NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Theme maart: Dier met Lars Soerink

Het thema van de maand maart is “Dier”. Voor dit thema zochten wij Lars Soerink op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen maart:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR

Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 31 maart 2017 17.00 uur.

Portret Lars Soerink

Lars Soerink

Lars Soerink is zijn carrière als fotograaf begonnen vanuit zijn passie voor landschappen en alles wat daarin leeft.

Opgeleid als een ecoloog heeft hij een goed beeld van de relaties tussen verschillende soorten en de omgeving waarin zij leven. In zijn werk wil hij graag die verbinding verkennen in een redactionele context. Het werk van Lars gaat verder dan oppervlakkige schoonheid. Hij is niet op zoek naar het mooiste plaatje, maar streeft ernaar om het leven van wilde dieren aan te sluiten op het leven van mensen.

Lars startte zijn fotografie-carrière in 1996, waarna zijn vroege werk gepubliceerd werd in diverse tijdschriften. Sindsdien werkte hij samen met veel natuurbeschermingsorganisaties en kwam regelmatig op tv. Hij werd 'residentieel fotograaf' i.s.m. de Nederlandse Nationale Parken stichting.

Foto's Lars Soerink

10 tips van Lars

1. Statief: Een statief is een onmisbaar hulpmiddel. Zelf heb ik er zes - er is niet één statief dat altijd-en-overal geschikt is. Kijk daarom goed waar je het statief voor wilt gebruiken. Probeer te investeren in een goed statief.

2. Zonnekap: Een goede zonnekap beschermt je kostbare objectief vaak beter dan een ‘filter’. Probeer daarom altijd je zonnekap te gebruiken, ook als de zon niet schijnt. 

3. Sensor cleanen: Houd je sensor goed schoon. Stofjes wegpoetsen in de nabewerking is rotwerk en kost tijd die je beter in het plannen van je volgende uitstapje kan steken.

4. Social Media: Laat je door sociale media inspireren, maar niet gek maken. Er is geen enkele reden waarom jij die prachtige foto van een vriend ook zou moeten maken (die is immers al gemaakt). Probeer bij iedere foto die je zelf maakt de rust te vinden om er jouw eigen draai aan te geven.

5. De wekker: De wekker is je beste vriend: het mooiste ligt heb je meestal ’s morgens vroeg. Dan ademt de dag de beste sfeer. Ook aan het einde van de dag heb je vaak prachtige omstandigheden waarin de lage zon voor lange schaduwen zorgt. Overdag is het licht vaak hard. Niet voor niets kiezen veel fotografen ervoor om dan even bij te slapen.

6. Doe eens wat terug: Als je als hobbyist mooie beelden hebt gemaakt in een natuurgebied, kan je die best eens doneren aan een vrijwilligersgroep die zich voor natuurbescherming inzet. Professionele organisaties hebben vaak nog wel een budget om hun communicatie mee vorm te geven, maar voor kleine clubs die op vrijwilligers draaien is dat meestal niet haalbaar. Denk eens aan een vogelwerkgroep of IVN-afdeling. 

7. DSLR v.s. Systeemcamera: Spiegelreflexcamera’s maken nogal wat geluid als je afdrukt hoewel sommige een “silent”-modus hebben. In de stad valt dat niet op, maar een ree in een natuurgebied stuift er vaak vandoor. Systeemcamera’s hebben vaak een instelbare elektronische sluiter, die géén geluid maakt. Een verademing bij het fotograferen van schuwe dieren waarvoor je urenlang in een schuilhutje hebt gezeten!

8. Fotorugzakken: Je materiaal mee het veld in nemen kan een hele klus zijn. Hiervoor gebruik ik uiteenlopende fotorugzakken. Zelf heb ik verschillende rugzakken in gebruik van bijvoorbeeld Lowepro, Gura Gear en Mr Jan Gear die elke dag mee het veld in gaan. Kies een rugzak die past bij de set die je wilt gaan gebruiken. Zo draag je niet onnodig veel apparatuur mee in een gigantische rugzak of kun je niet alles meenemen.

9. Natuurkennis: Je kunt niet van jezelf verwachten dat je geweldige natuurfoto’s maakt tijdens een familiewandeling. Vaak moet je hiervoor in je eentje erop uit, of met een natuurkenner. Niet met fotograferende vrienden, die praten namelijk alleen maar over camera’s en de techniek. Hoe leerzaam dat ook is, voor betere natuurfoto’s kan je beter aan je natuurkennis werken, dan DXO-marks uitwisselen. 

10. Oefenen, oefenen, oefenen: Ik oefen voortdurend met ‘makkelijke’ onderwerpen zoals honden van vrienden, langsrijdende auto’s, fietsers, enzovoort. Om blindelings je camera te leren bedienen is het van belang je camera veel te gebruiken. Zo ontwikkel je een zo vloeiend mogelijke techniek om met je onderwerpen mee te bewegen bij ‘tracking shots’ met langere sluitertijden en kun je snel schakelen als je de instellingen van je camera moet wisselen.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Lars Soerink - Dier