Video tips

Iedereen maakt video’s. Tegenwoordig hebben we allemaal onze smartphone bij de hand waardoor je makkelijker een foto of filmpje maakt. Ook met een fotocamera kan je filmen. Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil brengen, hebben wij een aantal tips voor je.

Verhaal & voorbereiding | Geluid & camera-instellingen | Accessoires | compositie & nabewerken

Vertel een verhaal

De voorbereiding voor het filmen is het belangrijkst. Dit is dan ook 80% van het werk. De andere 20% zit hem in het filmen en in de nabewerking.
Voor je begint, moet je dan ook eerst antwoord geven op een aantal vragen. Als hulpmiddel kan je de vijf w’s gebruiken. Wie, wat, waar, wanneer, waarom. Als je antwoord kan geven op deze vragen dan ben je al een heel eind. De volgende stap wordt dan het uitschrijven van je idee. Dit kan je doen door middel van een filmscripts. Hierin leg je vast hoe je jouw boodschap wilt overbrengen op de kijker. 

De voorbereiding

Voordat je de straat opgaat en start met filmen, zoek je eerst uit wat je nodig hebt. Denk aan locatie en checken wat voor weer wordt. Dat kan namelijk van invloed zijn op de beelden die je wilt schieten en het gevoel dat je erin wilt leggen. Daarnaast is het goed om een shotlist te maken. Hierin bepaal je de volgorde van je shots en schrijf je wat je daarvoor nodig hebt aan apparatuur. Wat ook heel belangrijk is, is dat je zorgt dat je lege geheugenkaartjes hebt en opgeladen accu’s. Niks is zo vervelend als een lege accu als je nog moet gaan beginnen met filmen of een geheugenkaartje dat vol is.

Vergeet het geluid niet

Zonder geluid krijgt je video weinig sfeer. Daarom is het goed om, voordat je begint met filmen, te investeren in goede geluidsapparatuur. Interne microfoons zijn namelijk niet altijd toereikend. Daarom is een externe microfoon echt een must. Met deze microfoons maak je heldere opnames tijdens het filmen van goede kwaliteit die je in je nabewerking nog goed kan corrigeren. Begin je net met het maken van video's? koop dan een richtmicrofoon. Zoals de naam al zegt, is dit een microfoon waarmee je gericht geluid op kan nemen. Een goede accessoire om er gelijk bij te kopen is een windshield of ook wel deadcat genoemd. Het nabewerken van windgeluid is zeer lastig en deze harige vriend beperkt het geluid van wind. Daarnaast wordt het overige geluid gewoon wordt opgenomen. Heb je geen windshield? Dan kan je altijd met je rug naar de wind staan.

Meer weten over geluid?

Gebruik de juiste camera-instellingen

Ooit wel eens van de belichtingsdriehoek gehoord? Deze instellingen omvatten de sluitertijddiafragma en ISO.
Het aantal beelden per seconde oftewel frame rate heeft een grote invloed op je sluitertijd. De regel is dat je sluitertijd twee keer zo snel moet zijn als de frame rate. Gebruik je 24 fps dan wordt je sluitertijd 1/50. De sluitertijd bepaalt hoelang het licht op je sensor valt. Diafragma en sluitertijd werken nauw samen. Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Gebruik een klein diafragma als je met een lange sluitertijd werk. Zo verklein je de kans op overbelichting. Tegenwoordig zitten er op camera’s handige tools zoals zebra of focus peaking. Deze features kunnen je helpen met belichting en scherpstellen.
De ISO werkt hetzelfde als bij fotografie. Elke situatie vereist een andere ISO-waarde. Let er goed op dat in donkere ruimtes of nacht opnames je kans op ruis vergroot. Een oplossing om dit te voorkomen is om te gaan werken met een lampen.

Video accessoires

Niemand wil schokkerige beelden. Daarom heb je tegenwoordig veel mogelijkheden om gebruik te maken van accessoires. Van statieven en gimbals tot videorigs en dolly’s. Het gebruik hiervan ligt aan het soort shot dat je wilt maken. Een statief kan zorgen dat je mooie stille beelden hebt, maar ook het pannen ziet er een stuk soepeler uit. Voor de beelden waarmee je bewegingsvrijheid wilt of nodig hebt, heb je stabilisatiesystemen, video rigs en dolly’s. Deze systemen zorgen ervoor dat je de kijker echt mee kan nemen in je verhaal.

Neem een variabel ND-filter mee

Diafragma verkleinen bij een lange sluitertijd is niet altijd genoeg. Op een hele zonnige dag kan dit voor overbelichting zorgen. Soms kan je dan kiezen voor een kleinere diafragmaopening, maar dan heb je wel kans dat je je scherptediepte verliest.
Een ND-filter, Ook wel Neutral Density filter, is een grijs filter die het hele beeld een aantal stops naar beneden haalt. Zo kan je alsnog gebruik maken van je scherptediepte.

Compositie

Nu je alles voorbereid en gecheckt hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het leuke werk. Filmen. Hierbij is compositie een belangrijk punt. Meestal begin je met te kijken of je een close-up, medium of een totaalbeeld wil. Met een totaal beeld zie je alles wat er rond je heen gebeurt. Dus welke buurt of welke ruimte. Deze gebruik je dan ook als eerste beeld in je nabewerking. 
De regel van derden is een belangrijke regel als je een persoon in het beeld zet. Als je het beeld in negen vakken verdeelt komen de ogen op 2/3e van je beeld te staan. Hierbij is ook de kijkrichting belangrijk. Laat iets meer ruimte vrij in de richting waar de persoon naar kijkt. Als je een persoon uit het midden plaatst, de gulden snede, maak je je beeld al interessanter. Speel met het beeld en bekijk het onderwerp eens van bovenaf, vogelperspectief, of juist onderaf, kikvors perspectief. Zo kan iemand vanuit een kikvorsperspectief heel belangrijk laten lijken, alsof je tegen hem opziet. Maar ook kan je iemand minder belangrijk laten lijken of juist ‘klein’ door vanaf boven te filmen. Een vogelperspectief kan zich ook heel goed dienen om een establishing shot te maken.

Nabewerking

Nu je alles hebt opgenomen ga je de beelden nabewerken. Het knip- en plakwerk. Je gaat eerst de beelden bekijken en op basis daarvan maak je een selectie van wat je bruikbaar vindt of wat niet. Voor dit knip- en plakwerk kan je als het goed is terugvallen op het script dat je gemaakt hebt voor je ging filmen. Een richtlijn voor een vlot filmpje is dat beelden vaak niet langer dan drie seconden achter elkaar staan. Dit is uiteraard een richtlijn en hoeft dus niet per se gevolgd te worden.
Waar je ook naar kijkt tijdens de nabewerking is het geluid. Zorg hiervoor voor een goede koptelefoon of goede boxjes. Muziek zorgt ervoor dat je sfeer kan toevoegen aan je film. Het gevoel van de kijker kan hierdoor een bepaalde kant op gestuurd worden. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor!
Welke software je kiest is afhankelijk van je wensen en je budget. Een veelgebruikt programma is Adobe Premiere Pro. Deze uitgebreide software kan je gebruiken met andere softwareprogramma’s van Adobe zoals After effect of Photoshop. Voor een kleiner budget kan je altijd kijken naar bijvoorbeeld Adobe Premiere Elements.

Terug naar de overzichtspagina