HPP Thuisopdracht - opdracht 9

Tips voor thuisopdracht 9 van Het Perfecte Plaatje

Wil je meedoen met de negende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen probleem! We helpen je graag op weg naar jouw perfecte plaatje met tips en inspirerende artikelen.

De negende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje is: Maak een bijzondere wildlife foto in Nederland

Het Perfecte Plaatje wordt elke woensdagavond 20:30 uur bij RTL4 uitgezonden.

Stuur je foto in via RTL

10 Tips | Gear tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie

10 tips voor het namaken van een wildlife foto

1

Respecteer de natuur

Misschien wel de belangrijkste tip van dit artikel: wees respectvol naar de dieren en de natuur. Betreed geen verboden terrein en kom niet te dicht in de buurt van de dieren. Ondanks dat sommige dieren gewend zullen zijn aan mensen is het nog steeds verstandig om afstand te bewaren. Ook is het meestal verboden om de dieren te voeren.

2

Wees geduldig

Voor wildlife fotografie heb je veel geduld nodig. Zeker wanneer je in de middag fotografeert zullen de dieren niet erg actief zijn. Ook kun je het gedrag van dieren niet beïnvloeden. Neem daarom rustig de tijd zodat je zonder haast kunt fotograferen.

3

Verdiep je in het gedrag van dieren

Als je je van tevoren verdiept in het gedrag van de dieren, weet je hoe ze kunnen reageren op bepaalde situaties. Ook herken je de lichaamstaal eerder waardoor je weet wanneer je een foto moet maken. Wees geduldig en verdiep je in het gedrag, dan is de kans op succes groter. Blijf daarnaast ook goed letten op de omgeving.

4

Trek onopvallende kleren aan

Als je in de natuur op zoek gaat naar wilde dieren is het aan te raden onopvallende of zelfs camouflerende kleren te dragen. Hierdoor zul je minder zichtbaar zijn en heb je een grotere spottingskans. Kies daarnaast voor kleren die vies mogen worden zodat je onbezorgd door de natuur kunt struinen.

5

Fotografeer op ooghoogte

Het wordt vaak genoemd, maar ook bij wilde dieren is het belangrijk om op ooghoogte te fotograferen. Op deze manier verplaats je je in hun wereld en maak je de foto veel interessanter. Stel hierbij ook scherp op de ogen om de foto nog krachtiger te maken. Soms kan het nodig zijn om jezelf in bijzondere posities te manoeuvreren om op ooghoogte te komen, maar dit levert wel mooie plaatjes op.

6

Gebruik een telelens

Wanneer je tip 2 volgt weet je dat je niet te dicht bij dieren in de buurt kan komen. Deze afstand tussen jou en de dieren zul je moeten compenseren met een telelens. Denk hierbij aan minimaal 300mm. Hoe groter het brandpuntsafstand, hoe beter je de afstand tussen jou en de dieren kunt overbruggen.

7

Kies een geschikte locatie

Het is misschien geen Afrika, maar ook in Nederland is er genoeg wildlife te vinden in verschillende natuurgebieden. Denk bijvoorbeeld aan De Hoge Veluwe, de Amsterdamse Waterleidingduinen of de Biesbosch. Ook kun je een bezoekje brengen aan het Lauwersmeer, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen of de Utrechtse Heuvelrug. Wil je een grotere kans op actieve dieren? Fotografeer dan in de vroege ochtend of namiddag. Tijdens deze periodes zijn dieren het actiefst en heb je ook het mooiste licht.

8

Ken je instellingen

Bij wildlife fotografie is het zeer belangrijk om je camera goed te kennen en te weten wanneer je welke instellingen moet gebruiken. Dieren zijn onvoorspelbaar en je zult snel moeten reageren. De vuistregel is dat de sluitertijd sneller moet zijn dan je brandpuntsafstand om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bij een 400mm objectief wordt je sluitertijd dus sneller dan 1/400. Het nadeel van veel telelenzen is echter dat ze vaak niet lichtsterk zijn. Dit zul je dus moeten compenseren met je ISO.

9

Let op je compositie

Een goede compositie maakt de foto. Let hier dus goed op wanneer je aan het fotograferen bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regel van derden of de gulden snede met spiraal. Voor rust, balans en symmetrie positioneer je je onderwerp in het midden van de foto. Zeker met weerspiegeling levert dit mooie, rustgevende beelden op. Let ook op de achtergrond: soms loont het om net een paar stapjes opzij te doen zodat je een betere achtergrond krijgt.

10

Wees flexibel

Wanneer je wilde dieren fotografeert is het belangrijk om flexibel te zijn. Als je klaar zit met je camera om een actie vast te leggen maar je ziet een stuk verderop een groepje dieren lopen, wil je je natuurlijk snel kunnen verplaatsen. Wanneer je dan veel spullen bij je hebt, is dat lastiger. Neem daarom alleen essentiële spullen mee.


Gear tips

Thuisopdracht insturen

Heb je jouw inzending voor de thuisopdracht gereed? Stuur deze dan op naar RTL. Let op: Omdat dit een RTL-actie is, ga je hiermee naar de RTL-omgeving.

Stuur je foto in via RTL

Inzenden kan tot en met zondag 12 december 12:00

Extra inspiratie

Bewegende dieren fotograferen

BEWEGENDE DIEREN

Hoe leg je het beste dieren vast als ze volop in beweging zijn?

> Lees artikel

goldenhour

GOLDEN HOUR

De korte periode na zonsopkomst en voor zonsondergang.

> Lees artikel

vogels-spotten

VOGELS SPOTTEN

Met een verrekijker haal je de vogel écht dichtbij en identificeer je hem.

> Lees artikel

fotograferen-op-de-heide

FOTOGRAFEREN OP DE HEIDE

Landschappen met prachtige paarse kleuren. Hoe leg je dit vast?

> Lees artikel