag, ineens de ingang tot een innovatieve denkrichting. Een origineel eindresultaat.

tips fotograferen dieren

Tip 12. Kies een passende achtergrond

Vergeet niet dat het belangrijk is om ook bewust te kiezen voor een passende achtergrond. Een rustige, egale achtergrond is vaak het mooist. Een drukke achtergrond leidt af van het hoofdobject.

Bij Wildlife is het tof om te laten zien wat de natuurlijke leefruimte van het dier is. Je kunt de foto dan bewust meer op afstand nemen, zodat je de omgeving goed ziet. 

Er zijn vele mogelijkheden. Zie het als een spel. Hoe kun je het dier een plaats geven in het geheel?

< Terug naar het overzicht