beginner fotografie

5 Tips om te beginnen met fotograferen

Alles wat je moet weten als beginnend fotograaf

Het begint te kriebelen als je al die mooie kiekjes bij anderen ziet. Misschien ga je op een mooie reis of begin je aan gezinsuitbreiding en vraag je jezelf af hoe je die mooie momenten vastlegt. Wellicht heb je een keer een camera uitgeprobeerd en verlang je naar meer. Wat de reden ook is, je hebt besloten te starten met fotografie. We geven je 5 tips, zodat jij weet waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw camera. 

Snel naar: Basis leren | Welke camera? | Camera leren kennen | Doen | Digitale nabewerking 

Tip 1: Leer de basis

Probeer de belangrijkste basiselementen van fotografie onder de knie te krijgen. Begin eens bij de compositie. Een foto staat of valt namelijk met de compositie, omdat dit het verschil kan maken tussen een saai plaatje met een rare kadering en een topfoto. Zelfs als alle instellingen op de automatische stand staan, kan een goede compositie zorgen voor een foto van professioneel niveau. 

Hierna kun je nadenken over de belichting van je beeld. Deze pas je aan met de belichtingsdriehoek. Die bestaat uit het diafragma, ISO-waarde en de sluitertijd. Als je de belichtingsdriehoek onder controle hebt, kun je via belichting de sfeer van je foto beïnvloeden en onder verschillende lichtomstandigheden fotograferen. 

starten fotografie settings

Tip 2: Welke camera?

Als je geëxperimenteerd hebt met fotografie kun je bepalen wat voor jou belangrijk is bij het fotograferen. Pas je graag alles handmatig aan of laat je de camera het werk doen? Wat zijn jouw favoriete onderwerpen om vast te leggen? Ben je geïnteresseerd in portretfotografie of wil je landschappen vastleggen? Fotografeer je vooral met daglicht of wil je ook bij minder goed licht fotograferen? Wil je een spiegelreflexcamera of toch liever een polaroidcamera? Deze factoren zijn cruciaal bij de aankoop van jouw camera. Als je het antwoord op deze vragen weet, kun je met onze keuzehulp de camera kopen die perfect aansluit bij jouw wensen. 

starten fotografie buiten

Tip 3: Leer je camera kennen

Heb je jouw favoriete camera in bezit? Dan is het belangrijk om volop gebruik te maken van de opties die de camera biedt. Kijk naar de scherpstelmogelijkheden en hoe je deze kunt aanpassen. Het is zonde als je thuiskomt met prachtige foto's die allemaal onscherp zijn. Ook als je alles over jouw toestel denkt te weten, kan deze nog vol met geheimen zitten. Werp eens een blik op de handleiding of zoek op YouTube naar video's over jouw camera. Hierdoor ontdek je vaak mogelijkheden waarvan je niet wist dat ze bestonden. Zo maak je optimaal gebruik van je camera.

starten fotografie buiten

Tip 4: Doen!

De beste manier om je camera te leren kennen, is door simpelweg veel foto’s te maken. Neem je camera dus altijd mee. Zo ontdek je overal mogelijkheden om mooie plaatjes te schieten. Ook leer je verschillende onderwerpen te fotograferen met diverse lichtomstandigheden. Vergeet niet om meerdere foto's te maken. Doe een stapje naar voren of naar achteren. Het lijkt een klein verschil, maar dat kan net het onderscheid maken. Soms kom je er thuis pas achter dat de foto toch niet helemaal naar wens is. Kortom: ga lekker aan de slag en investeer in een goede tas om je camera en bijbehorende accessoires mee te nemen. 

starten fotografie

Tip 5: Digitale nabewerking 

Natuurlijk vertrouw je erop dat er prachtige foto's uit jouw nieuwe apparatuur rollen. Toch mag je het lot soms een handje helpen. Foto's kunnen namelijk nóg mooier worden als je deze nabewerkt. Vergelijk het een beetje met de doka voor analoge fotografie. Het voordeel van digitale fotobewerking is dat je het eindresultaat direct ziet. Door het contrast aan te passen, kan een foto veel meer gaan leven. Probeer het eens uit en als je het niks vindt dan kun je altijd nog terug naar het origineel. 

Andere tips

Ook voor kinderen is het leuk om te beginnen met fotograferen. In ons ruime assortiment hebben bij ook kindercamera's zodat zij op een spelenderwijs in aanraking komen met fotografie en het ook interessant blijft om foto's te maken en te bewerken.

Meer lezen

Welke camera past bij mij

Welke lens moet ik kopen?

Wat is de juiste lens? Dat hangt af van jouw voorkeuren. Check hier welke lens het beste bij jou past.

> Lees artikel

Het verschil tussen een spiegelreflex en systeemcamera

De beste fotocamera voor de vakantie

Een avontuurlijke vakantie of luieren op het strand? Met onze tips koop jij de beste camera voor jouw bestemming. 

> Lees artikel

Belichtingsdriehoek

Fotograferen met de belichtingsdriehoek

Sluitertijd? Diafragma? ISO? Na het lezen van dit artikel is de belichtingsdriehoek gesneden koek.

> Lees artikel

Geheugenkaarten

Alles over geheugenkaarten

Alles wat je moet weten over verschillende soorten geheugenkaarten op een rij.

> Lees artikel