Foto: Geke Kolkman  

Techniek uitgelegd: Panasonic focus stacking

Macrofotografie is een enorm populaire vorm van fotografie. Bij macrofotografie is spelen met de scherptediepte een uitdaging. Door de korte scherpstelafstand is de scherptediepte vrij beperkt, zelfs bij kleine diafragma-openingen. Voor meer scherptediepte en een meer nauwkeurige controle over de scherptediepte kun je gebruik maken van de techniek Focus Stacking. In dit artikel geven wij jouw meer uitleg over deze techniek.

Ga snel naar: Wat is focusstacking l In de praktijk | Stappenplan l kleine scherptediepte | Beperkingen | Eind resultaat | Producten

Wat is focusstacking?

Bij focus stacking combineer je foto’s die op andere plaatsen scherpgesteld zijn tot één resultaat, zonder nabewerking met software zoals Photoshop of Lightroom. Focus Stacking vereist over het algemeen enige handigheid, kennis en in sommige gevallen ook extra accessoires.

Voor het maken van een goede focus stack foto is het van belang dat je de delen die je scherp in beeld wilt hebben allemaal scherp hebt. Mogelijk heb je om het gewenste resultaat te bereiken meer dan 10 foto’s nodig waarbij de focus nét iets verlegd is. Belangrijk daarbij is dat er ook nog enige overlap is in de scherpe delen per foto. Het verleggen van het scherpstelpunt kan vooral bij macrofotografie een lastige taak zijn, omdat je al snel voorbij het stuk wat je scherp wil hebben focust.

Gelukkig maakt Panasonic het maken van een focus stack foto een stuk eenvoudiger door dit als functie toe te voegen aan de camera. Als we gebruik maken van de Post Focus / Focus Stacking functie maakt de camera in een fractie van een seconde meerdere foto’s waarbij de focus automatisch aanpast. Dit resulteert in enkele tientallen foto’s op 4K (8 megapixel) of 6K (16 megapixel) resolutie (afhankelijk van de camera), waarbij je achteraf kiest welk scherpstelpunt gebruikt moet worden of dat er meerdere foto's gecombineerd moeten worden voor een focus stack.

In de praktijk

Om de Focus Stacking functie in de praktijk te testen gaan we op pad met de Panasonic Lumix DC-G9 en een 45mm F/2.8 Leica DG Macro-Elmarit objectief. Na even zoeken hebben we een onderwerp gevonden om te fotograferen. De eerste indruk is dat het maken van een focus stack foto bijna hetzelfde in zijn werk gaat als een normale foto. Eerst de ontspanknop half indrukken en daarna afdrukken voor de foto. Wat wel direct opvalt is dat de autofocus het hele focusgebied ‘bekijkt’ en het maken van de foto niet in één klik gebeurt. Dit komt omdat er direct een hele reeks foto’s gemaakt wordt.

Na het maken van deze reeks kun je kiezen voor de Post Focus of Focus Stack optie. Binnen de optie Focus Stacking zijn er nog twee opties: automatisch of ‘handmatig’. Als je kiest voor de eerste optie zal de camera zelf een selectie foto’s kiezen voor de focus stack. Bij de tweede optie kunt u zelf met vakjes bepalen welke delen van de foto je ‘binnen de focus’ wil hebben. Na het maken van de selectie doet de camera de rest van het werk!

Stappenplan

Hieronder ziet je in verschillende foto's hoe de functie Focus Stacking eruitziet op jouw camera. 

 

Voorbeeldfoto's kleine scherptediepte

Hieronder zijn een aantal foto's met een kleine scherptediepte te zien. Deze zijn gemaakt op diafragma f/5 met een sluitertijd van 1/250 seconde en een ISO van 200. Dit zijn slechts drie van de 40 foto's die in het eindresultaat te zien zijn.

Focus voor

Focus midden

Focus achter

Beperkingen

Een camera die het werk voor je doet klinkt natuurlijk onwijs handig, maar zijn er ook kanttekeningen? Na gebruik in de praktijk komt er één aandachtspunt naar voren. Omdat er meerdere foto’s achter elkaar genomen worden is het van belang dat zowel het onderwerp als de camera niet bewegen. Dit is echter een beperking waar je bij het ‘handmatig focus stacken’ ook tegenaan loopt.

Het eindresultaat

Producten

PANASONIC LUMIX DMC-FZ2000

PANASONIC LUMIX DMC-FZ2000

  • 20,1 megapixel 1.0" MOS sensor
  • Leica DC Vario-Elmarit met 20x optische zoom
  • 4K video's en 4K Photo functie

PANASONIC LUMIX DMC-G80

PANASONIC LUMIX DMC-G80

  • Aantal megapixel: 16
  • UHD 4K-video & 4K Photo functie
  • ISO-bereik uitbreidbaar tot 25.600

PANASONIC LUMIX DMC-LX15 ZWART

PANASONIC LUMIX DMC-LX15 ZWART

  • Lichtsterke lens met f/1.4-2.8
  • Heeft een 4K-video
  • ISO-bereik uitbreidbaar tot 25.600

< Terug naar het overzicht