beweging-foodfotografie

Beweging vastleggen in foodfotografie

Foodfotografie een populaire vorm van fotografie waarbij specifiek met etenswaren wordt gewerkt. Waar voorheen gerechten vooral werden gefotografeerd ter promotie van een product, worden de beelden van opgemaakte borden nu tot kunstvorm verheven. Een simpele, statische foto voldoet niet meer. Actie in een foodfoto zorgt voor meer spanning en maakt het beeld interessanter, maar hoe pak je dit aan?

Wij geven je een paar eenvoudige tips waarmee je dynamische en interessante foodfoto’s kunt maken.

scherptediepte

Tip 1. Scherptediepte

Allereerst bepaal je wat je gaat fotograferen en waarom. Waar moet de focus vooral op liggen? Welk ingrediënt of gerecht is de ster van het beeld of gaat het juist om de algehele sfeer? Hier pas je de scherptediepte op aan. Heb je een taartpunt die je graag eruit wilt laten springen? Zorg dan dat alle aandacht hier naartoe gaat en laat teveel afleiding op de achtergrond achterwege. Of maak de achtergrond minder scherp door in te stellen op de taartpunt.

Zorg dat alle instellingen op de camera, lichtbronnen en de compositie goed zijn. Neem een aantal testfoto’s waarbij je op verschillende objecten scherpstelt. Het scherpstellen kun je het beste handmatig doen, zo heb je alle controle over het eindresultaat.

sluitertijd

Tip 2. Sluitertijd

De sluitertijd is vooral een belangrijk onderdeel bij actiefotografie. Het bepaalt of en wanneer je onderwerp wordt stilgezet. Daarnaast bepaalt het hoe lang de camerasensor tijd heeft om het binnenkomende licht op te vangen en een foto te maken.

De sluitertijd, het diafragma en de ISO hebben direct invloed op de belichting van je foto. Wanneer je nog niet volledig bekend bent met fotografie of met je camera, kan het lastig zijn om de juiste instellingen te vinden.

Toch is het aan te raden om je hier in te verdiepen, met alleen de automatische stand zul je niet hetzelfde effect bereiken. Je hebt dan namelijk geen invloed op de exacte sluitertijd en daarmee op het eindresultaat.

statief

Tip 3. Statief

De kleinste bewegingen kunnen je foto verpesten, zeker wanneer je werkt met een lange sluitertijd. Het is daarom aan te raden om te werken met een statief. Maar niet alleen voor de scherpte van de foto, ook voor de actie is het handig om een statief te gebruiken. Zo heb je namelijk je handen vrij om te strooien, te schenken of te roeren. Het kan ook handig zijn om een afstandsbediening te gebruiken. Zo kun je de camera bedienen van een afstand zonder de camera aan te raken.

teveel-teweinig

Tip 4. Liever teveel, dan te weinig

Maak liever teveel, dan te weinig foto’s. Dit kan je doen door de interval stand te gebruiken. Soms is de perfecte actiefoto een lucky shot!

Maak dus zoveel mogelijk foto’s en blijf tijdens het proces controleren of de instellingen doen wat je wilt bereiken. Dit geeft je de mogelijheid om halverwege de fotoshoot de instellingen te wijzigen en vergroot je de kans op dat ene perfecte beeld.

achtergrond

Tip 5. Contrasterende achtergrond

De styling van je foto is belangrijk. Denk hierbij aan je achtergrond. Om aardbeien er extra rood uit te laten zien, is een contrasterende achtergrond een handige tool. Of wil je bijvoorbeeld de focus leggen op het strooien van meel of poedersuiker? Gebruik dan een donkere achtergrond.

wees-creatief

Tip 6. Wees creatief

Het leuke aan foodfotografie is dat je met eten mag spelen! Strooi, gooi of schenk met eten terwijl je de foto maakt. Hierdoor creëer je de meeste actie en laat je de creativiteit stromen. Door het beeld achteraf met Photoshop te bewerken, kun je zelfs een stapje verder gaan en onderwerpen in de foto laten zweven.

< Terug naar het overzicht