Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de vierde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De vierde thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een sequence-foto van mens of dier in beweging. Onze verzamelde tips voor deze opdracht lees je hieronder, inclusief een exclusieve bonustip van gastjurylid Luc Buthker.

10 Tips | Bonustip van gastjurylid | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Ontdek wat je met een sequence-foto kan

Een sequence-foto is een beeld waarop je een onderwerp in beweging ziet met opvolgende bewegingen. Je ziet bijvoorbeeld een persoon springen van de afzet tot de landing. Hiermee kan je de dynamiek en controle van het onderwerp goed laten zien waarbij ook de tussenstappen in deze beweging (die normaal gesproken weggelaten worden) getoond worden.

2. Bedenk wat je wil laten zien

Wat wil je benadrukken in jouw foto? Is dat de beweging van je onderwerp, dus de actie? Of speelt de achtergrond ook een belangrijke rol? Welke beweging laat je zien, is die beweging voor de hand liggend, of juist verrassend? Is er een beeld in de sequentie die heel bijzonder is of is het juist de optelsom van alles losse beelden waar de kracht van de foto vandaan komt? Stel jezelf de juiste vragen voor je gaat fotograferen, zodat je weet wat je wilt laten zien.

3. Check hoe je de beweging wilt fotograferen

Hoewel creativiteit geen grenzen kent, zullen de meeste sequence-foto’s een bevroren onderwerp hebben, dus zonder bewegingsonscherpte. Dit vraagt om een passende sluitertijd waarbij je onderwerp scherp vastgelegd wordt. Afhankelijk van de snelheid van je beweging en het aanwezige licht kun je experimenteren met de juiste verhoudingen: met welke sluitertijd bevries je de beweging en sluit dat aan bij jouw gewenste diafragma en het aanwezige licht? Is dit niet haalbaar, bijvoorbeeld doordat het te donker is, kies dan voor een ander tijdstip, beter (lichter) weer of maak gebruik van lampen.

4. Fotografeer met behulp van een burstmodus

Naast de instellingen voor diafragma, sluitertijd en ISO, kan je het beste de snelst mogelijke burstmodus gebruiken die jouw camera aankan. Op deze manier schiet je zo veel mogelijk beelden per seconden wat zorgt voor een mooie opeenvolgende reeks. Wanneer jouw camera niet zo snel is, kun je overwegen in jpeg te fotograferen in plaats van RAW. Op de meeste camera’s verhoogt dit het aantal beelden per seconden wat je af kunt drukken.

5. Zorg ervoor dat je camera niet kan bewegen

Omdat je in de nabewerking de verschillende foto’s moet samenvoegen tot één foto, is het prettig als alleen jouw onderwerp beweegt in het gekozen kader. Dit maakt het nabewerken een stuk eenvoudiger en sneller. Om je camera stil te houden, is het verstandig om een statief te gebruiken. Hiermee kun je precies jouw kader kiezen en vervolgens afdrukken zonder dat de camera beweegt.

6. Wacht op het weer

Wanneer je bewegingen vast wilt leggen is de kans groot dat je buiten gaat fotograferen waar je meer ruimte hebt. Hierdoor zul je afhankelijk zijn van het weer en daarmee ook van het licht dat Moeder Natuur aanbiedt. Denk vooraf na over welke weersomstandigheden aansluiten bij het beeld wat je wilt schieten. Een zonnige dag kan perfect zijn, omdat je dan genoeg licht hebt voor een snelle sluitertijd. Dit heb je zeker nodig, omdat actie over het algemeen erg snel gaat en je wilt wel alles vastleggen. Als je in de avond of op een donkere dag wilt fotograferen, kan je flitslicht gebruiken. Zorg dan wel dat je sterke flitsers hebt die de beweging kunnen bevriezen door snel achter elkaar te flitsen.

7. Stel je focus vooraf in

Je wilt voor deze opdracht beweging vastleggen en je onderwerp gaat daarvoor door het kader heen bewegen. Het is daarom handig om vooraf scherp te stellen op de plek waar jouw onderwerp gaat bewegen. Door een pre-focus te gebruiken weet je zeker dat je onderwerp scherp is. Kies hierbij een diafragma uit in elk geval het onderwerp scherp weet vast te leggen, ook wanneer deze zich net iets meer naar voren of achter beweegt. Wanneer de achtergrond ook scherp in beeld moet komen, kies je uiteraard voor een nog hoger diafragma. Als experiment kun je op f/16 beginnen en vanuit steeds kleiner gaan tot je uitkomt bij jouw gewenste resultaat.

8. Spreek af hoe je onderwerp gaat bewegen

Compositie speelt een belangrijke rol bij een sequence-foto. Hoe ga je het dier of de persoon door het beeld laten bewegen? En wat ga je de kijker laten zien? Het onderwerp van je foto kan de beweging heel erg versterken, bijvoorbeeld wanneer jouw onderwerp gefocusseerd is op een punt waar hij of zij heen beweegt. Als fotograaf kan je hierin erg sturend zijn. Zorg dat het beeld niet vlak wordt en bespreek als dat kan met het onderwerp hoe je een dynamisch beeld wilt maken.

Sequence-fotografie

Foto: Luc Buthker

9. Experimenteer en geef niet op

We winden er geen doekjes om: het vastleggen van beweging is lastig en vergt veel oefening. Het kan zijn dat het onderwerp een bepaalde beweging niet in een keer voor elkaar krijgt of dat het scherpstellen toch lastiger is dan gedacht. Begin met een kleine beweging binnen een eenvoudig kader om de handelingen onder de knie te krijgen en geef niet op.

10. Bewerk je foto’s

Wanneer je een sequence-foto wilt maken ontkom je niet aan de nabewerking. Je moet immers de geschoten beelden samenvoegen tot één foto. Bij de nabewerking geldt ‘less is more’. Probeer niet élk shot van de beweging terug te laten komen. Kies alleen de belangrijkste momenten en beste foto’s. Zo’n foto moet ook in z’n eentje een tof beeld zijn. Bouw vervolgens daaromheen de sequence-foto op. Als het te druk wordt en de actie hierdoor niet goed meer te zien is, kan je beter een gedeelte van de actie weglaten.

Bonustip

Gastjurylid Luc Buthker: ‘Leer je model kennen’

‘Praat goed met de sporter of de persoon die je wilt vastleggen en begrijp wat deze persoon gaat doen. Als je namelijk weet wat de persoon gaat doen en hoe de actie gaat zijn dan kan jij als fotograaf je daar heel goed op aanpassen. Let ook op wat de persoon kan en vooral wat niet. De actie hoeft niet altijd heel spectaculair te zijn om een hele toffe foto te maken.’

Luc Buthker

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven