highkey banner

High key fotografie tips voor ambitieuze hobbyfotografen

Zó maak jij de mooiste high key foto

Teveel licht in je foto; dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Of toch niet? Bij high key fotografie ligt juist de nadruk op de lichte tonen. En dat geeft prachtige, zachte beelden. Het contrast is laag, het beeld licht en de sfeer puur en zuiver.

Maar let op: de grens tussen een overbelicht beeld en een high key foto is klein. Een goede high key foto is dan ook geen ongelukje. Het meest bijzondere beeld krijg je met het juiste onderwerp, de juiste belichting en een goede nabewerking.

De ideale high key foto schieten is een erg leuke uitdaging, maar soms toch even puzzelen voor de hobbyfotograaf. Geen zorgen! Kamera Express deelt in dit artikel graag wat belangrijke high key fotografie tips.

Met of zonder flitser | Camera-instellingen | Buiten fotograferen | Accessoires

kittykat

Wat is high key fotografie?

Bij dit type fotografie maak je gebruik van zowel witte als hele lichte tinten. Het gaat daarbij natuurlijk niet om uitgebeten hooglichten, maar juist om structuur en kleur in de lichte tinten. De ideale high key foto bevat dan ook geen felle kleuren of harde schaduwen.

High key fotografie met flitsers of zonder flitsers

Bij high key fotografie draait dus alles om licht. Zowel je model of object als je achtergrond moeten goed belicht zijn. Plaats bijvoorbeeld één flitser op je achtergrond en twee flitsers op beide zijden van je model. Gebruik je flitsers, bouw je flitssterkte dan steeds verder op tot het gewenste resultaat. Maar pas op: zet deze sterkte niet té hoog. Te fel licht kan namelijk via de muur of het plafond op je onderwerp weerkaatsen.

High key fotografie zonder flitsers

Als amateurfotograaf heb je misschien helemaal (nog) geen flitsers. Geen probleem! Een mooie high key foto maak je, als je dat wil, ook gewoon in het daglicht. Dat is niet makkelijk, maar wel een erg goede oefening. Kies een allereerst een goed belichte locatie. Je wil vooral harde schaduwen voorkomen, dus kies een situatie waarin het licht niet vanuit één kant komt.

Wil je toch graag een flitser aanschaffen? Bij Kamera Express hebben we een ruim assortiment aan reportage flitsers en ledlampen.

Diffuus licht of een softbox

Gebruik van diffuus licht of een softbox werkt bij high key fotografie het beste. Zeker binnen is dat een goede optie. High key fotografie hoeft namelijk niet per se met een model, een object in een softbox plaatsen is ook een goed idee. Zijn er toch wat details weggevallen of kleurtinten te hard? Dan kan nabewerking helpen. Zorg er dus altijd voor dat je in RAW fotografeert. Zeker bij high key fotografie!

Bresser TR-1 5 in 1 reflectiescherm
  • 5-in-1
  • Maakt licht feller of zachter
  • Compact pakketje
Bekijk hier!

Godox Witstro AD200Pro draagbare flitser
  • Zeer compact en licht
  • Twee flitskoppen
  • Hoge lichtopbrengst
Bekijk hier!

Bresser Super Quick Octagon Softbox
  • Universele softbox
  • Bowens-bajonetaansluiting
  • Quick-Fit inklap functie
Bekijk hier!

High key fotografie camera-instellingen

Het maken van je eerste high key foto is best spannend en gaat vaak mis. Maar maak je geen zorgen, met een beetje oefening krijg ook jij het onder de knie! Het typische witte effect op je foto krijg je niet zomaar. Hiervoor moet je spelen met de instellingen. Een juiste standaardinstelling bestaat voor high key fotografie helaas niet.

Ga dus actief zelf op zoek naar de juiste belichting. Varieer bijvoorbeeld in witbalans, ISO, sluitertijd en diafragma. Omdat het om een puur, scherp beeld gaat met juist wél veel details in het wit, zetten we de ISO-waarde in ieder geval niet te hoog. Begin bijvoorbeeld eens met een waarde van 100 of 200. Wil het niet helemaal lukken? Probeer dan eens te fotograferen in de M-stand en kies voor een hoger diafragma, zoals f/9 of f/11.

High key fotografie buiten

High key fotografie is het makkelijkste met flitsers, maar kan dus ook prima buiten! Juist bij het maken van high key natuurfoto’s geeft een prachtig beeld. Kies allereerst een mooie lichte dag, maar liefst wél met bewolking. Zo creëer je ook buiten het juiste type ‘diffuus licht’ voor de ideale high key foto.

Jouw perfecte dag gevonden? Nu nog op zoek naar een plek! Voor een rustig, licht beeld let je vooral goed op de achtergrond. Die mag niet te druk zijn en is liefst zelfs erg licht van zichzelf. Dat maakt het schieten van dé perfecte high key foto een stuk makkelijker.

plant

Camera of accessoires kopen voor dé ideale high key foto?

Een mooie high key foto maak je niet met een verouderde camera of smartphone. Daar heb je een goed, degelijk toestel voor nodig met en hoge kwaliteit cameralens. Het liefst kies je voor een goede spiegelreflexcamera.

Ook een hele bijzondere ervaring: high key foto’s maken in de regen! Wil je dat eens proberen? Zet dan wel je ISO tóch een stukje hoger. Voor bescherming tegen de elementen filter je op onze website op ‘stof & spatwaterdicht’ of investeer je in een goede regenhoes. Succes!

Meer lezen

lowkey

LOW KEY FOTOGRAFIE

Meer van het donker? In dit artikel lees je hoe jij de mooiste low key foto maakt.

> Lees artikel

iso

WAT IS DE ISO-WAARDE?

Wat is ISO, wat betekent het voor jouw foto’s en hoe stel je het in?

> Lees artikel

fotograferen-in-de-zon

FOTOGRAFEREN IN HET ZONLICHT

Speciaal voor jou een aantal tips voor het fotograferen in de zon.

> Lees artikel

raw

WAT IS RAW-FOTOGRAFIE?

Je kunt in JPG fotograferen, maar ook in RAW. Ontdek de verschillen.

> Lees artikel