Compact camera kopen: hier moet je op letten

Wil je een compact camera kopen? Alleen weet je nog niet welke? Dan is het handig te weten waar je op moet letten. Bekijk dan deze keuzehulp waarin we alles uitleggen over compact camera's. Wat voor type camera is het? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke tips voor het kopen van de juiste camera?


Snel naar: Compact camera's | Voor- en nadelen | Keuzehulp | Top 10 | Testen en huren

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een compacte digitale camera met een vast objectief. Je maakt hiermee snel en eenvoudig mooie foto's en video's. De relatief kleine sensor zorgt voor een enorme scherptediepte waardoor jouw opnamen vaak scherp zijn. Verder werken de meeste compact camera's met tal van geautomatiseerde standen. Naast deze instapmodellen zijn er ook varianten met meer instelmogelijkheden en high end compact camera's. Zo is er voor elke beeldmaker wel een geschikte camera!

Alle compact camera's

 

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen compact camera's

 Compact en gebruiksvriendelijk

 Gemakkelijk mee te nemen

 Tal van geautomatiseerde standen

 Een optische zoom (3x en soms tot wel 60x)

 Enorme scherptediepte

 Beschikken over foto- en video-functies

Nadelen compact camera's

 Heeft een vast objectief

 Meestal voorzien van een kleine sensor

 Beschikt vaak over minder instelmogelijkheden

 Snel achter elkaar flitsen is niet mogelijk

 

 

Compact camera keuzegids

Je wilt een compact camera, maar het aanbod is zo groot. Waar moet je beginnen? Hoe weet je welke bij jou en je foto-ambities past? Beantwoord de volgende vragen en vind jouw camera.

1. Wil ik alleen foto's maken of ook filmen?

Met de meeste compact camera's kun je naast fotograferen ook filmen. Voor het filmen zijn bijna alle modellen voorzien van een automatische stand waarbij de camera alles regelt en scherpstelt. Daarnaast kun je zelf vaak nog in- en uitzoomen. Verder zijn er compact camera's met een kantelbaar scherm. Deze bieden een ideale uitkomst als je naast 'first person view' (FPV) ook jezelf wilt filmen. Ook bij fotograferen biedt een kantelbaar scherm uitkomst. Zo hoef je niet op de grond te liggen als je jouw onderwerp laag bij de vloer wilt fotograferen.

2. In welke situatie ga ik de compact camera gebruiken?

Waarvoor ga jij je compact camera gebruiken? Ben je vooral binnen? Dan is een lichtsterke compact camera het beste. Maak je het liefst familiefoto's en -video's? Dan is een instapmodel met een slimme automatische modus perfect. Ga je graag op reis? Dan is een compact formaat en een flink zoombereik juist extra belangrijk. Ga je graag op pad en hou je van een beetje avontuur? Dan is een robuuste weersbestendige en/of waterbestendige compact camera de ideale keuze voor jou.

3. Welk aantal megapixels heb ik nodig?

Als je gaat kijken naar megapixels is het verstandig te bedenken wat je gaat doen met jouw foto's. Het verschil in pixels is vooral te zien als je jouw foto's wilt bewerken of afdrukken. Hecht je weinig waarde aan nabewerking en hoef je geen afgedrukte foto's dan is een compact camera met weinig megapixels voldoende. Ga je juist jouw foto's bewerken? Dan zijn hoge resolutie compact camera's uitstekend. Voor afdrukken op A4-formaat heb je ongeveer 10 megapixels nodig en voor afdrukken in een groter formaat heb je al snel 17 megapixels nodig.

4. Welke instellingen wil ik gebruiken?

Je weet waar je de compact camera voor gaat gebruiken. Nu wil je weten hoeveel camera-instellingen je echt nodig hebt. Dit hangt allemaal af van wat voor type beeldmaker je bent.

Als je eenvoudige 'point and shoot'-foto's gaat maken, hoef je niet veel camera-instellingen te hebben. Een camera met een slimme automatische modus is voldoende. Hiermee maak je snel en makkelijk mooie foto's. Vind je het juist leuk zelf de instellingen te wijzigen? Dan is een geavanceerdere compact camera het beste. Je stelt dan zelf het diafragma en de sluitertijd in. Als je ook nog je beelden wilt nabewerken, biedt een compact camera met RAW-functie uitkomst.

5. Welk type zoom heb ik nodig?

De meeste compact camera's beschikken over twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij de optische zoom verschuift het lenzenstelsel en haalt zo het onderwerp dichterbij. Dit in tegenstelling tot digitale zoom waarbij het zoombereik softwarematig wordt vergroot. Als je digitaal inzoomt, kan er wel kwaliteitsverlies plaatsvinden. Dit is weer afhankelijk van de resolutie van de compact camera. Dus als je jouw onderwerp dichtbij wilt halen, zonder kwaliteitsverlies, dan heb je een compact camera met optische zoom nodig.

6. Hoeveel optische zoom is het beste voor mij?

Het aantal keer zoom dat je nodig hebt, moet passen bij wat je wilt vastleggen. Voor dagelijks gebruik heb je vaak al genoeg aan 10x optische zoom. Tijdens een stedentrip of vakantie is een compact camera met een optische zoom van 10-30x nodig. Ben je op safari en wil je onderwerpen op een grote afstand vastleggen? Ga dan voor een zoombereik hoger dan 30x.

7. Heb ik nog accessoires nodig?

Heel simpel: ja. Er zijn een aantal onmisbare accessoires die iedere beeldmaker nodig heeft tijdens het fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan een geheugenkaart, extra accu, camerahoesje en statief.

Het interne geheugen van compact camera's is erg beperkt. Je hebt dus altijd een geheugenkaart nodig. Een extra accu is ook geen overbodige luxe. Als je heel de dag op stap bent, wil je een lege accu voorkomen.

Denk ook aan een hoesje. Ondanks dat de meeste compact camera's in je broekzak passen, voorkom je met een camerahoesje beschadigingen. Daarnaast bieden camerahoesjes vaak extra ruimte voor kleine accessoires. Een statief is een echte bonus bij een compact camera met een groot zoombereik. Je wilt natuurlijk geen bewogen foto's.

Extra keuzehulp: compact camera's

Ben je er nog niet uit welke compact camera de beste keuze is voor jou? Geen enkel probleem. We helpen je graag verder op weg.

Top 10 compact camera's

Heb je aanbevelingen nodig? Bekijk dan onze top 10 compact camera's. Uiteraard ben je ook van harte welkom in één van onze winkels waar we je graag van advies en een kopje koffie voorzien.

Huren

Kun je geen keus maken? Dan is het huren van een camera een goede optie voor jou. Het is dan mogelijk om alles te proberen. Op die manier kun je geleidelijk testen wat het beste bij je past. Welke gear vind je het fijnst om mee te werken? Kijk snel op verhuur.kamera-express.nl voor een groot aanbod camera's.

Leuk om te weten: je totale huurprijs wordt in mindering gebracht van de camera mocht je deze willen aanschaffen na de huurperiode.

Alle Keuzehulpen

Meer keuzehulp nodig?

Bekijk ook eens deze keuzehulppagina's: