Schermkalibratie met EIZO

Bij LCD schermen kan de relatie tussen de helderheidsgraad en het beeldsignaal per module verschillen. De tonaliteitscurven verlopen vaak S-vormig. Daarbij komt ook nog eens dat de curven voor rood, groen en blauw bij elke module een verschillend verloop hebben. Om de helderheid en kleur goed te kunnen beoordelen is het daarom belangrijk regelmatig uw beeldscherm te kalibreren.

Dit kalibreren kunt u alleen met kostbare meetapparatuur. Hier kunt u soms problemen mee krijgen als gebruikte testhulpprogramma's en benchmarks gebaseerd zijn op kalibraties en metingen met colorimeters en spectrofotometers. Bij de tooncorrectie en de benchmark wordt dan uitgegaan van precies dezelfde meetfout, maar de kleurnauwkeurigheid van het scherm is daarentegen slechts schijnbaar goed ingesteld. EIZO heeft hiervoor de oplossing. De kalibratiesoftware ColorNavigator is namelijk inbegrepen bij alle ColorEdge-monitoren.
 


Andere monitoren (links) vs. EIZO ColorEdge-monitoren (rechts) - 1) afname tonaliteit; 2) afname shading

Zodra het omgevingslicht is aangepast, kan de monitor worden ingesteld worden op basis van de veranderde lichtomstandigheden. Met behulp van de kalibratiesoftware ColorNavigator, kunt u snel en eenvoudig nauwkeurige kalibraties uitvoeren. Indien uw monitor niet beschikt over geïntegreerde meetapparatuur dient u een toepasselijke sensor aan te schaffen.
Als de monitorweergave en een fotoafdruk visueel overeen moeten komen, dient u het witpunt en de helderheid van de monitor af te stemmen op het fotopapier waarop uiteindelijk zal worden afgedrukt. Bevestig het papier op een plek waar u het goed kunt zien en het gemakkelijk kunt vergelijken met de monitor, en volg dan de bijgeleverde instructies om het witpunt en de helderheid aan te passen.
Door deze professionele schermkalibratiesoftware zijn de EIZO ColorEdge-monitoren geschikt voor elke professional op het gebied van fotografie, webdesign of print.

 

Terug naar de overzichtspagina