4K Filmen

 

Met de Sony camera's kan je als filmmaker prachtige opnames maken in 4K. Maar wat is 4K eigenlijk? En waarom zou je in 4K willen filmen?

 

4K, ook wel Ultra HD genoemd, heeft een hoge resolutie pixels, namelijk 3840x2160. Dit is vier maal groter dan Full HD, wat een resolutie van 1920x1080 pixels heeft. De pixels in 4K staan dichter bij elkaar waardoor de beelden scherper zijn. Doordat je vier keer zoveel pixels hebt, dan bij Full HD kan je, in de postproductie, eventueel je beeld croppen zonder dat je kwaliteit verliest. Je kan dus eventuele vertekeningen wegwerken zonder bang te zijn dat je opnames aan kwaliteit verliest.
tractor portret portrait sony 

 

Vergeet niet dat 4k dus ook vier keer zo zwaar is qua bestandsformaat. Zorg er voor dat als je in 4K gaat filmen, al je systemen hier mee kunnen werken. Zorg er daarnaast voor een goede geheugenkaart. Hoe meer gigabite hoe langer je kunt filmen maar let ook op de schrijfsnelheid. Dit wordt aangeduid in 3 verschillende benamingen. Speedclass, UHS speedclass en video speedclass. De minimaal aangeraden speedclass is klasse 10, in UHS speedclass is klasse 3 en in de videoclass is dat minimaal V30. 

 

tractor portret portrait sony
Er is nog een voordeel om in 4K te filmen. Namelijk het verbeterde kleurenspectrum met andere woorden HDR (Rec.2020 of BT.2020). HDR ook wel High Dynamic Range zorgt ervoor dat we een hoger contrast zien en daardoor meer diepte krijgen en we dus meer detail waarnemen. Dus een hoger piekluminantie (helderheid), beter schaduw detail en een uitgebreider kleurenpalet.

4K is niet alleen maar meer pixels en kleur. De frames per seconds zijn ook belangrijk. Frames per seconds staat voor beelden per seconden. Hoe hoger de beelden per seconden, hoe vloeiender het beeld lijkt. Het oog ziet 24 fps al als vloeiend beeld, maar met 4K kunnen we met 50 60 fps en meer opnemen. Hoewel het oog gewend is aan 24 fps, zie je wel degelijk verschil tussen 24 of meer fps.

 

Waarom dan toch 4K filmen? aller eerst omdat je in de postproductie nog vele mogelijkheden hebt om creatief mee te zijn. Ten tweede omdat de techniek niet stilstaat. Als je nu al in 4K filmt, ben je voorbereid op toekomste ontwikkelingen.