Ga de uitdaging aan: vallende sterren fotograferen

Elk jaar in de maand augustus trekt de Perseïden meteorenzwerm langs de aarde. Dit is een van de grootste zwermen van vallende sterren op het noordelijk halfrond en met optimale condities zouden er maar liefst 85 meteoren per uur te zien zijn. Meerdere dagen zullen er vallende sterren te zien zijn in de hemel, maar de piek van dit jaar zal zijn op dinsdag 13 augustus 2019 om 14:00. Helaas is dit overdag, maar ook in de nacht van 13 augustus zijn er genoeg te zien!

Dinsdag 13 augustus om 4:00 's ochtends is de beste tijd om je wekker te zetten en foto's te gaan maken. De maan heeft dit jaar een helderheid van 95% en zorgt ervoor dat alleen de meest heldere meteoren zichtbaar zijn. Doordat de maan om 4:00 al laag staat, zal de hemel dan het donkerst zijn. Naar verwachting kan je dan 45 tot 60 meteoren per uur spotten! De Perseïden zal in oost-noordoostelijke richting te zien zijn. Zet je apperatuur vast klaar en stel je wekker in, want deze groep vallende sterren wil je echt niet missen!

 

Apparatuur

Je kan de meteorenzwerm Perseïden ongetwijfeld met de meeste camera’s goed vastleggen. Maar wil je ze echt op een indrukwekkende manier in beeld krijgen? Dan kan je het beste kiezen voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Hierop kan je namelijk werken met lange sluitertijden en een hoge ISO instelling. Met een lichtsterke groothoeklens kan je zo veel mogelijk van de hemel op de foto krijgen, terwijl je met de telelens er echt voor kan kiezen om alleen een specifieke ster in beeld te krijgen.

Hieronder een kort overzicht van wat je minimaal nodig hebt:

 

Instellingen

Naast de juiste apparatuur, spelen nog een aantal factoren mee die je foto net naar een hoger niveau zullen tillen. Denk bijvoorbeeld eerst aan de locatie. In Nederland is er namelijk veel lichtvervuiling. Zoek een plek op waar het rustig en zo donker mogelijk is, zodat de sterren er het beste uitkomen. De beste locaties om in Nederland astrofoto's te maken zijn onder andere de Waddeneilanden, de Veluwe, de Flevopolder, de Achterhoek of in de duinen. Zet op de locatie zo snel mogelijk al je spullen klaar en zorg dat je je van te voren al hebt verdiept in de instellingen. Zo kan je het beste gebruik maken van lange sluitertijden, een groot diafragma en een hoog ISO. Hierdoor valt er meer licht op de sensor en zullen de sterren beter uit het beeld springen. Kijk wel uit voor te lange sluitertijden wanneer je ervoor kiest om met een telelens te werken. De kans op bewegingsonscherpte is nu een stuk groter, wat veel invloed heeft op uw foto. 

 

Compositie

Daarnaast kan je ook denken aan uw compositie en creativiteit in je foto. Wil je dat de lijnen van de sterren zichtbaar zijn of ga je voor een subtiele foto? Wil je gebruik maken van objecten op de voorgrond, of kies je alleen voor de meteoor in beeld? Er zijn genoeg opties, dus wees vooral creatief en probeer zoveel mogelijk uit. Het is handig om hier van te voren al over na te denken, zodat je hier je locatie op kan aanpassen. Extra batterijen en genoeg opslag zijn ook erg belangrijk, zodat je niks hoeft te missen. Voorbereiding is in dit geval dus ook erg belangrijk. Zoek van te voren dus goed op wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot. Voor dinsdag 13 augustus geldt dat je rond 4:00 uur de meeste sterren kan waarnemen. Vergeet daarnaast vooral niet te genieten, want ook met het blote oog zal het een bijzonder verschijnsel worden!

 

Astrofotografie

Ben je benieuwd hoe je het best de melkweg kan fotograferen of wil je meer informatie over astrofotografie? Klik dan hier!

  Terug naar de overzichtspagina