beginner fotografie

Tips om te beginnen met fotograferen

Alles wat je moet weten als beginnend fotograaf

Het begint te kriebelen. Misschien ga je op een mooie reis of begin je aan gezinsuitbreiding en vraag je jezelf ineens af hoe je die mooie momenten vast gaat leggen. Misschien heb je een keer een camera uitgeprobeerd en verlang je naar meer. Wat je reden ook is, je hebt besloten dat je wilt starten met fotografie. Maar waar begin je dan? Dat leggen we hier haarfijn aan je uit.

Camera lenen | Basics leren | Welke camera? | Camera leren kennen | Doen

Leen eerst een camera

Vol enthousiasme begin je aan je nieuwe hobby. Je zal misschien denken dat een mooie camera bemachtigen de eerste stap is. Dit is echter helemaal niet handig, want je weet nog niet wat je belangrijk vindt aan een camera en wat je nodig hebt om de onderwerpen die jij interessant vindt goed te kunnen fotograferen. De eerste tip is dan ook om er eerst achter te komen welke camera geschikt is voor jou en daar kom je alleen achter als je al even fotografeert. Kijk eens of je een camera van iemand kunt lenen. Hierdoor krijg je de gelegenheid om een tijdje de basics van fotografie uit te proberen. Ken je niemand met een camera? Je kunt er eventueel ook één leasen. Huur bij ons een camera en als je hem na je huurperiode wilt hebben, gaat je huurbedrag af van de prijs!

starten fotografie

Leer de basics

Nu we het toch over de basics hebben, probeer vooral ook om de belangrijkste basics van fotografie onder de knie te krijgen voordat je een camera aanschaft. Compositie is één van die basics. Een foto staat of valt namelijk met de compositie, omdat de compositie het verschil kan maken tussen een saaie foto met een rare kadering en een topfoto. Zelfs als alle instellingen op de automatische stand staan, kan een goede compositie zorgen voor een foto van professioneel niveau. Lees daarom hier alles over compositie!

Als je een stapje verder wilt gaan, kun je gaan nadenken over de belichting van je foto. Deze pas je aan met de belichtingsdriehoek, die bestaat uit het diafragma, ISO waarde en sluitertijd. Als je de belichtingsdriehoek beter onder de knie krijgt, kun je via belichting de sfeer van je foto beïnvloeden en beter onder verschillende lichtomstandigheden fotograferen. Lees daarom hier alles over de belichtingsdriehoek!

starten fotografie settings

Welke camera?

Als je een tijdje hebt kunnen experimenteren met fotografie, kun je gaan bepalen wat voor jou belangrijk is bij het fotograferen. Vraag je af of je behoefte hebt aan een camera waarbij je zo veel mogelijk instellingen handmatig kunt aanpassen of juist aan een camera die snel automatisch de instellingen aan kan passen. Vraag jezelf ook af wat je vooral denkt te willen fotograferen. Ben je geïnteresseerd in portretfotografie of wil je juist landschappen vastleggen? Fotografeer je vooral in daglicht of wil je ook bij minder goed licht kunnen fotograferen? Wil je een spiegelreflexcamera of toch liever een systeemcamera? Dit zijn allemaal factoren die belangrijk zijn bij de aanschaf van een camera en een lens. Pas als je het antwoord op deze vragen weet, kun je goed een camera aan gaan schaffen waarvan je achteraf niet denkt: had ik toch maar die andere gekozen. Het kan ook helpen om naar een fysieke winkel te gaan bij de aanschaf van je eerste camera. Ons personeel heeft natuurlijk veel kennis over camera’s en fotografie en geeft antwoord op al je vragen. Raadpleeg voordat je een camera koopt ook vooral onze keuzehulp voor het kiezen van een camera!

starten fotografie buiten

Leer je camera kennen

Als je dan eindelijk een eigen camera hebt, is het wel belangrijk om volop gebruik te maken van de opties die je camera jou biedt. Hoewel je inmiddels waarschijnlijk denkt alles over je camera te weten, kunnen camera’s altijd nog geheimen voor je bewaren. Het kan daarom geen kwaad om eens een blik te werpen op je handleiding of om bijvoorbeeld op Youtube video’s te kijken over jouw camera. Hierdoor ontdek je vaak mogelijkheden waarvan je niet wist dat je camera ze bezit en maak je optimaal gebruik van je camera.

starten fotografie buiten

Doen!

De beste manier om je camera te leren kennen en om met fotografie te beginnen is door simpelweg veel foto’s te maken. Dagje naar de dierentuin? Camera mee. Wandeling door het park? Camera mee. Door je camera veel mee te nemen, ga je overal mogelijkheden zien van mooie foto’s die je zou kunnen maken. Daarnaast leer je verschillende onderwerpen te fotograferen in verschillende lichtomstandigheden. Kortom: ga lekker aan de slag en investeer in een goede tas om je camera en lenzen mee te nemen. Dan komen de prachtfoto’s vanzelf. Tenminste - als je je camera ook af en toe uit je tas haalt ;).

Alle blogs