Fotograferen in de sneeuw

10 Tips voor de mooiste foto's in de sneeuw

Een goede sneeuwval kan de wereld totaal anders eruit laten zien. Alles krijgt een wit jasje en een soms stille spookachtige sfeer. Dit maakt het een geweldig onderwerp om te fotograferen. Helaas kan sneeuw ook zo weer verdwijnen en moet je dus direct op pad om het vast te leggen. Frank Jordan, natuurfotograaf en Kamera Express medewerker, geeft 10 tips voor het fotograferen in de sneeuw.

 Fotografeer met een stevig statief

Door het gebruik van een statief neem je automatisch meer tijd voor het uitwerken van je compositie en voorkom je trillingsonscherpte in je foto's. Maak bij voorkeur gebruik van een stevig en wat zwaarder driepoot statief. Een merk zoals Sirui heeft genoeg statieven die erg stevig zijn en zeer geschikt voor fotografie in de sneeuw. Natuurlijk zijn er nog meer merken in ons assortiment te vinden die ook geschikt zijn voor dit type fotografie.

> Bekijk hier al onze statieven

Gebruik een draadontspanner

Met een draadontspanner kun je de camera van een afstand bedienen. Door het gebruik van een draadontspanner voorkom je onscherpte door het indrukken van de ontspanknop op je camera. Een alternatief hiervoor kan zijn om de zelfontspanner van je camera te gebruiken. Wanneer je de trillingsonscherpte helemaal wilt voorkomen, dan kun je de spiegel opklapfunctie gebruiken (mits je camera deze functie ondersteunt). 

> Bekijk hier al onze draadontspanners

Zet je beeldstabilisatie uit

Sommige objectieven hebben een ingebouwde beeldstabilisator, bijvoorbeeld bij Canon wordt dit aangeduid als IS ("Image Stabilizer"), bij Sony als OSS ("Optical Steady Shot") en bij Nikon als VR ("Vibration Reduction"). Als je een statief gebruikt dan kun je gerust je beeldstabilisatie uitzetten. Een stabilisatiemotor kan bij inschakeling namelijk toch onnodige trillingen veroorzaken, wat voor een onscherp beeld zorgt. Het is in zo'n situatie dus onnodig om de beeldstabilisatie van je objectief te gebruiken.

 Let op je belichting

De belichtingsmeter van je camera is standaard ingesteld op 18% grijs. Op het moment dat er veel wit (van bijvoorbeeld sneeuw) in je beeld zit, dan heeft de camera de neiging om onder te belichten. Sommige camera's kunnen inspelen op deze situatie, maar het zelf controleren is natuurlijk beter. Om te voorkomen dat het wit in de foto grijs wordt, dien je in de regel tussen een halve en anderhalve stop over te belichten. Let dus goed op het histogram. Veel 'ruimte' aan de rechterzijde van het histogram duidt op een onderbelichte opname.

 Zorg voor bescherming van je camera

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen. IJskristallen bestaan weer uit water, wat weer slecht is voor elektronische apparatuur. Door gebruik te maken van een regenhoes van bijvoorbeeld Ewa Marine voorkom je dat je camera nat wordt. Ook is de sneeuw erg koud en kan het bevriezing van bewegende onderdelen in de camera veroorzaken. Laat sneeuw daarom niet te lang op je camera liggen en veeg hem regelmatig schoon. 

> Bekijk hier al onze regenhoezen

Denk eens aan zwart-wit fotografie

Door het ontbreken van kleur in het landschap zijn de vormen vaak overheersender. Dat maakt de winter bij uitstek geschikt voor het maken van zwart-wit opnamen. Je kunt je camera in zwart-wit stand zetten of fotograferen in RAW formaat en de foto omzetten naar zwart-wit met behulp van nabewerkingssoftware, zoals Adobe Photoshop of Corel Paint Shop Pro. Natuurlijk hebben wij nog meer nabewerkingssoftware in ons assortiment.

> Bekijk hier al onze nabewerkingssoftware

Maak gebruik van een polarisatiefilter

Wanneer je een polarisatiefilter gebruikt worden de kleuren in je foto's nog sterker. Een polarisatiefilter gaat namelijk vervelende reflecties van de sneeuw tegen, verhoogt het contrast en de lucht krijgt een diepere kleur blauw. Daarnaast beschermt een filter ook het glas van de lens van je camera tegen vuil van buitenaf.

> Bekijk hier al onze polarisatiefilters

Ga je op wintersport?

Denk dan eens aan een actioncam! Een actioncam, zoals van het merk GoPro of DJI, zijn een echte sportcamera's die je gemakkelijk kunt bevestigen aan bijvoorbeeld je ski's, snowboard of helm. Door het bijzondere perspectief kun je ten alle tijden je gemaakte rit bergafwaarts opnieuw beleven. 

> Bekijk hier al onze actioncams

Bescherm de apparatuur die je niet gebruikt

Een goede cameratas is geen overbodige luxe wanneer je op pad gaat in de sneeuw. Bovendien is een goede cameratas ook erg handig wanneer je op wintersport gaat. Tassen van bijvoorbeeld Lowepro en Peak Design zijn erg stevig, hebben een comfortabel draaggemak en zorgen voor een uitstekende bescherming van je apparatuur.

> Bekijk hier al onze tassen

Zorg voor jezelf

Niets mooier dan het prachtige winterse weer fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn! Zorg daarom goed voor jezelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermo ondergoed, zoals van Stealth Gear, is hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermofles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer.

> Bekijk hier al onze thermo producten

> TERUG NAAR OVERZICHTSPAGINA