Deze 8 tips tillen jouw video's naar een hoger niveau

Iedereen kan video’s maken. Als je je camera niet bij de hand hebt, biedt een telefoon immers uitkomst. Natuurlijk is de ene video de ander niet, daarom hebben we acht tips verzameld zodat jij je video's naar een hoger niveau kunt tillen. 

Verhaal & voorbereiding | Geluid & camera-instellingen | Accessoires | Compositie & nabewerken

Tip 1: Denk je verhaal uit

Wanneer je gaat filmen, is de voorbereiding erg belangrijk. Zeker 80% van het werk zit in de voorbereiding. De andere 20% zit in het filmen en in de nabewerking. Voor je begint, moet je eerst antwoord geven op een aantal vragen. Als hulpmiddel kun je de vijf w’s gebruiken: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Als je antwoord kunt geven op deze vragen ben je al een heel eind. De volgende stap wordt dan het uitschrijven van je idee. Dit kun je doen door middel van een filmscript. Hierin leg je vast hoe je jouw boodschap wil overbrengen op de kijker. 

Tip 2: Bereid je goed voor

Voordat je de straat opgaat en start met filmen, zoek je uit wat je nodig hebt. Denk hierbij aan de locatie en het checken van de weersomstandigheden. Dat kan namelijk van invloed zijn op de beelden die je wilt schieten en het gevoel dat je wil creëren. Daarnaast is het goed om een shotlist te maken. Hierin bepaal je de volgorde van je shots en schrijf je wat je daarvoor nodig hebt aan apparatuur. Wat ook heel belangrijk is, is dat je zorgt dat je lege geheugenkaartjes hebt en opgeladen accu’s. Niks is zo vervelend als een lege accu of een vol geheugenkaartje.

Tip 3: Vergeet het geluid niet

Zonder geluid krijgt een video weinig sfeer. Daarom is het goed om, voordat je begint met filmen, te investeren in goede geluidsapparatuur wanner interne microfoons niet toereikend zijn. Een externe microfoon is daarom echt een must. Met deze microfoons maak je heldere opnames tijdens het filmen van goede kwaliteit die je in je nabewerking nog goed kan corrigeren. 

Begin je net met het maken van video's? Kies dan voor een richtmicrofoon. Zoals de naam al zegt, is dit een microfoon waarmee je gericht geluid op kan nemen. Een goede accessoire om er gelijk bij te kopen is een windshield of ook wel deadcat genoemd. Deze accessoire beperkt het geluid van de wind, terwijl het overige geluid gewoon wordt opgenomen. Heb je geen windshield? Dan kun je altijd met je rug naar de wind staan.

Tip 4: Gebruik de juiste instellingen

Bij het filmen van video's is het belangrijk dat je rekening houdt met de belichtingsdriehoek. Deze instellingen omvatten de sluitertijddiafragma en ISO.
Het aantal beelden per seconde, oftewel framerate, heeft een grote invloed op je sluitertijd. De regel is dat je sluitertijd twee keer zo snel moet zijn als de framerate. Gebruik je 24 fps dan wordt de sluitertijd 1/50.
De sluitertijd bepaalt hoelang het licht op de sensor valt. Diafragma en sluitertijd werken nauw samen. Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Gebruik een klein diafragma als je met een lange sluitertijd werkt. Zo verklein je de kans op overbelichting. Tenslotte vereist elke situatie een andere ISO-waarde. Bij donkere ruimtes of bij nachtopnamen heb je een hogere ISO nodig, omdat je dan minder omgevingslicht hebt. Een nadeel hiervan is dat je dan meer kans hebt op ruis in je foto. Een oplossing om dit te voorkomen is om te gaan werken met lampen.

Tip 5: Ga schokkerige beelden tegen

Wanneer je video's gaat maken, wil je geen schokkerige beelden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel accessoires die dit (grotendeels) voorkomen. Van statieven en gimbals tot videorigs en dolly’s. Het gebruik hiervan ligt aan het soort shot dat je wilt maken. Een statief zorgt ervoor dat je mooie scherpe beelden hebt, maar ook het pannen ziet er een stuk soepeler uit. Voor beelden waarmee je meer bewegingsvrijheid nodig hebt, zijn er stabilisatiesystemen, videorigs en dolly’s. Deze systemen zorgen ervoor dat je de kijker echt mee kunt nemen in je verhaal.

Tip 6: Neem een variabel ND-filter mee

Bij het gebruik van een lange sluitertijd op een zonnige dag kun je te maken krijgen met overbelichting. Soms kun je dan kiezen voor een kleinere diafragmaopening (zoals bijvoorbeeld F/16), maar dan heb je wel kans dat je je scherptediepte verliest.

Een ND-filter, oftewel een 'Neutral Density' filter, is een grijsfilter die het hele beeld een aantal stops naar beneden haalt. Zo kun je alsnog gebruik maken van een mooie scherptediepte.

Tip 7: Denk na over de compositie

Nu je alles voorbereid en gecheckt hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het filmen. Hierbij is compositie een belangrijk punt. Je moet namelijk bepalen hoe het eruit moet komen te zien.

Zo kun je ervoor kiezen om met een totaalbeeld te schieten. Hiermee zie je alles.  Dit is dan ook geschikt als je duidelijk de locatie of ruimte in beeld wil laten zien. De regel van derden is een belangrijke regel als je een persoon in het beeld zet. Als je het beeld in negen vakken verdeelt, komen de ogen op 2/3e van het beeld te staan. Hierbij is ook de kijkrichting belangrijk. Laat iets meer ruimte vrij in de richting waar de persoon naar kijkt. Als je een persoon uit het midden plaatst, de gulden snede, maak je je beeld al interessanter. Je kunt ook eens het onderwerp van je video van boven- of onderaf bekijken, ofwel vanuit vogel- of kikvorsperspectief. Deze perspectieven geven ieder een ander effect aa je beelden. Je kunt hier eens mee spelen! 

Tip 8: Ga aan de slag met de nabewerking

Nu je alles hebt opgenomen, ga je de beelden nabewerken. Bekijk de beelden en maak op basis daarvan een selectie. Voor dit knip- en plakwerk kun je als het goed is terugvallen op het script dat je gemaakt hebt voordat je ging filmen. Een richtlijn voor een vlot filmpje is dat beelden vaak niet langer dan drie seconden achter elkaar staan. Dit is uiteraard een richtlijn en hoeft dus niet per se gevolgd te worden.

Naast de beelden bekijken, moet je ook luisteren naar het  geluid. Hiervoor is het handig dat je een goede koptelefoon of goede boxjes hebt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met muziek sfeer toe te voegen aan je video. Het gevoel van de kijker kan hierdoor een bepaalde kant op gestuurd worden. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor.

Welke software je kiest is afhankelijk van je wensen en je budget. Een veelgebruikt programma is Adobe Premiere Pro. Deze uitgebreide software kun je gebruiken met andere softwareprogramma’s van Adobe zoals After effect of Photoshop. Voor een kleiner budget kun je kijken naar bijvoorbeeld Adobe Premiere Elements.

Bekijk onze video voor nog meer informatie over geluid