Het nieuwe jaar staat weer voor de deur! Het begin van het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk. Dit is niet alleen mooi om te zien, maar ook prachtig om vast te leggen. Hoe maak je zo'n vuurwerkfoto nu eigenlijk? We geven je graag een aantal handige tips, zodat je het jaar goed kunt beginnen met mooie, en vooral kleurrijke, vuurwerkfoto's.
Voorbereiding | Sluitertijd | Statief | ISO-waarde | Scherpstellen | Groothoeklens | Overzicht | Sterretjes | Omgeving | Nabewerking | Geschikte lenzen
Tip 1: Bereid je goed voor
Voor het fotograferen van vuurwerk is de voorbereiding essentieel. Denk aan verschillende aspecten, zoals de compositie. Om ervoor te zorgen dat de foto precies zo uitpakt als je in gedachten hebt, is het handig als je vooraf bepaalt waar je de camera opstelt. Let daarbij goed op zaken als een rechte horizon en een 'open' uitzicht. Een ander belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het instellen van je camera. Zodra het vuurwerk losbarst, heb je daar nauwelijks tijd voor. Je wilt natuurlijk hét moment niet missen! Ook het weer is iets om over na te denken. Vuurwerk zorgt voor rook, wat een waas op je foto kan veroorzaken. Houd de windrichting dus goed in de gaten!
Tip 2: Speel met de sluitertijd
Om vuurwerk goed vast te leggen kun je het beste fotograferen met een lange sluitertijd. Een korte sluitertijd bevriest beweging, waardoor je een kort moment vastlegt en niet de luchtreis van de vuurpijl en de daaropvolgende explosie te zien krijgt. Als je kiest voor een langere sluitertijd, wordt het vuurwerk getransformeerd tot kleurrijke slieren en lichtstrepen. De sluitertijd hoeft niet extreem lang te zijn: tussen 1/10 en 3 seconde is voldoende als je afdrukt op het moment dat vuurwerk ontploft. Om een lichtvlek op de foto te voorkomen, is het belangrijk dat je in de gaten houdt hoeveel vuurwerk er achter elkaar afgestoken wordt. Hoe meer vuurwerk tegelijkertijd, des te korter de sluitertijd.
Tip 3: Gebruik een statief
Als je met een statief fotografeert, voorkom je bewegingsonscherpte als je een langere sluitertijd gebruikt. Ook kun je, als je gebruik maakt van een statief, je camera op één positie richten, zodat je op een later moment meerdere foto's over elkaar kunt leggen en meerdere vuurwerkexplosies in één foto kunt tonen. Ben je in het bezit van een draadontspanner? Dan is het aan te raden om ook deze te gebruiken. Het indrukken van de ontspanknop kan namelijk ook een trilling veroorzaken. Veel camera's zijn via een wifi- of Bluetooth-verbinding ook met je telefoon op afstand te bedienen.
Tip 4: Kies voor een lage ISO-waarde
Als je vuurwerk fotografeert, is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden. Vuurwerk geeft fel licht, iets dat je (zeker in combinatie met een langere sluitertijd) uitstekend vast kunt leggen met een lage ISO-waarde. Een hogere ISO-waarde zorgt bovendien voor meer ruis in de foto's. Ruis is vaak het eerst zichtbaar op de donkere gedeeltes van een foto en zeker bij vuurwerkfotografie is een groot deel van de lucht - en dus de foto - donker.
Tip 5: Handmatig scherpstellen
Omdat het donker is, zal een camera er langer over doen om scherp te stellen op het vuurwerk. Zonde, want daardoor kan het gebeuren dat je net dat ene moment mist. Automatische scherpstelling is in de meeste gevallen dus geen succes. Kies daarom voor handmatige scherpstelling. Stel de overige camera-instellingen ook alvast in, zodat je alleen nog maar scherp hoeft te stellen. Zo mis je geen enkel moment!
Tip 6: Gebruik een groothoeklens
Vuurwerk is onvoorspelbaar. Het is altijd maar de vraag waar en wanneer het precies zal ontploffen. Met een telelens is de kans groot dat je niet precies vastlegt wat je in gedachten had. Je kunt daarom beter iets teveel in beeld brengen en op een later moment de foto bijsnijden. Een groothoekobjectief is de oplossing. Vrijwel elke lens met een brandpuntsafstand onder de 50mm volstaat!
Tip 7: Wees eens creatief met sterretjes
Sterretjes zijn niet alleen leuk voor de kinderen; je kunt er hele leuke effecten mee creëren. Als je de sluitertijd van je camera langer instelt en de camera op statief plaatst, kun je zelfs schrijven met licht. Ga vervolgens voor de camera staan met één of meerdere personen, ontsteek de sterretjes en teken letters, cijfers of figuurtjes in de lucht. De strepen die je hiermee in de lucht tekent, worden door de camera vastgelegd, wat creatieve beelden oplevert!
Tip 8: Kijk naar de omgeving
Vuurwerk alleen is natuurlijk al prachtig om te fotograferen, maar het effect van vuurwerk op de omgeving is misschien nog wel net zo mooi of zelfs mooier. Kijk dan ook bewust om je heen en zorg dat je een goede positie inneemt. Door de omgeving toe te voegen, wordt het beeld al snel een stuk interessanter om naar te kijken. Is er op de locatie een brug aanwezig? Maak daar dan gebruik van door de spiegeling van het vuurwerk te in het water te fotograferen!
Tip 9: Bewerk je foto's
Je foto's worden vaak nóg mooier als je ze nabewerkt in Adobe Photoshop of Lightroom. Vooral als je in RAW fotografeert, heb je veel te winnen. Sommige functies zijn erg handig bij het bewerken van vuurwerkfoto's. Als je de hooglichten verlaagt, breng je kleur terug in het vuurwerk. Om kruitdampen te verminderen, kun je het contrast verhogen. In Photoshop of Lightroom CC kun je ook kiezen voor de 'nevel verwijderen' functie.
Een lichtsterke lens is erg belangrijk. Een diafragma van f/2.8 of lager zal de mooiste foto's op leveren. Veel primelenzen hebben grote maximale diafragma's en zijn vaak ook nog eens betaalbaar. Een nadeel aan deze lenzen is dat ze een vast brandpunt hebben. Wil je iets meer flexibiliteit in de compositie? Kies dan eens voor een zoomlens.