tips herfstfotografie

10 tips voor herfstfotografie

Alles voor mooie kleurrijke foto's!

De herfst is misschien wel een van de meest veelzijdige seizoenen om vast te leggen. De herfstkleuren, paddenstoelen, verschillende weersomstandigheden, er is altijd wel iets te beleven. Ga je een dagje fotograferen tijdens de herfst? Wij helpen je graag op weg. Als je onderstaande tips volgt, kom je gegarandeerd thuis met prachtige herfstfoto's! 

Tip 1: speel met de herfstkleuren

Tijdens de herfst verkleuren bladwisselende bomen en struiken van de gebruikelijke groene kleur naar een reeks van kleuren. Deze wisseling geeft een mooi palet aan verschillende bladkleuren die variëren van groen, geel en oranje tot rood en bruin. Daarnaast kun je creatief aan de slag met paddenstoelen, mos en gevallen bladeren. Het gouden uur is voor veel fotografen hét moment van de dag om foto’s te maken. In de herfst heeft het gouden uur bijna een magisch tintje dankzij de sprekende herfstkleuren.

Tip 2: trek er vroeg op uit voor de mist

Mist is een weersverschijnsel dat het hele jaar door kan voorkomen, maar in het najaar is de kans op mist aanzienlijk groter. Dit kan mooie plaatjes opleveren! Zo kan mist een mysterieuze sfeer geven aan een landschapsfoto, doordat het vocht uit de mist bijvoorbeeld blijft hangen in spinnenwebben. Daarnaast kan mist in combinatie met zonlicht zorgen voor enorm gave beelden. Schaduwen van bomen kunnen letterlijk de zonnestralen laten zien. Deze zonnestralen in de mist staan ook wel bekend als zogeheten 'zonneharpen'.

Tip 3: let op de details

De herfst zit vol mooie details. Denk hierbij aan paddenstoelen, bladeren met herfstkleuren en spinnen die in de herfst te vinden zijn. Kijk daarom goed om je heen en zoek deze details op. Vaak moet je even van het pad afwijken om de mooiste details in het bos te vinden. Loop eens om de omgevallen boom heen, mogelijk groeit er iets moois aan de achterkant of ligt daar een plasje water wat voor een mooie reflectie kan zorgen!

Tip 4: gebruik een statief

Bij het maken van (macro)foto’s met een klein diafragma of als je foto’s maakt in de vroege ochtend is er niet altijd voldoende licht aanwezig om uit de hand te fotograferen. Gebruik daarom een (macro)statief om de camera stevig neer te kunnen zetten. Als je te maken hebt met een hobbelige ondergrond, kun je ook gebruik maken van een gorillapod. Deze bevestig je dankzij de flexibele poten gemakkelijk aan takken of hekken.

Tip 5: neem een polarisatiefilter mee

De herfst brengt af en toe een flinke regenbui met zich mee. Natte bladeren spiegelen en dit kan een nadelig effect op jouw foto hebben. Door het gebruik van een polarisatiefilter voorkom je deze reflectie in de bladeren. Daarnaast versterkt een polarisatiefilter het contrast van de verschillende herfstkleuren, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen.

Tip 6: maak ook eens een portret

In de herfst is er in de natuur genoeg moois te zien, maar op een mooie herfstdag zijn de omstandigheden ook perfect voor een mooi portret. Het warme licht en de sprankelende kleuren zijn enorm gaaf als sfeervolle backdrop. Dus, ga je een dagje het bos in met het gezin? Vergeet dan niet een paar mooie portretten of spontane foto’s te schieten!

Tip 7: kies ook eens een bewolkte dag uit

Het is misschien niet zo aantrekkelijk om eropuit te gaan tijdens een grauwe, bewolkte dag, maar we adviseren om dit tóch eens te doen. Hard zonlicht kan namelijk voor grote contrasten in de foto zorgen, waardoor kleuren niet goed tot hun recht komen. Tijdens een bewolkte dag is het licht vaak mooier in de herfst. Maak daar dus zeker gebruik van!

Tip 8: neem een vuilniszak of plastic tas mee

Als je dicht bij de grond wilt fotograferen, vergeet dan niet om een vuilniszak of plastic tas mee te nemen. Om de mooiste foto’s te maken, is het soms nodig om op de grond te zitten of liggen. Om geen vieze of natte kleding te krijgen, is het handig om een vuilniszak mee te nemen. Leg ‘m op de grond, ga erop liggen en maak de perfecte foto! 

Tip 9: let op je witbalans

Om de kleuren in jouw foto warmer te laten lijken, is het aan te raden om jouw witbalans op ‘bewolkt’ te zetten. Dit zorgt namelijk voor warmere kleuren. Let hierbij wel goed op dat de kleur van de (blauwe) lucht niet geel uitvalt.

Tip 10: stop op tijd met nabewerken

Natuurlijk wil je jouw foto’s optimaliseren door ze na te bewerken, maar let er wel op dat je het realistisch houdt. Zo kun je kleuren extra benadrukken, maar zorg ervoor dat ze niet té fel worden.

< Terug naar het overzicht