Het Perfecte Plaatje 2022

Tips & tricks voor de negende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje

Wil je ook dit jaar weer meedoen met de thuisopdrachten van Het Perfecte Plaatje van RTL, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg! Ga goed voorbereid aan de slag dankzij onze tips & tricks en maak van jouw foto een perfect plaatje.

De negende thuisopdracht van Het Perfecte Plaatje van RTL is: maak een foto die voor jou voor vrijheid staat. Je leest onze tips voor deze opdracht hieronder.

10 Tips | Deelnemen thuisopdracht | Extra inspiratie | Deel jouw resultaat

1. Bedenk wat vrijheid voor jou betekent

Sprookjesachtig is een persoonlijk begrip. Om een goede invulling aan deze opdracht te geven, is het dan ook belangrijk om jezelf af te vragen wat de opdracht voor jou betekent. Zorg ervoor dat je voor je begint duidelijk voor ogen hebt wat je wil gaan vastleggen. Denk ook alvast na over de details. Hoe meer zaken vooraf duidelijk zijn, des te effectiever je aan de slag kunt gaan.

2. Vertel een verhaal

Is er een verhaal met vrijheid als onderwerp dat je kan vertellen met je foto? Zo ja, kun je dit concreet vastleggen of kun je op zoek naar beeldende synoniemen die hetzelfde gevoel weergeven? Het kan helpen om bij een abstracte opdracht als deze een moodboard te maken. Dit kan met schaar, lijm en papier of digitaal, zolang het maar een overzicht wordt van elementen die voor jou en daarmee jouw foto van belang zijn. Op deze manier kun je van een vaag idee een concreet en uitvoerbaar plan maken.

3. Kijk eens om je heen

Kijk eens een dag lang om je heen: waarin zie jij vormen van vrijheid om je heen? Maak het ook zeker niet te groot of te ingewikkeld, dus geen oorlog of gevangenissen maar kijk eens thuis rond: waar zie je daar elementen van vrijheid? Dit kan met voorwerpen en objecten maar ook met vrienden of familieleden. Je zult merken dat hoe meer je je hierop focust, des te meer voorbeelden je gaan opvallen.

4. Speel met de instellingen

Een onderwerp als vrijheid is zodanig breed dat er geen specifieke instellingen aan te raden zijn. De instellingen zijn helemaal afhankelijk van de foto die jij wilt maken. Tegelijkertijd leent deze opdracht zich goed voor het experimenteren met de instellingen. Daag je jezelf uit door na het nemen van een foto, het met de tweede foto eens compleet anders te fotograferen met instellingen die je normaal gesproken niet zou gebruiken. Wellicht leidt het tot niets, maar misschien verras je jezelf met een bijzonder resultaat.

5. Bedenk welke gear het beste bij jouw idee past

Pak niet zomaar je favoriete lens erbij wanneer je de foto wilt gaan maken, doe eens een stap terug en vraag jezelf af welke items je nodig hebt om jouw beeld te maken. Probeer het juiste brandpunt in je hoofd al voor je te zien en kies vervolgens het juiste objectief. Welke lens zorgt ervoor dat jouw gedachten het beste visueel worden? Is dat een groothoek voor weidse natuur of juist een macrolens om een klein kader te houden? Speel ook eens met een kleurfilter voor warmere of koudere kleuren.

6. Gebruik contrasten

Door gebruik te maken van contrast in jouw foto kan een idee soms extra krachtig overkomen. Wanneer je de tegenhanger van jouw vorm van vrijheid terug laat komen in het beeld, versterkt dit jouw onderwerp. Dit kun je bijvoorbeeld doen door gevangenschap naast vrijheid te laten zien. Vraag jezelf af wat de tegenhanger of tegenstelling van jouw gekozen onderwerp is. Kun je dit visueel samenbrengen in een foto en hoe komt dit dan het sterkste tot uiting?

Vrijheid

7. Experimenteer met het isoleren van je onderwerp

De kunst van het weglaten: experimenteer met dingen bewust niet (of net niet) in beeld te laten komen. Dit kan juist meer indruk maken of invloed hebben op de sfeer van het beeld. Dit is een mooie oefening waarbij je steeds meer elementen uit jouw foto weglaat. Hiermee kun je verkennen met hoeveel onderdelen je foto juist sterker of minder sterk wordt. Vaak denken we te snel dat we alle onderdelen in beeld moeten brengen om een verhaal te vertellen, terwijl een detail soms meer tot de verbeelding spreekt, omdat de kijker het ontbrekende deel in kan vullen met een eigen interpretatie.

8. Ga op pad

Zoek een drukbezochte plek op en oefen met straat- en portretfotografie. Welke handelingen van personen zijn passend binnen het thema vrijheid? Probeer dit zo min mogelijk naar je hand te zetten en observeer en fotografeer als een ‘fly on the wall’. Wat valt je op en kun je dit linken aan het onderwerp vrijheid? Wanneer je een idee hebt, kun je spelen net de compositie en het licht tot je een mooi beeld hebt.

9. Beperk je materiaal

Hoewel het in dit thema om vrijheid draait, kan het limiteren van jouw eigen keuzes je helpen concreter te werk te gaan of eerder een onderwerp af te kaderen. Door bijvoorbeeld op pad te gaan met een body en één lens, beperk je jezelf tot het maken van bepaalde foto’s. Wanneer je bijvoorbeeld op pad gaat met een 24 millimeter lens, zal je overal dichtbij moeten zijn om een foto te maken, omdat je niet kunt zoomen. Dit vraagt om een creatieve aanpak: hoe kom je zo dichtbij mogelijk? Je zult merken dat je op deze manier een stuk avontuurlijker te werk gaat. Je moet immers fysiek aan de slag om op de juiste positie te komen. Op deze manier zorgt elke lenskeuze voor een uitdaging, waarmee je waarschijnlijk een stuk creatiever te werk gaat dan wanneer je op pad gaat met meerdere lenzen die passen bij elke situatie.

10. Speel met de nabewerking

Kun je met de nabewerking het gevoel van vrijheid nog beter vastleggen of versterken? Zijn er creatieve en fantasierijke bewerkingen die jouw foto helpen zich nog beter uit te drukken? Zoek eens online naar creatieve nabewerkingen of beeldbewerkingen. Zitten hier voorbeelden bij die mogelijk passen bij hetgeen dat jij voor ogen hebt? Dit is ook een leuke mogelijkheid om je te verdiepen in deze vorm van beeldbewerking.

Thuisopdracht insturen

De thuisopdracht is afgelopen. Jouw foto inzenden is helaas niet meer mogelijk.

Extra inspiratie

Deel jouw resultaat

Deel jouw perfecte plaatje met ons voor een feature op ons Instagram-account. Gebruik de hashtag #KameraExpress of tag Kamera Express in jouw bericht. Vergeet ons ook niet te volgen voor de nodige inspiratie.

Ga terug naar boven