HPP Thuisopdracht - opdracht 4

Tips voor thuisopdracht 4 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de vierde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De vierde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een kleurrijke Hollandse natuurfoto

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het maken van de de mooiste natuurfoto’s

1

Voor dag en dauw

Zet de wekker eens iets eerder en ga vroeg op pad. De zonsopkomst heeft iets magisch. Zeker in combinatie met de ochtendmist. Dit geeft een dromerig effect. Zorg er wel voor dat je er ruim op tijd bent, want voor je het weet heb je het perfecte moment gemist.

2

Maak van irritatie een onderwerp

Een mooie lucht is prachtig, maar kan op een foto er snel saai uit zien. Staat er een gebouw of een boom waarvan je denkt dat het in de weg staat? Maak er dan gebruik van door dat als hoofdonderwerp te gebruiken. Die bijzondere lucht gaat zo nog meer leven.

3

Laat je leiden

Kijk naar het lijnenspel van de natuur. Vormen en lijnen zijn altijd aanwezig. Ook al kun je de natuur niet regisseren. Staan er bomen op een rij die samen een diagonaal vormen of loopt er een kronkelend pad door het beeld? Gebruik dit om jouw beeld te versterken.

4

Natuurlijk licht

Het natuurlijke licht speelt een belangrijke rol. Aangezien je het licht niet zelf instelt, moet je kijken wat je kunt doen om het licht perfect te laten vallen. Door om het object heen te draaien, krijg je een heel ander beeld. Zo ontdek je het beste eindresultaat.

5

Statief gebruiken voor lange sluitertijden

Een klein diafragmagetal zorgt voor een mooie scherpte in de foto, maar vereist een langere sluitertijd. In het donker zijn foto’s al snel bewogen. Een statief is hiervoor de oplossing. Ben je toch op zoek naar wat speling? Gebruik een lange sluitertijd, zodat er beweging in de wolken of het water zit.

6

Vergroot de kleine leefomgeving

Zoom in op de details voor een verrassend effect. Ga voor een spinnenweb, wilde vos, vlinder of een sneeuwvlokje. Stel handmatig scherp op de ogen of het belangrijkste gedeelte van het voorwerp. Op die manier is het onderwerp haarscherp terwijl de omgeving erom heen langzaam vervaagt.

7

Bewolkte dag is als een softbox 

Wacht niet op de zon. Foto’s worden een stuk mooier als de zon niet zo fel schijnt. Dit komt doordat zonlicht harde schaduwen geeft. Wolken zorgen ervoor dat het licht zachter op jouw onderwerp valt. Dit geeft een rustiger beeld.

8

Water weerkaatst

Zoek naar reflecties in het water. Experimenteer hiermee door te kijken wat het beste resultaat oplevert. Leg alleen de reflectie in het water vast of kies ervoor om het onderwerp samen met de reflectie te fotograferen.

9

Filters

Een filter geeft je meer controle over het eindresultaat. Met een polarisatiefilter kun je ter plekke een reflectie verminderen of versterken. Een ND-filter geeft je de controle om het water op een foto te egaliseren. Het water wordt dan een sprookjesachtige sluier.

10

Pas goed op jouw batterijen

In het najaar kan het koud zijn. Houd de batterijen van jouw camera daarom goed warm. Een batterij gaat namelijk veel sneller leeg als het koud is. Door hem bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas te bewaren, voorkom je dit.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 7 november 12:00

Extra inspiratie

fotograferen-op-de-heide

FOTOGRAFEREN OP DE HEIDE

Landschappen met prachtige paarse kleuren. Hoe leg je dit vast?

> Lees artikel

diepte-landschapsfoto

DIEPTE LANDSCHAPSFOTO

Wijds, uitgestrekt en groots. Maar hoe leg je dat gevoel goed vast? Wij geven je tips!

> Lees artikel

Regenboog fotograferen

EEN REGENBOOG FOTOGRAFEREN

Hij komt en is ook zo weer weg, maar met deze tips leg je hem vast.

> Lees artikel

Lichtstralen fotograferen

LICHTSTRALEN FOTOGRAFEREN

Lichtbundels geven een magisch effect en leveren prachtige sfeerbeelden op.

> Lees artikel