Welke camera?

Keuzehulp: Welke camera past het beste bij mij?

Je staat in één van onze Superstores voor de vitrine waar tientallen camera's naar je terug staren. Online ben je misschien wel uren aan het scrollen tussen de verschillende camera's. Welke koop je nu? Door alle opties binnen de fotografie is het logisch dat je niet gelijk een keuze kan maken. Hieronder geven we je kort uitleg over de verschillende camera’s. We hopen daarmee je keuze een stuk makkelijker te maken.

Spiegelreflexcamera | Systeemcamera | Compact camera | Instant camera | Analoge camera | Middenformaat camera

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera wordt vaak ook wel een DSLR-camera genoemd. Dit staat voor Digital Single Lens Reflex. Deze camera wordt gekenmerkt door de spiegel die er in zit. Het onderwerp dat je wilt fotograferen komt door de lens via de spiegel terecht in de zoeker waar je doorheen kijkt. Dit betekent dat je de onderwerpen op een analoge manier bekijkt, direct via de lens. Een ander kenmerk van de spiegelreflexcamera zijn de verwisselbare lenzen.

Wanneer kies ik voor een spiegelreflexcamera?

Je kiest voor een spiegelreflexcamera als je veel creatieve vrijheid wilt, door de verwisselbare lenzen kun je allerlei soorten foto’s maken. Daarnaast zijn de goede beeldkwaliteit en diverse mogelijkheden qua instellingen redenen om voor een spiegelreflexcamera te gaan!

> Top 10 spiegelreflexcamera's | > Alle spiegelreflexcamera'sSysteemcamera

Een systeemcamera heeft geen spiegel. Alles gaat digitaal. Hierdoor zijn deze camera's vaak een stuk kleiner en lichter. Eén enkele sensor doet bij een systeemcamera al het werk. Hierdoor is de zoeker ook digitaal en kan je direct zien hoe je foto eruit gaat zien, nog voordat je deze maakt. Veel systeemcamera's hebben niet eens een zoeker en ben je dus aangewezen op alleen het LCD-scherm. Doordat er geen spiegel in een systeemcamera zit is deze enorm snel. Hierdoor kan je enorm veel foto’s achter elkaar maken én met bizar snelle sluitertijden.

Wanneer kies ik voor een systeemcamera?

Je kiest voor een systeemcamera omdat je de opties van een spiegelreflexcamera wilt alleen dan in een compact en licht jasje. Ook de snelheid van een systeemcamera is een reden om voor deze camera te gaan.

> Top 10 systeemcamera's | > Alle systeemcamera's
Compact camera

Een compact camera is zoals de naam al doet vermoeden een compacte camera. Doordat een compact camera een vaste lens en een relatief kleine sensor heeft is deze camera erg licht van gewicht. Doordat de camera zo compact is is deze makkelijk mee te nemen tijdens stedentrips. De instapmodellen hebben enkel een automatische stand waardoor je niet allemaal instellingen hoeft in te vullen om een goede foto te maken.

Wanneer kies ik voor een compact camera?

Je kiest voor een compact camera omdat je op zoek bent naar een licht en compact modelletje die geschikt is voor een mooie snelle foto. Je wilt niet minuten bezig zijn met de instellingen en daardoor het perfecte plaatje missen. Ideaal om in je tas mee te nemen op vakantie.

> Top 10 compact camera's | > Alle compact camera's


Instant camera

Een instant camera wordt ook wel Polaroid of Instax camera genoemd. Bij een instant camera komt er na het maken van een foto gelijk een afdruk uit de camera. Hier verschijnt dan na enkele minuten vanzelf de foto op. Onder de foto zit vaak nog een witruimte waar je zelf een tekst of datum op kunt zetten. Een instant camera kun je het beste gebruiken bij niet bewegende onderwerpen.

Wanneer kies ik voor een instant camera?

Je kiest voor een instant camera als je direct een afdruk van jouw foto wilt hebben als aandenken. Leuk voor bijvoorbeeld feestjes, bruiloften en vakanties.

> Top 10 instant camera's | > Alle instant camera's


Analoge camera

Met een analoge camera zit achter elke foto een gedachte. Omdat je fotografeert met een rolletje kun je niet honderden foto’s maken zoals met een digitale camera. Dit maakt het juist leuk en uitdagend om weer op de “ouderwetse” manier te fotograferen. Je kunt er je eigen draai aan geven door de manier van het ontwikkelen en afdrukken van jouw foto’s.

Wanneer kies ik voor een analoge camera?

Je kiest voor een analoge camera als je jezelf creatief wilt uitdagen om over elke foto na te denken. Ook geef je jouw foto’s met een analoge camera een nostalgische look mee.

> Alle analoge camera's


Middenformaat camera

Een middenformaat camera wordt gebruikt om beelden vast te leggen op een groter negatiefformaat dan een kleinbeeldcamera, waardoor het mogelijk is grotere afdrukken met minder ruis af te drukken. Doordat er een eersteklas sensor in deze camera zit staat hij garant voor zeer gedetailleerde en scherpe beelden met een hoge resolutie. Deze camera is dan ook zeer geschikt voor zowel portret- en productfotografie als voor het vastleggen van landschappen en bewegende objecten.

Wanneer kies ik voor een middenformaat camera?

Je kiest voor een middenformaat camera als je foto’s van extreem hoge beeldkwaliteit wilt hebben. Bijvoorbeeld wanneer je jouw foto’s moet uitvergroten voor commercieel gebruik.

> Alle middenformaat camera's


Huren

Kan je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor je. Zo kan je alles uitproberen en kijken wat je het fijnst vindt werken. Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod camera's. Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.


Alle Keuzehulpen

 
Meer keuzehulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: