Flits- of continulicht

Flits- of continulicht?

Welk licht is het beste om te gebruiken voor portretfotografie: flitslicht of continulicht? Beide vormen van licht worden natuurlijk volop gebruikt en voor beide soorten verlichting is wat te zeggen. Met een studioflitser kan je een beweging echt bevriezen en bij continulicht zie je van tevoren wat het effect van het licht is in de foto. In principe zijn studioflitsers gemaakt voor fotografie en continulampen voor videografie. Die grens begint echter te vervagen, dit door de voortschrijdende techniek.

 

Flitslicht

Flitsers geven in een fractie van een seconde een enorme hoeveelheid licht. Door deze hoeveelheid licht kan je een korte sluitertijd gebruiken wat er weer voor zorgt dat je bewegingen beter kunt bevriezen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die net niet helemaal stil kunnen zitten. Doordat de sluitertijd kort is heb je zelden bewogen foto’s.

 

Flitsers geven meer licht dan continulampen. Het voordeel is dat een flits maar van korte duur is. Gelukkig maar, want als je een flitser continu zou kunnen laten branden, zou dat niet erg prettig zijn voor je model.

 

Een ander voordeel is dat er voor studioflitsers heel veel accessoires en lichtvormers beschikbaar zijn. Je kunt het licht eventueel verzachten, bundelen met een kleppenset / reflector of zelfs gericht spreiden door middel van een softbox met honingraat. Bovengenoemde accessoires passen op alle studioflitsers aangezien de aansluitingen aan de voorzijde hetzelfde zijn. De kleurtemperatuur is hetzelfde als die van daglicht, waardoor je dus geen filters hoeft te gebruiken om te warme kleuren te corrigeren.

Flitslicht - Ellen de Monchy (@ellendemonchy)

 

Continulicht - Marwan Magroun (@marwanmagroun)

Continulicht

Kies je ervoor om flitslicht te vervangen voor continulicht? Dan is je sluitertijd ook langer en is de kans op bewogen foto’s vele malen groter. Jouw model moet goed stil zitten en het gebruik van een statief voor je camera is ook een aanrader. Dit is makkelijk op te lossen door een hogere ISO-waarde te gebruiken. Dat zorgt er namelijk voor dat de sensor op je camera gevoeliger wordt voor licht, waardoor de sluitertijd weer verkort kan worden.

Met continulicht wordt ook wel belichting met LED-lampen bedoeld. Waarom? Deze vorm van continulicht heeft vele voordelen voor jou als fotograaf. Denk bijvoorbeeld aan het gebruikersgemak, een aanzienlijk lager stroomverbruik en de vele kleurtemperaturen. Zoals eerder aangegeven kan je van tevoren zien hoe jouw onderwerp belicht is en een groot voordeel is dat het ingestelde licht constant blijft. Mocht de belichting nog niet naar wens zijn, dan kan je dit met LED-lampen gemakkelijk instellen. LED-lampen kunnen namelijk elke kleur licht weergeven. Naast de gemakken voor jou als fotograaf is het voor jouw model ook fijn als je gebruik maakt van continulicht. Als een flitslicht afgaat, wordt er natuurlijk een felle flits afgegeven en met continulicht heb je het voordeel dat er juist geen flits aan te pas komt en dat je meerdere foto’s achter elkaar kunt schieten. Een flitser moet namelijk herladen worden, continulicht niet.

 

Wat is nu de beste keuze?

Flitslicht en continulicht hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Het voordeel van continulicht is dat je meteen ziet hoe jouw foto eruit gaat zien en dat je de volledige controle behoudt over de lichtval. Je kunt er zelf voor kiezen hoe je een onderwerp wilt belichten, waardoor jij bepaalt hoeveel licht er aan de sensor van de camera wordt blootgesteld. De juiste belichting hangt samen met de ISO waarde, sluitertijd en het diafragma. Oftewel, de belichtingsdriehoek (direct met elkaar verbonden). Met flitslicht verklein je de kans weer op beweging in je foto's en er is een groot aanbod aan verschillende lichtvormers.

Goede belichting vinden voor een bepaalde situatie lijkt vrij ingewikkeld. Wij kunnen je natuurlijk tips & tricks geven, maar uiteindelijk is het het beste om zelf met belichting te experimenteren. Wanneer je welk licht gebruikt in welke situatie, is geheel aan jou als fotograaf of aan je klant. Welke sfeer wil je laten zien met je foto’s? En natuurlijk niet te vergeten, wat past er binnen je budget?


< Terug naar het overzicht