Landschap

Overzichtspagina

10 handige tips voor landschapsfotografie

Het fotograferen van een landschap lijkt misschien makkelijk, maar het verschil tussen een leuke, goede en uitmuntende landschapsfoto’s is groot. In dit artikel vindt u tien handige tips over o.a. voorbereiding, compositie, omstandigheden en apparatuur. Zo helpen we u op weg bij het maken van betere landschapsfoto’s.

Let op het weer

Voor een landschapsfotograaf is het weer enorm belangrijk. Professioneel landschapsfotograaf Bas Meelker stelt zelfs dat hij zich soms meer weerman als fotograaf voelt. Kortom, het is belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden. Heeft u een bepaalde foto in gedachten, bijvoorbeeld een landschap met zonsondergang of tijdens een storm of onweersbui? Dan kunt u gebruik maken van handige apps. Met Sat24 kunt u bijvoorbeeld bewolking volgen en met TPE kunt u precies zien waar en wanneer de zon opkomt en ondergaat.

Bezoek de locatie vooraf

Aan een goede landschapsfoto is in de meeste gevallen aardig wat voorbereiding vooraf gegaan. Het weer wordt gecheckt, de locatie uitgestippeld en de apparatuur ingepakt. Belangrijke tip is om de locatie van tevoren eens te checken, mits u daarvoor voldoende tijd heeft. Op die manier kunt u het gebied alvast beter leren kennen en kunt u bovendien alvast wat mooie composities uitwerken. Als u er vervolgens op uit gaat om te fotograferen, kunt u de korte tijd waarin de omstandigheden goed zijn optimaal benutten.

Kijk goed naar de compositie

Bij landschapsfotografie is compositie misschien nog wel belangrijker dan het onderwerp. Door de juiste compositie te kiezen, kun je van een ietwat saai landschap toch een interessante plaat maken. Hierbij kunt u gebruik maken van compositieregels als de regel van derden of de gouden ratio, maar u kunt daar natuurlijk ook van afwijken en zelf een compositie kiezen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van symmetrie en op zoek te gaan naar lijnen of patronen.

Maak gebruik van het aanwezige licht

Een van de meest belangrijke elementen in een landschapsfoto is het licht. Met licht creëert u sfeer in uw foto. Een eenvoudig landschap kan met mooi licht een stuk indrukwekkender lijken. Goed licht betekent niet altijd zonlicht. Direct zonlicht is vaak hard en kan hinderlijke schaduwen opleveren. Een ietwat bewolkte lucht is voor veel landschapsfoto ideaal. Verder kunt u ook gebruik maken van momenten als het gouden en het blauwe uur, wat prachtige foto’s oplevert.

Gebruik een statief

Voor het fotograferen van landschappen kan een statief erg handig zijn. Als u een statief gebruikt, kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van langere sluitertijden. Om scherpe foto’s te maken met lange sluitertijden is een statief onmisbaar. Ander voordeel van een statief is dat u gedwongen wordt om na te denken over de compositie. U kunt namelijk niet zo een, twee, drie van positie wisselen. Door een statief te gebruiken bent u een stuk bewuster met uw foto bezig.

Gebruik filters

Naast een statief is het ook aan te raden om gebruik te maken van filters. Denk bijvoorbeeld aan een ND filter. Met dit type filter kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat water een zijdezachte uitstraling krijgt. Veel kleurverschil tussen de lucht en het landschap? Maak dan gebruik van een gradual ND filter, ook wel grijsverloopfilter genoemd. Hiermee kunt u het verschil tussen de lichte lucht en het donkere landschap compenseren, zodat er een natuurlijk beeld ontstaat.

Handmatig scherpstellen via Live View

Als uw camera beschikt over Live View, is dit een groot voordeel. Met Live View kunt u de compositie van het beeld goed bekijken, zeker als de zoeker van uw camera niet het volledige beeld toont. Let op de randen van het beeld en zorg ervoor dat alle elementen goed tot zijn recht komen.

Plaats een object op de voorgrond van uw foto

Wilt u meer diepte in uw foto creëren? Dit kunt u doen door een object op de voorgrond van uw foto te plaatsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een plant, boom of persoon. Dit zorgt ervoor dat het beeld dynamischer wordt en in de meeste gevallen ook een stuk interessanter om naar te kijken.

Verander van perspectief

Bent u een hele dag op een specifieke locatie? Zorg dan dat u niet steeds op dezelfde plaats blijft staan. Dit gebeurt ongemerkt vaak, omdat veel fotografen willen wachten totdat ze helemaal tevreden zijn met het licht. Als u een specifiek plaatje in uw hoofd hebt, kan dit de juiste aanpak zijn. Mocht dit niet het geval zijn, raden we aan om te blijven bewegen. Zo voorkomt u dat u mooie foto’s misloopt.

Fotografeer in RAW

Als u een landschap fotografeert, is het het beste om dit in RAW te doen (indien mogelijk met uw camera). RAW bestanden zijn drie keer zo groot als een JPEG bestand met hoge resolutie. De extra data die u terugziet in RAW bestanden bevat waardevolle informatie van het landschap dat u heeft gefotografeerd. Zo kunnen kleuren extra benadrukt worden en blijven details in de hooglichten en schaduwen beter bewaard.

Terug naar de overzichtspagina