Nabewerking

Overzichtspagina

Werken met het gradueel filter binnen Lightroom

Bij landschapsfotografie komt het vaak voor dat de voorgrond van de foto onderbelicht is, terwijl de lucht daarboven correct belicht is. Of juist dat de voorgrond goed belicht is en de lucht juist overbelicht. Om dit de corrigeren kunt u tijdens het fotograferen gebruik maken van een grijsverloopfilter op uw lens om dit verschil in licht op te vangen. Met het filter wordt een deel van het licht tegengehouden – bijvoorbeeld dat van de lucht – waardoor deze niet overbelicht raakt. Het resultaat is dat een lucht die anders (bijna) wit zou zijn geworden, toch de structuur van een wolkendek behoudt.

Bovenstaande foto is gemaakt met een Benro Universal Resin Filter GND8 (0.9) 3 stops grijsverloopfilter. 

Maar als u niet de beschikking heeft over een dergelijk hulpmiddel dan kunt u hetzelfde ook achteraf bereiken met het gradueel filter binnen Lightroom. Hiervoor is het wel belangrijk dat de foto in RAW is geschoten om de details uit de schaduwen en hooglichten te kunnen halen. Het kan ook bij JPEG’s, maar het resultaat zal altijd net wat minder mooi zijn. De gradueel bewerkingstool bevindt zich bovenin het rechtermenu en is toe te passen door met uw muis een lijn te trekken over het gebied dat u aan wilt passen. U kunt zowel aan de boven- als aan de onderkant van de foto beginnen, afhankelijk van welk deel van de foto u wilt corrigeren. Zoals u kunt zien zijn er heel veel verschillende bewerkingen toe te passen op het gradueel filter. U kunt uiteraard de belichting iets aanpassen maar kunt er ook voor kiezen om ook gelijk de verzadiging iets te verbeteren of de helderheid aan te passen. Binnen Lightroom kunt u meerdere gradueel filters gebruiken in uw foto, elk met andere instellingen. Ideaal als u bijvoorbeeld in een landschapsfoto de lucht iets donkerder en kleurrijker wilt maken en de voorgrond juist iets lichter en iets scherper. 

 

Lightroom zorgt er zelf voor dat het filter heel gradueel is: onderin is het bijna transparant en wordt verder naar boven toe steeds dichter. U kunt dit ook nog aanpassen door de drie delen waarin de verkleuring is ingedeeld (te herkennen aan de drie horizontale witte lijnen over de foto) uit elkaar te trekken of juist dichter naar elkaar toe. In het eerste geval wordt het filter transparanter, in het tweede geval steeds dichter.

 

Terug naar de overzichtspagina