Histogram

Wat is een histogram?

Fotograferen is helemaal jouw ding aan het worden en je begint steeds meer over jouw camera en de instellingen te weten. Maar wat is toch die grafiek die je op het scherm van je camera bij jouw gemaakte foto’s ziet? Dat is het histogram en hieronder gaan wij jou uitleggen wat dit laat zien en hoe je hier handig gebruik van kan maken. Na het lezen van deze pagina weet je nog meer over wat er allemaal mogelijk is met jouw camera!


Wat is een histogram?
| Hoe lees je een histogram? | Over- en onderbelichting? | Veel zwart of wit


Wat is een histogram?

Het histogram vind je op het scherm van jouw camera en ziet eruit als een soort grafiek. Op deze grafiek kan je zien of jouw gemaakte foto goed belicht is. Het histogram geeft aan hoe sterk de lichtintensiteit van de foto is, met donkere tonen, lichte tonen en alle tonen daartussenin. Aan de linkerkant van het histogram vind je de donkere tonen en helemaal rechts de lichte tonen. Wanneer je hoge pieken in jouw histogram ziet betekent dit dat er van die toon meer informatie in het beeld zit. Een histogram weergeeft niet letterlijk de kleuren maar wel de helderheid van een kleur. Zo krijgt bijvoorbeeld donkerblauw een donkere tint en zal deze meer links weergegeven worden. En lichtblauw zal juist aan de rechterkant weergeven worden omdat dit een lichte tint is.

 

Voorbeeld van een histogram

 

Hoe lees je een histogram?

Een histogram lees je net als een boek van links naar rechts. De horizontale lijn geeft de helderheid van donkere tinten (zwart) naar lichte tinten (wit) aan. Daartussen zitten veel verschillende grijstinten. De verticale as van het histogram geeft de hoeveelheid pixels van de helderheid aan. Er zitten hier geen bepaalde getallen aan vast en daarom gaat het om een relatieve hoeveelheid. Hoe hoger de piek in de grafiek is, hoe meer pixels van die helderheid te vinden zijn in jouw foto.

Een algemeen goed belichte foto heeft een histogram die lijkt op een berg. Dat wil zeggen een mooie curve met de top in het midden van het histogram. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel! Want je fotografeert uiteraard niet altijd in dezelfde soort situatie. Jouw histogram zal namelijk vaak verschillen door de omgeving waar je bent en de camera instellingen die je gebruikt. Dit zal je ook hieronder lezen in het gedeelte over foto’s met veel zwart of wit. Het komt er dus eigenlijk op neer dat het ‘perfecte’ histogram niet bestaat. Wel is het belangrijk dat de pieken niet ineens kaarsrecht naar beneden lopen of dat er teveel pixels aan de randen van het histogram zitten. Dit betekent namelijk dat er details van jouw geschoten foto in de schaduwen of hooglichten verloren zullen gaan.

 

 

Hoe herken je over- en onderbelichting?

Wanneer je twijfelt of jouw foto voldoende belicht is, is een histogram is zeer handig om te gebruiken. Met één oogopslag zie je gelijk of je te donker of te licht fotografeert.

Bij een foto die overbelicht is zul je op het histogram aan de linkerkant helemaal niks of bijna geen piek zien. De rechterkant van het histogram zal juist wel een hoge piek tonen. Hieraan kan je zien dat er teveel licht/wit en te weinig schaduw/zwart te zien is in de door jou gemaakte foto.

Een onderbelichte foto zal eigenlijk een omgekeerde histogram van degene hierboven weergeven. Aan de linkerkant van het histogram zul je nu een hoge piek zien en aan de rechterkant zie je helemaal tot bijna geen piek. Dit betekent dus dat er teveel schaduw/zwart en te weinig licht/wit te zien is.

 

Een voorbeeld van een foto die onder-, goed en overbelicht is.

 

Foto’s met veel zwart of wit

Er zijn ook gevallen wanneer je histogram juist een piek aan de linker- of rechterkant moet hebben.

Als je een foto maakt van een onderwerp met veel wit erin dan zal je histogram aangeven dat de foto te licht is met een piek aan de rechterkant. Maar deze foto wil je juist licht hebben omdat anders de witte kleuren niet goed tot uiting komen. Dit betekent dus dat je jouw foto alsnog gewoon goed belicht hebt ondanks dat het histogram een grote piek aan de rechterkant aangeeft.

Andersom is dit ook bij een donkere foto, bijvoorbeeld wanneer je een portret foto maakt met een zwarte achtergrond. Het histogram zal dan een hoge piek aan de linkerkant aangeven aangezien je camera denkt dat het heel donker is. Maar een foto met een zwarte achtergrond wil je uiteraard donker hebben aangezien er veel zwart op de foto zal staan. De foto is in deze situatie dus goed belicht als je een piek aan de linkerkant hebt.

Deze foto zal in het histogram worden aangegeven als "overbelicht"

Deze foto zal in het histogram worden aangegeven als "onderbelicht"

 

Het is dus belangrijk dat je niet blindelings op het histogram vertrouwd of een foto goed belicht is. Zoals je hierboven gelezen hebt, ligt het ook heel erg aan de situatie waar en wanneer je jouw foto wilt maken. Het histogram is een zeer handig hulpmiddel om te kijken of een foto te licht of te donker is maar uiteindelijk moet je zelf ook goed rekening houden met de omstandigheden waarin je jouw perfecte plaatje maakt.

 

 
Meer hulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: