banner low key fotografie

Low key fotografie met én zonder flitser

Low key fotografie legt een mysterieuze nadruk op bijzondere contouren in het duister.

Iedereen kent ze wel: die mooie, donkere foto’s waarin alleen het voorwerp is belicht. Ze geven een unieke sfeer en zijn een absolute must-try voor menig fotograaf. Maar wat is de ideale low key fotografie studio-opstelling? Welke instellingen heb je nodig en hoe doe je low key fotografie zonder flitser?

Low key fotografie tips

In zo’n prachtig mysterieus beeld zien we slechts een glimp van jouw object. Low key fotografie levert een simplistisch beeld, maar de uitvoering is allesbehalve simpel. Zeker als beginnend fotograaf is het nog weleens tweaken met de juiste lichtval. Want hoe breng je precies dát in beeld wat je wil laten zien? Daarnaast heb je bij low key fotografie geen zichtbare achtergrond. Wat je ook fotografeert, slechts een klein deel van het object of de persoon is belicht. Wil je niet het object, maar juist alleen de achtergrond belichten? Ook met contouren werken is bij low key fotografie een optie.


Bij dit type fotografie werken we dus met een bijzonder schaduwspel. Best een gekke gewaarwording, want de meest prachtige low key foto’s zijn eigenlijk onderbelicht. Dat is dus even wennen, maar met een beetje oefening kan jij het ook!

low key hond

Wat is low key fotografie?

Onze omschrijving hierboven geeft het al een beetje aan; bij low key fotografie, ga je fotograferen in het donker. Wilde dat tot nu toe niet echt lukken? Geen zorgen! Veeg het angstzweet van je voorhoofd en zet het licht maar vast uit. Ook jij kan ruisvrije foto’s maken met weinig licht.

Voordat je start, zet je jouw camera op manuele stand (M) en bepaal je je lichtbron. Heb je bijvoorbeeld een goede flitser, werk je liever met lampen of gebruik je natuurlijk licht van buiten? Dat kan allemaal! We leggen je graag uit hoe.

Instellingen

Voor low key fotografie heb je allereerst een goede spiegelreflexcamera nodig. Stel deze camera altijd handmatig in! Zo weet je zeker dat de foto eruitziet zoals jij wil én voorkom je direct de ruis in het donker. Lees hieronder over de instellingen die wij aanraden.

Sluitertijd

Meestal gebruiken we bij low key fotografie een sluitertijd tussen de 1/125 en 1/200. Gebruik je een flitser? Zet dan je sluitertijd nooit sneller dan de flitssynchronisatietijd. Doe je dit wel, dan krijg je een donkere streep op je foto.



> Lees hier meer over de sluitertijd

Diafragma

Vooral het diafragma is bij low key fotografie heel belangrijk. Hiermee bepaal je hoe groot het scherpe gedeelte van de foto is. Oftewel: hoeveel licht er op de sensor binnenkomt. Bij low key fotografie is je diafragma dus niet te groot. Dit is vaak even uitproberen voor de gewenste scherptediepte en lichtinval.

> Lees hier meer over het diafragma

ISO

Heb jij in het donker altijd foto’s die onscherp zijn of vol zitten met ruis? Dan ligt dat ongetwijfeld aan je ISO-waarde. Deze bepaal je uiteraard op basis van je sluitertijd en diafragma, maar bij low key fotografie houd je hem vooral ook erg laag. Probeer bijvoorbeeld eens testfoto’s te maken met ISO 100.

> Lees hier meer over ISO

Belichtingsmethode

Bij veel camera’s stel je ook gemakkelijk een belichtingsmethode in. Zo kun je kiezen tussen spotmeting, deelmeting of Meervlaksmeting, Matrixmeting of multi-segment meting.

Voor low key fotografie is spotmeting hiervoor een goede keus. Zo laat de camera de grote, donkere delen buiten beschouwing.


Spiegelreflexcamera's

Hieronder een aantal spiegelreflexcamera's die in onze top 10 staan

Sony A7 IV

SONY A7 IV
  • Eye-autofocus voor mensen en dieren
  • 33 megapixels
  • 4K-video met 60 fps
  • 5-assige beeldstabilisatie
Bekijk hier

Canon R3

CANON EOS R3
  • Full frame stacked BSI CMOS-sensor
  • 4K UHD video met 60fps
  • DIGIC X-beeldprocessor
  • 24.1 megapixels
Bekijk hier

Sony A1

SONY ALPHA A1
  • In-body en optische beeldstabilisatie
  • 20.1 megapixels
  • Video: 4K 60P en HD 120P
  • Full frame systeemcamera
Bekijk hier

Studio-opstelling

Voor de ideale, prachtige low key foto’s heeft de studio-opstelling wat aandacht nodig. Je wil niet dat er te veel licht binnenkomt, maar wél dat het voorwerp nog zichtbaar is. In feite heb je hiervoor geen kunstmatige verlichting of studio nodig. Wat je wél nodig hebt, is controle over het licht. Bepaal hoe een onderwerp belicht wordt, kies de juiste contrasten en de richting van het licht.

Eigenlijk is low key fotografie overal mogelijk, zolang de achtergrond niet wordt belicht. Zet bijvoorbeeld een lamp of flitser schuin op het voorwerp of manipuleer het licht van buiten met karton of papier.

Low key fotografie zonder flitser

Je hoort misschien vaak dat voor low key fotografie een flitser noodzakelijk is. Niets is minder waar! Juist ook met bijzondere, natuurlijke lichtval is low key fotografie mogelijk. Want wat dacht je bijvoorbeeld van lichtstralen door een gat in de muur van een donkere ruïne? Juist ook zonder flitser is er een hoop mogelijk, maar een verplaatsbare lichtbron maakt het natuurlijk wel wat makkelijker.

NANLITE FORZA 60 LED DUAL KIT

NANLITE FORZA 60 LED DUAL KIT
  • Compacte 60W LED-lamp
  • Traploos dimbaar: 0 - 100%
  • 4 lichteffecten
  • Bowens vatting
Bekijk hier

INTERFIT BADGER BEAM LED TWO HEAD SOFTBOX KIT

INTERFIT BADGER BEAM LED TWO HEAD SOFTBOX
  • Veelzijdige 60W COB LED
  • Traploos dimbaar: 0 - 100%
  • 5000 lux op 1 meter
  • Bowens S vatting
Bekijk hier

FOVITEC 2 X 51X71CM EZ SETUP 850W SOFTBOX STUDIO

FOVITEC EZ SETUP SOFTBOX STUDIO
  • 85W Continu lichtset
  • Reflectieve binnenvoering
  • CRI 90+
  • E27-fitting
Bekijk hier

Scherpstellen in het donker

Heb je alle instellingen perfect staan en valt het licht op het object zoals jij dat wil? Dan is er slechts één laatste uitdaging. Ook scherpstellen is geen pretje met zo weinig licht. Met handmatig scherpstellen help je je camera een handje. Maak gebruik van de live view en zoom in om de scherpheid te controleren. Lukt scherpstellen echt niet? Eerst even het licht aanzetten helpt dan ook.

Meer lezen

high key

HIGH KEY FOTOGRAFIE

Zó maak jij de mooiste high key foto


> Lees artikel

iso

WAT IS DE ISO-WAARDE?

Wat is ISO, wat betekent het voor jouw foto’s en hoe stel je het in?

> Lees artikel

fotograferen-in-de-zon

FOTOGRAFEREN IN HET ZONLICHT

Speciaal voor jou een aantal tips voor het fotograferen in de zon.

> Lees artikel

raw

WAT IS RAW-FOTOGRAFIE?

Je kunt in JPG fotograferen, maar ook in RAW. Ontdek de verschillen.

> Lees artikel