Zo kies je de juiste geheugenkaart

Het aanbod geheugenkaarten is enorm, maar aan welke eisen moet een geheugenkaart nu precies voldoen? Hieronder bespreken we de verschillen in geheugenkaarten. Buiten het verschil in fysieke vorm en aansluiting zijn er nog een hoop verschillen waar je bij aankoop van een geheugenkaart goed op moet letten. 

Soorten geheugenkaarten | (Micro)SD nader bekekenSnelheid geheugenkaartOpslagruimte 


Verschillende soorten geheugenkaarten

De meest bekende geheugenkaart is de SD-kaart. Deze vinden we terug in de meeste consumenten camera’s: van instapcompact tot semi-professionele camera’s. Naast de gewone SD-kaart is er een veelgebruikte kleinere variant, namelijk de MicroSD-kaart. Deze vinden we vaak terug in actioncams en drones door het kleine formaat van deze kaartjes. Andere veel voorkomende kaarten zijn CF-kaarten (Compact Flash). Tot enige tijd geleden vonden we deze standaard terug in DSLR-camera’s. Momenteel zien we vrijwel alleen nog maar Compact Flash-kaarten terug in DSLR-camera’s uit het hoge segment.

Bekijk hier ons assortiment geheugenkaarten.

Door de toenemende resolutie van camera’s is er ook een vraag ontstaan naar snellere geheugenkaarten. Het antwoord op deze vraag zijn de CFast- en XQD-kaarten. Deze kaarten vinden we dan ook terug in verschillende professionele (video)camera’s die grote bestanden weg moeten schrijven. CFast, niet te verwarren met Compact Flash, is de opvolger van de Compactflash-kaart. Door een nieuwe interface is het mogelijk om hogere doorvoersnelheden te realiseren. CFast-kaarten zijn door een andere aansluiting niet compatible met Compact Flash-kaarten. De tegenhanger van CFast-kaarten zijn de XQD-kaarten. Ook deze zijn geschikt voor het uitlezen en wegschrijven van grote bestanden.


(Micro)SD nader bekeken

Binnen de SD-kaarten wordt onderscheid gemaakt tussen SDHC en SDXC. SDHC staat voor Secure Digital High Capacity en SDXC staat voor Secure Digital eXtended Capacity. Het verschil tussen deze twee is simpelweg gezegd dat een SDXC-kaart een hogere opslagcapaciteit kan hebben. Een SDHC-kaart heeft een capaciteit van 4 tot maximaal 32GB, terwijl een SDXC-kaart in theorie tot maar liefst 2TB opslagcapaciteit kan hebben. Recente camera’s ondersteunen vrijwel allemaal SDXC-kaarten, bij een oudere camera is het van belang om te kijken of deze overweg kan met SDHC- of SDXC-kaarten.

UHS I en UHS II

Bij nieuwe camera’s is het van belang om te kijken of deze UHS I- of UHS II-kaarten ondersteunt. Het verschil tussen deze twee is de aansluiting op de SD-kaart. De UHS II variant heeft extra connecties voor het realiseren van hogere doorvoersnelheden. Het is mogelijk dat camera’s die UHS II-kaarten ondersteunen, maar beperkt werken met een UHS I-kaart.


Snelheden van geheugenkaarten

Eerder schreven we al dat de toename van resolutie de vraag naar snellere opslag creëert. Het antwoord op deze vraag is de UHS II SD-, XQD- en CFast-kaarten. Met snelheden van meer dan 300MB/s zijn deze kaarten geschikt voor de nieuwste camera’s die in hoge resolutie opnemen. Bij UHS I- en Compact Flash-kaarten is het belangrijk om goed te kijken welke snelheden de kaarten ondersteunen. In de loop van de jaren zijn de snelheden van SD- en CF-kaarten hoger geworden maar de interface van de kaart is hetzelfde gebleven waardoor een camera op een oudere kaart mogelijk niet in Full HD of 4K resolutie kan opnemen.

Hoe belangrijk is de snelheidsklasse van een SD-kaart?

Op deze vraag kunnen we kort antwoord geven: dat hangt af van het doel. Als je slechts af en toe een foto maakt, is snelheid minder belangrijk dan wanneer je veel gebruik maakt van de burst-modus of gaat filmen. Toch komt een snelle geheugenkaart vrijwel altijd van pas, zeker met de hogere resoluties van tegenwoordig.

Voor video is het belangrijk om rekening te houden dat de schrijfsnelheid de bitrate van de video aan moet kunnen. De bitrate wordt in de meeste gevallen aangeduid in Mbps: mega bit per seconde. Let op: geheugenkaarten worden geclassificeerd met mega byte per seconde. In één byte gaat acht bit. Dus als je een video gaat opnemen met een bitrate van 100 MBps, heb je een continue schrijfsnelheid van 12.5 MB/s nodig. Snelheidsklasse U1 is hiervoor niet toereikend, aangezien deze bestanden tot 10MB/s wegschrijft. In dit geval kun je dus het beste kiezen voor een geheugenkaart met UHS-snelheidsklasse 3.

Tegenwoordig zien we op veel geheugenkaarten ook een speciale video snelheidsklasse terug: de Video Speed Class. Deze wordt aangeduid met de letter V en daarachter een getal. De telling begint bij V6 (6 MB/s) en loopt op tot V90 (90 MB/s). Dit laatste zou genoeg moeten zijn voor 8K video. Wil je filmen in 4K? Dan is een geheugenkaart met Video Speed Class V30 een goede keuze. Voor Full HD video is het aan te raden om voor een klasse te kiezen vanaf V10. Meer te weten komen over de verschillende geheugenkaarten in ons assortiment? Dat doe je hier

Opslagruimte

Hoeveel opslagruimte je nodig hebt is afhankelijk van het type bestanden dat je erop gaat zetten. Zijn dit video’s of foto’s, welke resolutie of bitrate gebruik je en schiet je in JPEG of in RAW? Hieronder vind je een overzicht van SanDisk van hoeveel JPEG- of RAW-foto’s en hoeveel minuten aan opnames je op een geheugenkaart kwijt kunt. Dit kan een handig hulpmiddel zijn bij het kiezen van de juiste geheugenkaart.

 

Aantal afbeeldingen per kaart (gemiddeld)

Aantal megapixels  Grootte (JPEG) 32GB (JPEG) 64GB (JPEG) 128GB (JPEG) 256GB (JPEG) Grootte (RAW) 32GB (RAW) 64GB (RAW) 128GB (RAW) 256GB (RAW)
10MP 3 MB 9.000 18.000 36.000 72.000 30 MB 915 1830 3660 7320
20MP 6 MB 4.500 9.000 18.000 36.000 60 MB 457 915 1830 3660
40MP 12 MB 2.250 4.500 9.000 18.000 120 MB 228 457 915 1830


Hoeveelheid video per kaart (gemiddeld)

Type video Resolutie video 32GB 64GB 128GB 256GB
HD 1280x720 3 uur en 45 min 7 uur en 30 min 15 uur 30 uur
Full HD 1920 x 1080 2 uur en 20 min 4 uur en 40 min 9 uur en 20 min 18 uur en 40 min
UHD/4K 3840 x 2160 1 uur en 30 min 3 uur 6 uur 12 uur

 

Meer lezen

Tips en Tricks video

Tips en tricks voor video

Een video maken kan best lastig zijn. Hier een aantal tips en tricks om te starten.

> Lees artikel

Vloggen keuzehulp

Wat voor type vlogger ben ik

Voldoende keus om de perfecte video te maken, maar waar begin ik precies?

> Lees artikel

Sound on!

Perfect geluid bij perfecte video's

Wil je de perfecte video, dan is perfect geluid essentieel. Wat gebruik je daarvoor?

> Lees artikel

Musthaves vloggen

Musthaves voor vloggen

Deze producten mogen niet ontbreken in je uitrusting voor de perfecte video.

> Lees artikel