Ga de uitdaging aan en fotografeer vallende sterren

Meerdere keren per jaar wordt de nachtelijke hemel verlicht door vallende sterren, ofwel meteorieten. Dit wil je natuurlijk vastleggen! In deze blog leggen wij je uit hoe je dit verschijnsel het beste kunt fotograferen en wat je daarvoor nodig hebt. 

Maar wat zijn vallende sterren eigenlijk? Het zijn stukjes ruimtepuin die onze atmosfeer binnendringen. Dit ruimtepuin noem je ook wel een meteoroïde, heeft het ruimtepijn een lichtspoor dan is het een meteoor. Een vallende ster is in feite dus een meteoor. Vallende sterren komen dagelijks onze atmosfeer binnen. Het kan zelfs zo zijn dat er een hele zwerm meteoren onze atmosfeer binnenkomt! De bekendste meteorenzwerm is de Perseïden. Elk jaar in de maand augustus trekt de Perseïden-meteorenzwerm langs de aarde en als de omstandigheden ideaal zijn, kunnen er zelfs 85 meteoren per uur te zien zijn! Daarnaast komt elk jaar in het najaar de bekende meteorenzwerm 'Orioniden' langs. Bij de juiste omstandigheden zijn dan tot 33 'vallende sterren' per uur te zien! 

Wanneer kun je deze meteorenzwermen fotograferen?

  • Orioniden: De meteorenzwerm Orioniden is elk jaar in oktober te zien. In 2023 zijn de vallende sterren het beste te zien in de nacht van zondag 22 oktober.
  • Perseïden: De meteorenzwerm Perseïden is elk jaar in augustus meerdere dagen te zien. In 2024 zijn de vallende sterren het beste te zien in de nacht van maandag 12 augustus als je naar het noordoosten kijkt. Ook een aantal nachten hiervoor en hierna kun je de Perseïden al zien, maar er zijn minder meteoren per uur te spotten en fotograferen.

Apparatuur

Wat heb je nodig? Je kan een meteorenzwerm ongetwijfeld met de meeste camera’s goed vastleggen. Maar wil je ze echt op een indrukwekkende manier in beeld krijgen? Kies dan voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Hierop kan je namelijk werken met lange sluitertijden en een hoge ISO-instelling. Combineer deze met een lichtsterke groothoeklens waarmee je zoveel mogelijk van de hemel op de foto krijgt of met een telelens waarmee je één specifieke ster vastlegt en je krijgt indrukwekkende foto’s!

Hieronder een kort overzicht van wat je minimaal nodig hebt:

Instellingen

Naast de juiste apparatuur, spelen nog een aantal factoren mee die je foto net naar een hoger niveau zullen tillen. Denk bijvoorbeeld eerst aan de locatie. In Europa is er namelijk veel lichtvervuiling. Zoek een plek op waar het rustig en zo donker mogelijk is, zodat de sterren er het beste uitkomen. Zet op de locatie al je spullen klaar en zorg dat je je van te voren al hebt verdiept in de instellingen. Zo kan je het beste gebruik maken van lange sluitertijden, een groot diafragma en een hoog ISO. Met deze instellingen valt er meer licht op de sensor en springen de sterren echt uit je foto.  

Weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg. Zet je camera in M (manuele stand) en test eens met de onderstaande instellingen als startpunt:

  • Diafragma zo groot mogelijk, het beste is f2,8.
  • Sluitertijd, 10 tot 30 seconden. Bij een langere sluitertijd krijg je streepvorming van de sterren.
  • Iso 1600 tot 2600 om te beginnen.
  • Scherpstellen, dat doe je handmatig stel scherp op oneindig zo krijg je de sterren goed scherp.
  • Witbalans van 3400 tot 4000K voor een natuurlijke kleur in de foto.

Ga je met een telelens fotograferen? Kijk dan uit voor te lange sluitertijden, de kans op bewegingsonscherpte is nu een stuk groter als je camera niet op een statief staat. Maak daarom van te voren een aantal testfoto’s om te controleren of je niet teveel ruis of onscherpte hebt.

Compositie

Daarnaast kan je ook denken aan de compositie en creativiteit in je foto. Wil je dat de lijnen van de sterren zichtbaar zijn of ga je voor een subtiele foto? Wil je gebruik maken van objecten op de voorgrond, of kies je voor alleen de meteoor in beeld? Er zijn genoeg opties, dus wees creatief en probeer zoveel mogelijk uit. Als je slim bent denk je hier van te voren alvast een beetje over na. Dan kun je op locatie de instellingen snel aanpassen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vergeet geen extra batterijen en check je opslag, zodat je niks hoeft te missen. Zoek van te voren uit wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot. Vergeet daarnaast vooral niet te genieten, want ook met het blote oog is dit een heel bijzonder verschijnsel.

Tot slot nog een laatste tip: je ogen hebben zeker 15 minuten nodig om te wennen aan het donker, kijk daarom niet op een smartphone met fel licht. Ook is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen, want door het turen vermoeien ogen vrij snel.

Astrofotografie

Ben je benieuwd hoe je het best de Melkweg kan fotograferen of wil je meer informatie over astrofotografie? Lees dan onze tips voor astrofotografie of bekijk alle musthaves.

Heb je genoeg gelezen en wil je nu wel wat zien? Check dan zeker dit filmpje met Albert Dros.