Lightpainting met staalwol

Creëer prachtige beelden met brandend staalwol en een flinke dosis lef

Lightpainting is schilderen met licht. Met een lange sluitertijd en bewegende lichtbronnen kun je de meeste creatieve en bijzondere beelden maken. De resultaten zijn vaak bijzonder, omdat je een niet-bestaande wereld creëert.

Een camera registreert licht. Hierdoor zie je lichtstrepen in nacht foto’s van voorbijgaande auto’s of fietsers. Dit kun je goed vastleggen met een lange sluitertijd. Hoelang en hoeveel je kunt zien van het licht dat bepaal jij, als fotograaf.

Maak bijvoorbeeld gebruik van een lange sluitertijd en je zult meer licht op beeld vangen. Al het licht dat binnen de sluitertijd voorbijkomt, legt de camera vast.

Met lightpainting techniek maak je hier gebruik van. Het leuke aan deze techniek is dat je niet direct het eindresultaat kunt zien. Dit blijft een verrassing en houdt het spannend. Elke foto is anders.

Beeld1

Fotograferen met brandend staalwol levert de meest spectaculaire en tot de verbeelding sprekende fotografie op. Maar hoe pak je dit het beste en het veiligst aan? In deze blog lees je hier meer over zodat ook jij een spectaculaire vonkenregen kunt vastleggen op beeld.

Wat heb je nodig?

Hieronder een checklist van materialen die je nodig hebt om te starten met staalwol fotografie:

Het fotograferen

 • Een dare devil die wil spinnen
 • Een camera waarmee je de sluitertijd kunt vaststellen
 • Een UV-filter voor je objectief
 • Een stevig statief
 • Een afstandsbediening voor je camera

Het materiaal

 • Fijn staalwol, het staalwol met het nummer 0000 is het fijnst
 • Een 9 volt batterij of aansteker
 • Een ketting of een stuk stevig touw
 • Een garde met een oogje aan het handvat

De veiligheid

 • Vuur werende kleiding
 • Een veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Een emmer water of brandblusser
 • Een zaklamp

Daarnaast is een rustige omgeving met veel ruimte nodig. Bekijk vooraf of er geen brandbare dingen in de buurt staan. Bijvoorbeeld droog mos of droog gras. De vonken die van het staalwol afvliegen zijn extreem heet en veroorzaken snel een groter vuur.

De voorbereiding

Nu je de materialen checklist bent afgegaan en de plek zorgvuldig is uitgekozen kun je aan de slag gaan. Allereerste is de veiligheid belangrijk, je bent tenslotte aan het spelen met vuur.

Zorg ervoor dat je kleding de hele huid bedekt en dat de kleding vuur werend is. Denk ook aan handschoenen en een muts. Om je ogen te beschermen kun je het beste een veiligheidsbril opzetten. De lens kun je goed beschermen met een UV-filter. Zet het water, brandblusser of een blusdeken klaar zodat je direct kunt ingrijpen indien nodig.

Het staalwol zelf zit verpakt in bolletjes. Je kunt het beste deze bolletjes uit elkaar pluizen voordat je ze in de garde doet. Door de bolletjes uit te pluizen wordt het staalwol nog fijner. Fijn staalwol brand sneller en geeft meer vonken.

Het stuk touw of een ketting bindt je aan de garde vast. Dit kun je eenvoudig doen door het oogje aan het handvat te gebruiken. De ketting kun je bij een doe-het-zelf winkel kopen. Let hierbij op dat de ketting niet te lang is, je moet er goed en veilig mee kunnen zwaaien. Vergeet niet elke keer te checken of de constructie nog goed vast zit.

wifi

Scherpstellen van de camera

Het scherpstellen van de camera kan lastig zijn in een donkere omgeving. Het is daarom handig om een zaklamp mee te nemen naar de locatie. De ‘zwaaier’ kan met de zaklamp schijnen op zichzelf waardoor je een extra lichtpunt hebt om op scherp te stellen. Controleer jezelf hier extra goed. Wanneer je het beeld scherp hebt, is het handig om de autofocus weer uit te zetten. Hierdoor zorg je dat de camera niet zelf opnieuw gaat scherpstellen.

Natuurlijk staat de camera op een stevig statief. Het is belangrijk om de camera na het scherpstellen niet meer te bewegen. Gebruik dus voor het fotograferen zelf een afstandsbediening.

De instellingen verschillen per situatie en per gewenst eindresultaat. In onze andere blogs lees je hier meer over. Zet in ieder geval je diafragma op minimaal f 8 voor meer scherpte en je ISO zo laag mogelijk. Vanuit dit punt kun je zelf bijstellen. De sluitertijd ligt rond de 10 of 20 seconden, afhankelijk van je omgeving.

matige bokeh
goede bokeh

En dan, actie

Het zwaaien lijkt eenvoudig maar is dit niet direct. Het vergt wat oefening en een portie lef om de rol van zwaaier aan te nemen. Oefen eerst, zonder het staalwol in de brand te steken. Zo raak je gewend aan hoe je het gemakkelijkst kan zwaaien en hoe hard. Wat goed is om te onthouden: hoe sneller je zwaait, hoe sneller het staalwol opbrandt. Dit komt door de hoeveelheid wind die er dan bij komt. Ander voordeel is dat wanneer je niet te hard zwaait, je meer spetters kunt vastleggen.

Experimenteren

Met staalwol fotografie kun je allerlei creatieve eindresultaten creëren. Laat de spinner bijvoorbeeld draaien om zijn/haar as of loop tijdens het spinnen achteruit zodat er een spiraal ontstaat. Het kan ook een toevoeging zijn om een foto te maken met een reflectie in bijvoorbeeld water of een foto te maken in een tunnel waarbij de vonken via een muur wegspatten.

Nabewerking

Om de foto’s goed te kunnen bewerken is het handig om in RAW-formaat te fotograferen. Lees op onze blog wat een RAW-formaat precies is.

De nawerking kun je het beste in Photoshop doen. Lees op onze blog meer over Photoshop.

Veel succes!

Kort & krachtig

< Terug naar het overzicht