Welke spiegelreflex

Keuzehulp: Welke spiegelreflexcamera?

Als je op zoek bent naar een spiegelreflexcamera, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Welke dat precies zijn leggen we je uit in dit artikel.

Werking | Voor- en nadelen | Aandachtspunten | Aanbod

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

De spiegelreflexcamera wordt vaak DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Wat de camera onderscheidt van andere camera’s is de spiegel. Moderne DSLR’s werken op een combinatie van mechanische onderdelen – zoals de spiegel – en digitale, waarom de beeldsensor. Waarbij foto’s bij een analoge camera op een rolletje komen te staan, ‘drukt’ de DSLR deze digitaal af via de beeldprocessor (bijvoorbeeld CMOS). Hierna zie je het resultaat direct op je scherm.

De foto ziet er iets anders uit dan wat je door de zoeker zag. Dat komt omdat de een spiegelreflexcamera namelijk een optische zoeker heeft. Dat betekent dat het beeld door de lens binnenkomt en wordt doorgekaatst. Als je een foto maakt, klapt de zoeker kort weg zodat het beeld door de sensor vastgelegd kan worden. Dat verklaart ook dat je beeld in de zoeker heel even zwart wordt bij het maken van een foto.

Spiegelreflexcamera

Daarnaast heeft de spiegel nog een functie. Hij zorgt er namelijk ook voor dat het beeld doorgezet wordt naar de digitale autofocus sensor, waar de scherpstelling plaatsvindt. Dit resulteert in een snelle focus, maar helaas wordt vaak niet het hele beeld gedekt met AF-punten. Met fasedetecties of contrastdetecties wordt dit echter geprobeerd op te lossen.

Voordelen spiegelreflexcamera:

Veel instelmogelijkheden

Grote keuze uit verschillende objectieven

Hoogwaardige beeldkwaliteit

Goede lichtgevoeligheid

Je ziet wat je fotografeert door de optische zoeker

Snelle autofocus

Robuuste en gebalanceerde body

Nadelen spiegelreflexcamera:

Onderdelen zijn gevoeliger voor slijtage

Niet zo handzaam

Over het algemeen redelijk zwaar

Kan ingewikkeld zijn door vele instelmogelijkheden

 


 

Waar moet je op letten?

De verschillen tussen spiegelreflexcamera’s zijn groot. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je verwacht van de camera. Ruwweg zijn er drie categorieën: instapcamera’s voor beginners, camera’s voor gevorderde gebruikers en tenslotte de modellen voor ervaren en professionele beeldmakers. De verschillen tussen deze modellen zitten vooral in het sensorformaat, de snelheid en beschikbare functies.

Welke opties zijn belangrijk?

Begin je net met fotografie, dan profiteer je van de automatische stand op een camera. De makkelijke bediening van de instapmodellen is dan waarschijnlijk een groot pluspunt voor jou. Als je wat meer ervaring hebt en weet hoe je een camera in moet stellen, dan zal je de automatische stand waarschijnlijk bijna niet meer gebruiken. In dat geval is het verstandig naar bijvoorbeeld het aantal scherpstelpunten te kijken.

Opties

Bepaal voor jezelf hoeveel je wilt instellen

Portret

Voor portretfotografie is de beeldsensor belangrijk

Wat wil je fotograferen?

Wat je wilt fotograferen is misschien wel een van de belangrijkste factoren in je keuze. Wil je portretten maken met een mooie bokeh of ga je veel aan de slag in moeilijke lichtomstandigheden? Dan is een goede lichtsterke camera een vereiste. In dat geval kies je het beste voor een professionele spiegelreflexcamera met een full frame sensor. Hiermee heb je minder last van ruis, profiteer je van een groter dynamisch bereik en heb je minder scherptediepte.

Hoe belangrijk is het aantal megapixels?

Eén van de meest in het oog springende eigenschappen is het aantal megapixels. Echter heb je niet per se veel megapixels nodig om mooie foto’s te maken. Sterker nog, met minder megapixels schiet je in theorie hoogwaardigere foto’s. Dit komt omdat een sensor is opgebouwd uit pixels. Als twee sensors even groot zijn, maar de één beschikt over 40 megapixels en de ander over 20, dan hebben de individuele pixels bij de 20 megapixel sensor meer ruimte. Hierdoor kunnen deze meer licht opvangen, waardoor je minder last hebt van ruis. Op deze manier ziet de foto er beter uit. Daarom is het verstandig je niet blind te staren op het aantal megapixels. Waar een groot aantal megapixels echt van pas komt is bij grote prints. Uit hoe meer pixels een foto is opgebouwd, hoe groter deze is. Voor een scherpe print op A3-formaat volstaat 12 megapixel echter al prima.

Hoeveel beelden per seconde ga je schieten?

Sta je langs de zijlijn bij de voetbal of dicht op het circuit, dan kan het handig zijn om veel beelden per seconde te kunnen schieten. Met 20 beelden per seconde zit hét moment er altijd wel tussen. Daarom is het bij actiefotografie aan te raden goed te kijken naar het aantal beelden dat een camera per seconde kan schieten. De camera’s in het duurdere segment bieden hierbij over het algemeen uitkomst. Gaat het moment niet zomaar voorbij, zoals bij portretfotografie of op vakantie, dan volstaat een camera die zeven beelden per seconde schiet.

Actie

Ga je actie fotograferen, let op het aantal beelden per seconde

Vloggen

Vloggen met een DSLR is goed mogelijk

Wil je ook filmen?

Tegenwoordig kan je met nagenoeg alle spiegelreflexcamera’s ook filmen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de maximale resolutie, het aantal frames per seconde en de instelmogelijkheden. Ook kan het leuk zijn om slow motion beelden te schieten. Het kan echter voorkomen dat andere functionaliteiten zoals een snelle autofocus dan niet meer bruikbaar zijn. Wil je de DSLR gebruiken om te vloggen? Let er dan op dat je het scherm kunt draaien zodat je kadrering altijd juist is. Ook kan het handig zijn om een microfoon of een externe videolamp te bevestigen. Hiervoor heeft de camera een hotshoe mount nodig.

Welke lenzen heb je nodig?

Natuurlijk is je budget een belangrijke factor in het kiezen van een camera. Niet onbelangrijk hierbij is ook de objectieven in de picture te houden. Een spiegelreflexcamera is tenslotte onbruikbaar zonder lenzen. Daarom is het belangrijk om tijdens het oriënteren ook vast te kijken naar de beschikbare lenzen en wat deze kosten.

Camera’s worden ook altijd aangeboden met een standaard lens, een zogeheten ‘kitlens’. De brandpuntafstanden verschillen, maar reken op een zoombereik van om en nabij de drie keer, met als kortste brandpuntafstand een redelijke groothoek. Wil je gewoon herinneringen vastleggen en bijvoorbeeld foto’s maken op vakantie, dan kan je met de kitlens prima uit de voeten. Sta je ver van de actie of wil je onderwerpen close in beeld, dan heb je een telelens nodig. Sta je juist heel dicht op het onderwerp, zoals bij kleine dieren, dan profiteer je van een macrolens.

Bekijk ons aanbod van spiegelreflexcamera's

Heb je aanbevelingen nodig? We hebben voor jou een Top 10 spiegelreflexcamera's samengesteld. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze winkels waar we je graag van advies en een kopje koffie voorzien.

Of toch een systeemcamera?

Ben je er nog niet zeker van of een spiegelreflex bij jou past? Misschien moet je dan wel gaan voor de systeemcamera. Deze camera bevat geen spiegel en is over het algemeen kleiner en lichter dan een spiegelreflex. In dit artikel leggen we in detail uit wat de verschillen zijn en welke je het beste kunt kopen.

Huren

Kan je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor je. Zo kan je alles uitproberen en kijken wat je het fijnst vindt werken. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod systeem- en spiegelreflexcamera's. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.