Creatieve foto's: schrijven met licht

December heeft de donkerste dagen van het jaar en dat maakt het minder eenvoudig goed belichte foto's te maken. Het is ook een uitgelezen kans om aan de slag te gaan met een wel heel creatieve en verrassend veelzijdige fotografie-techniek: schrijven met licht! Ons videoteam ging op pad met fotograaf Fabian Ruijgrok, professioneel portret- en bruidsfotograaf, en maakte onderstaande tutorial.

Stap 1 | Stap 2 | Stap 3 | Stap 4Stap 1: Wat heb je nodig?

Omdat we lange sluitertijden gebruiken om te schrijven met licht is het absoluut noodzakelijk een statief te gebruiken. Op deze manier blijft het beeld perfect scherp als we een foto nemen met een lange sluitertijd. Heb je geen statief? Je kunt de camera ook op bijvoorbeeld een muurtje plaatsten; als de camera maar volledig stil staat tijdens het fotograferen. Daarnaast moet je camera een handmatige instelling hebben, omdat je bij schrijven met licht zelf de sluitertijd instelt. Om beweging helemaal te voorkomen gebruik je de zelfontspanner van de camera, de Hahnel Captur Module Pro of Timer Module afstandsbediening met de Captur Receiver, om de camera te ontspannen. Helemaal perfect is het als je camera in RAW kan fotograferen. In de nabewerking kun je je kunstwerk dan in Lightroom nog mooier maken. En vergeet je licht niet: een zaklamp, sterretjes of een garde met staalwol.

Stap 2: Kies de juiste instellingen

Bij het instellen van de camera zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Stel ten eerste de sluitertijd zo in dat je genoeg tijd hebt om met de lichtbron te kunnen schrijven. Als je bijvoorbeeld alleen een vorm wil maken zul je wellicht genoeg hebben aan een sluitertijd van 10 seconden, maar als je een heel woord wilt schrijven, heb je al snel 20 seconden nodig. Ga gemiddeld uit van circa 15 seconden. Als je een sluitertijd van langer dan 30 seconden wil gebruiken, zet dan de camera op de Bulb stand waarbij je zelf kunt bepalen hoe lang de sluiter open staat. Hou de ISO zo laag mogelijk. Dit voorkomt dat je foto's veel ruis bevatten, iets wat in de donkere partijen snel voorkomt. Stel hierna het diafragma in op bijvoorbeeld f/8 en maak een testfoto. Als de foto te donker of te licht is kun je naar wens het diafragma verder naar boven of beneden bijstellen. Oefening baart kunst!

Fabian: "De donkere dagen bieden een uitgelezen kans voor tekenen met licht"

 

Stap 3: Stel handmatig scherp

Hoe zorgen we er nu vervolgens voor dat de lichttekening goed in focus is? Het is haast niet te doen om automatische scherpstelling te gebruiken. Zet daarom de lens op manuele focus en stel scherp op degene die gaat schrijven met licht. Of stel met hulp van een kleine lichtbron (tip: gebruik de zaklamp functie van je telefoon) op het gezicht van de lichttekenaar automatisch scherp en schakel daarna de AF uit. Voor de lichttekenaar is het nu natuurlijk zaak op dezelfde plek te blijven staan. Zo zal de tekening of het woord op de foto helemaal scherp worden. Om deze reden is het handig om met zijn tweeën te werken: de één tekent, de ander bedient de camera. Dat scheelt een hoop heen en weer lopen.

 

Stap 4: Schrijf in spiegelbeeld

Aangezien je de foto van voren zult maken is het voor de lichttekenaar zaak dat hij of zij in spiegelbeeld schrijft. Als je thuis over een nabewerkingsprogramma beschikt, kun je uw foto natuurlijk spiegelen. Maar let op: je spiegelt dan natuurlijk wel alles, dus ook de achtergrond. De truc zal het minste opvallen als de achtergrond heel erg donker of symetrisch is. Het effect zal gewoon blijven bestaan. Probeer daarnaast om op de grond een rechte lijn te zoeken die je in de gaten kunt houden als je aan het schrijven bent, zodat de letters niet opeens naar achter of voren komen te staan en uit focus raken.

< Terug naar het overzicht