Ontmoet Uli, onze cursusleider fotografie in Duitsland met een brede belangstelling voor fotografie

Ernst Ulrich Soja

Ernst Ulrich (Uli) Soja is docent fotocursussen bij Kamera Express in Duitsland. Hij organiseert en geeft zelf fotocursussen. Daarnaast organiseert hij cursussen van fabrikanten voor onze vestigingen in Duitsland en ondersteunt hij het Duitse marketingteam bij het plannen van bijvoorbeeld Photowalks, interne beurzen en speciale evenementen. Daarnaast is hij betrokken bij onze nieuwsbrieven, Facebook en Instagram.

Hij fotografeert al jarenlang en vertelt ons graag over zijn passie en deelt zijn tips

Interview | Gear en instellingen | Tips |

“Wat mij fascineert in de fotografie zijn vormen, lijnen en grafische elementen die ik aantref in gebouwen en landschappen.”

Specialisatie: fotografie

Ik begon met fotograferen toen ik ongeveer 12 jaar oud was. Mijn eerste camera was een AGFA Pocket. Later fotografeerde ik met de Edixa mat Reflex van mijn vader totdat ik mijn eerste eigen spiegelreflexcamera kon kopen, een Olympus OM-10. Sinds 2003 werk ik als freelance fotograaf, grafisch ontwerper en docent. Van 2010 tot 2019 werkte ik als gastdocent voor de vakken Beginselen van digitale fotografie en Beeldbewerking aan de Hochschule Hannover. Daarnaast heb ik aan de Beruhsschule Hannover workshops en bedrijfscursussen gegeven aan leerlingen van de opleiding tot fotograaf. Ik geef al meer dan 12 jaar fotocursussen voor onze Duitse Foto Gregor/Kamera Express vestigingen.

Als fotograaf heb ik een brede interesse, maar ik richt me vooral op de fotografie van architectuur, natuur, landschappen, reizen, marketing en reclame. De laatste tijd ben ik me ook gaan richten op artistieke fotografie. Aangezien ik op het platteland woonde en snel in de natuur of het bos kon zijn, was mijn eerste focus landschapsfotografie. Van hieruit kwam ik later terecht bij de reisfotografie.

Wat mij fascineert in de fotografie zijn de vormen, lijnen en grafische elementen die ik aantref in gebouwen en landschappen. Ik hou van moderne architectuur en ik vind de zwart-wit weergave van gebouwen heel mooi. Architectuur heeft me altijd geïnteresseerd. Ik wilde dan ook graag architectuur studeren. De interesse in het fotograferen van gebouwen ontstond dus eigenlijk op een heel natuurlijke wijze. Ik maak graag dynamische foto's van gebouwen en verwerk bijvoorbeeld bewust vallende lijnen als ontwerpelement in mijn beeldcompositie.

Specialisatie Ernst Ulrich Soja

Full banner Ernst Ulrich Soja

Gear en instellingen

Gear Ernst Ulrich Soja

Als fotograaf is het belangrijk om de juiste apparatuur te hebben. Ik werk met verschillende camera's en objectieven. Dit is helemaal afhankelijk van de eisen van de fotoshoot. Ik geef de voorkeur aan spiegelloze camera's, vanwege hun draagbaarheid en lage gewicht, maar voor bepaalde opnames grijp ik terug naar mijn digitale (en soms zelfs analoge) spiegelreflexcamera's.

De keuze van de camera hangt ook af van de individuele instellingen. Ik pas de instellingen van mijn camera altijd aan de fotoshoot en het omgevingslicht aan om zo het best mogelijke resultaat te krijgen. Belichtingstijd, diafragma en ISO-waarde zijn belangrijke parameters die ik altijd in de gaten houd.

“Als fotograaf is het belangrijk om voortdurend te blijven oefenen en nieuwe dingen uit te proberen.”

Tips voor beginners

Als fotograaf is het denk ik goed om vaak te oefenen en nieuwe dingen uit te proberen. Ik raad aan om altijd een camera bij je te hebben en om je bewust te zijn van je omgeving om zo mogelijke motieven en patronen te ontdekken. Het is ook nuttig om ideeën met andere fotografen uit te wisselen en zo geïnspireerd te raken door hun ervaringen.

Ik raad ook aan om de grondbeginselen van de fotografie grondig te bestuderen en zo inzicht te krijgen in de technische en creatieve aspecten voordat je begint. Dit omvat: de belichtingstijd, het diafragma, de ISO-waarde, de beeldcompositie en -weergave, en de keuze van het juiste objectief.

Een goede manier om te oefenen is het maken van fotowandelingen of fotoreizen waarbij je met een groep op pad gaat en elkaar onderweg steunt en inspireert. Fotograferen in de handmatige modus kan ook een goede uitdaging zijn, omdat het je helpt om je inzicht in de instellingen van de camera te vergroten en creatievere resultaten te bereiken.

< Ontmoet al onze experts