Video tips

Iedereen maakt video’s. Tegenwoordig hebben we allemaal onze smartphone bij de hand waarmee je makkelijk een foto of filmpje maakt. Ook met een fotocamera kun je filmen. Voor iedereen die zijn filmpjes naar een hoger niveau wil tillen, hebben wij een aantal tips.

Verhaal & voorbereiding | Geluid & camera-instellingen | Accessoires | Compositie & nabewerken

Vertel een verhaal

De voorbereiding voor het filmen is het belangrijkst. Dit is dan ook 80% van het werk. De andere 20% zit hem in het filmen en in de nabewerking.
Voor je begint, moet je eerst antwoord geven op een aantal vragen. Als hulpmiddel kun je de vijf w’s gebruiken: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Als je antwoord kunt geven op deze vragen dan ben je al een heel eind.

De volgende stap wordt dan het uitschrijven van je idee. Dit kun je doen door middel van een filmscript. Hierin leg je vast hoe je jouw boodschap wil overbrengen op de kijker. 

De voorbereiding

Voordat je de straat opgaat en start met filmen, zoek je eerst uit wat je nodig hebt. Denk hierbij aan de locatie en het checken van de weersomstandigheden. Dat kan namelijk van invloed zijn op de beelden die je wilt schieten en het gevoel dat je erin wilt leggen. Daarnaast is het goed om een shotlist te maken. Hierin bepaal je de volgorde van je shots en schrijf je wat je daarvoor nodig hebt aan apparatuur. Wat ook heel belangrijk is, is dat je zorgt dat je lege geheugenkaartjes hebt en opgeladen accu’s. Niks is zo vervelend als een lege accu als je nog moet gaan beginnen met filmen of een geheugenkaartje dat vol is.

Vergeet het geluid niet

Zonder geluid krijgt je video weinig sfeer. Daarom is het goed om, voordat je begint met filmen, te investeren in goede geluidsapparatuur. Interne microfoons zijn namelijk niet altijd toereikend. Een externe microfoon is daarom echt een must. Met deze microfoons maak je heldere opnames tijdens het filmen van goede kwaliteit die je in je nabewerking nog goed kan corrigeren. Begin je net met het maken van video's? Koop dan een richtmicrofoon. Zoals de naam al zegt, is dit een microfoon waarmee je gericht geluid op kan nemen.

Een goede accessoire om er gelijk bij te kopen is een windshield of ook wel deadcat genoemd. Het nabewerken van windgeluid is zeer lastig en deze harige vriend beperkt het geluid van wind. Daarnaast wordt het overige geluid gewoon opgenomen. Heb je geen windshield? Dan kun je altijd met je rug naar de wind staan.

Gebruik de juiste camera-instellingen

Ooit wel eens van de belichtingsdriehoek gehoord? Deze instellingen omvatten de sluitertijddiafragma en ISO.
Het aantal beelden per seconde oftewel frame rate heeft een grote invloed op je sluitertijd. De regel is dat je sluitertijd twee keer zo snel moet zijn als de frame rate. Gebruik je 24 fps dan wordt de sluitertijd 1/50. De sluitertijd bepaalt hoelang het licht op de sensor valt. Diafragma en sluitertijd werken nauw samen. Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Gebruik een klein diafragma als je met een lange sluitertijd werk. Zo verklein je de kans op overbelichting. Tegenwoordig zitten er op camera’s handige tools zoals zebra of focus peaking. Deze features kunnen je helpen met de belichting en scherpstelling.
Elke situatie vereist een andere ISO-waarde. Bij donkere ruimtes of bij nachtopnamen heb je een hogere ISO nodig, omdat je dan minder omgevingslicht hebt. Een nadeel hiervan is dat je dan meer kans hebt op ruis in je foto. Een oplossing om dit te voorkomen is om te gaan werken met lampen.

Video-accessoires

Niemand wil schokkerige beelden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel accessoires die dit (grotendeels) voorkomen. Van statieven en gimbals tot videorigs en dolly’s. Het gebruik hiervan ligt aan het soort shot dat je wilt maken. Een statief zorgt ervoor dat je mooie scherpe beelden hebt, maar ook het pannen ziet er een stuk soepeler uit. Voor beelden waarmee je meer bewegingsvrijheid nodig hebt, zijn er stabilisatiesystemen, videorigs en dolly’s. Deze systemen zorgen ervoor dat je de kijker echt mee kunt nemen in je verhaal.

Neem een variabel ND-filter mee

Bij het gebruik van een lange sluitertijd kun je op een zonnige dag te maken krijgen met overbelichting. Soms kun je dan kiezen voor een kleinere diafragmaopening (zoals bijvoorbeeld F/16), maar dan heb je wel kans dat je je scherptediepte verliest.

Een ND-filter, Neutral Density filter, is een grijsfilter die het hele beeld een aantal stops naar beneden haalt. Zo kun je alsnog gebruik maken van een mooie scherptediepte.

Compositie

Nu je alles voorbereid en gecheckt hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het leuke werk: filmen. Hierbij is compositie een belangrijk punt. Bepaal hoe het eruit moet komen te zien. Met een totaalbeeld zie je alles. Dit is dan ook geschikt als je duidelijk de locatie of ruimte in beeld wil laten zien. Dat is een goed shot om mee te beginnen bij het nabewerken. Hierna kun je bijvoorbeeld afwisselen met een close-up of medium shot. 
De regel van derden is een belangrijke regel als je een persoon in het beeld zet. Als je het beeld in negen vakken verdeelt, komen de ogen op 2/3e van het beeld te staan. Hierbij is ook de kijkrichting belangrijk. Laat iets meer ruimte vrij in de richting waar de persoon naar kijkt. Als je een persoon uit het midden plaatst, de gulden snede, maak je je beeld al interessanter. Speel met het beeld en bekijk het onderwerp eens van bovenaf, vogelperspectief, of juist van onderaf met het kikvors perspectief. Zo kun je iemand vanuit een kikvorsperspectief heel belangrijk laten lijken. Dan lijkt het alsof je tegen iemand opkijkt. Wil je iemand minder belangrijk laten lijken of heel klein laten zijn dan kun je beter van bovenaf filmen. Een vogelperspectief kan ook heel goed dienen om een establishing shot te maken.

Nabewerking

Nu je alles hebt opgenomen, ga je de beelden nabewerken. Bekijk de beelden en maak op basis daarvan een selectie. Voor dit knip- en plakwerk kun je als het goed is terugvallen op het script dat je gemaakt hebt voordat je ging filmen. Een richtlijn voor een vlot filmpje is dat beelden vaak niet langer dan drie seconden achter elkaar staan. Dit is uiteraard een richtlijn en hoeft dus niet per se gevolgd te worden.

Waar je ook naar kijkt tijdens de nabewerking is het geluid. Zorg hierbij voor een goede koptelefoon of goede boxjes. Muziek zorgt ervoor dat je sfeer kunt toevoegen aan je film. Het gevoel van de kijker kan hierdoor een bepaalde kant op gestuurd worden. Neem hier dan ook uitgebreid de tijd voor.

Welke software je kiest is afhankelijk van je wensen en je budget. Een veelgebruikt programma is Adobe Premiere Pro. Deze uitgebreide software kun je gebruiken met andere softwareprogramma’s van Adobe zoals After effect of Photoshop. Voor een kleiner budget kun je altijd kijken naar bijvoorbeeld Adobe Premiere Elements.

Bekijk onze video voor nog meer informatie over geluid