Ga de uitdaging aan: vallende sterren fotograferen

In de nacht van zondag 12 augustus op maandag 13 augustus zullen er talloze vallende sterren te zien zijn. Reden genoeg dus om deze nacht net wat langer op te blijven en het kleedje alvast buiten klaar te leggen. Bijzonder aan deze nacht is dat de vallende sterren heel duidelijk met het blote oog te zien zijn. De vallende sterren zijn zo goed zichtbaar omdat de meteorenzwerm Perseïden allemaal op dezelfde tijd onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen. In werkelijkheid zijn het dus geen échte sterren, maar worden de kleine meteoren bij elkaar gezien als vallende sterren. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 3:30 uur. Op dat moment zullen er dan totaal zo’n 84 vallende sterren per uur te zien zijn. Gaat u de uitdaging aan om deze zo bijzonder en mooi mogelijk op de foto te krijgen?

 

Apparatuur

U kunt de meteorenzwerm Perseïden ongetwijfeld met de meeste camera’s goed vastleggen. Maar wilt u ze echt op een indrukwekkende manier in beeld krijgen? Dan kunt u het beste kiezen voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Hierop kunt u namelijk werken met lange sluitertijden en een hoge ISO instelling. Met een lichtsterke groothoeklens kunt u zo veel mogelijk van de hemel op de foto krijgen, terwijl u met de telelens er echt voor kunt kiezen om alleen een specifieke ster in beeld te krijgen.

Hieronder een kort overzicht van wat u minimaal nodig heeft:

 

Instellingen

Naast de juiste apparatuur, spelen nog een aantal factoren mee die uw foto net naar een hoger niveau zullen tillen. Denk bijvoorbeeld eerst aan de locatie. In Nederland is er namelijk veel lichtvervuiling. Zoek een plek op waar het rustig en zo donker mogelijk is, zodat de sterren er het beste uitkomen. De beste locaties om in Nederland astrofoto's te maken zijn onder andere de Waddeneilanden, de Veluwe, de Flevopolder, de Achterhoek of in de duinen. Zet op de locatie zo snel mogelijk al uw spullen klaar en zorg dat u zich van te voren al heeft verdiept in de instellingen. Zo kunt u het beste gebruik maken van lange sluitertijden, een groot diafragma en een hoge ISO. Hierdoor valt er meer licht op de sensor en zullen de sterren beter uit het beeld springen. Kijk wel uit voor te lange sluitertijden wanneer u ervoor kiest om met een telelens te werken. De kans op bewegingsonscherpte is nu een stuk groter, wat veel invloed heeft op uw foto. 

 

Compositie

Daarnaast kunt u ook denken aan uw compositie en creativiteit in uw foto. Wilt u dat de lijnen van de sterren zichtbaar zijn of gaat u voor een subtiele foto? Wilt u gebruik maken van objecten op de voorgrond, of kiest u alleen voor de meteoor in beeld? Er zijn genoeg opties, dus wees vooral creatief en probeer zoveel mogelijk uit. Het is handig om hier van te voren al over na te denken, zodat u hier uw locatie op kunt aanpassen. Extra batterijen en genoeg opslag zijn ook erg belangrijk, zodat u niks hoeft te missen. Voorbereiding is in dit geval dus ook erg belangrijk. Zoek van te voren dus goed op wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot. Voor het weekend van 12 en 13 augustus geldt dat u rond 3:30 uur de meeste sterren kunt waarnemen. Vergeet daarnaast vooral niet te genieten, want ook met het blote oog zal het een bijzonder verschijnsel worden!

 

Astrofotografie

Bent u benieuwd hoe u het best de melkweg kunt fotograferen of wilt u meer informatie over astrofotografie? Klik dan hier!

  Terug naar de overzichtspagina