Do en dont's voor kinderfotografie
Kinderen in hun eigen wereld is misschien wel het leukste om vast te leggen. Maar laten we niet vergeten dat het een grote uitdaging is. Juist die momenten waar ze helemaal opgaan in hun eigen wereld zijn zo weer afgelopen. Hieronder delen we tien fijne tips om jouw kinderen vast te leggen precies zoals ze zijn.
Snel naar: Snoeten poetsen | Spontaan | Geduld | Locatie | Details | Actie | Kinderwereld | Belevingswereld | Scherpstellen | Beweging | Apparatuur
Misschien is dit iets wat vanzelfsprekend is. Maar kinderen zitten voor je het weet helemaal onder het zand of toch nog een snottebel die je over het hoofd hebt gezien. Zorg dat je altijd snoetepoetsers binnen handbereik hebt zodat je niet hoeft te balen dat die top foto geen succes meer is.
Niks gaat boven een echte pure schaterlach van kinderen. Dat zijn momenten die je je voor altijd blijft herinneren. Door ze zelf of samen met je partner echt aan het lachen te maken, schiet je foto’s waarop je de echte lach te zien krijgt. Veel beter dan de geposeerde lach door de welbekende kiekeboe.
Ja, dit is vast geen onbekende. Want met kinderen is geduld wel vaker van belang. Wanneer je aan de slag gaat met fotograferen en je merkt dat je kinderen hun dag niet hebben, kies er dan ook voor om op een ander moment aan de slag te gaan. Forceren is het laatste wat werkt met kinderen.
Kinderen zijn super gevoelig voor de omgeving waarin jij ze wilt vastleggen. Hoe voelen jouw kinderen zich in een publieke ruimte waar veel mensen zijn? Of zijn ze liever thuis met hun eigen vertrouwde speelgoed? Wat goed werkt bij kinderen is een locatie waar ze kunnen ravotten, bijvoorbeeld een park, bos of speeltuin.
Veel mensen zijn geneigd om snel het totaal beeld vast te leggen, bijvoorbeeld hoe kinderen aan het spelen zijn of lekker liggen te slapen. Onze tip is om je juist te richten op de details van kinderen. Denk aan de kleine handjes of juist het unieke van een pasgeboren baby. Dit zijn momenten die niet meer terugkomen!
Een foto maken kun je niet alleen wanneer je de kinderen neerzet op de plek waar jij wilt. Want juist de dagelijkse kleine momentjes zijn later goud waard. De gekke momenten aan de eettafel wanneer de kleine voor het eerst zelf gaat eten, wanneer jullie als gezin gaan stoeien of de kinderen rustig aan het spelen zijn.
De wereld van de kinderen speelt zich een stuk lager af dan jouw leven. Let er dan ook op dat je tijdens het fotograferen van jouw kinderen meer door je knieën gaat of zelfs gaat liggen op de grond. Zo kom je op gelijke hoogte en ben je meer één met de kinderen. Wees niet bang om vies te worden wanneer jullie bijvoorbeeld buiten zijn. Het is geen must voor mooie foto’s, maar wissel het lekker af!
Tegen kinderen van een jaar of twee praat je op een hele andere manier. Om een pure lach tevoorschijn te halen, maak jij hele andere geluiden dan wanneer je te maken hebt met een kind van tien. Verdiep je in de belevingswereld van de kinderen die je wilt vastleggen en maak vooral gebruik van de echte kindertaal die je thuis ook praat met je kinderen.
Kraaloogjes, helderblauw of juist mooi donkerbruin. Ogen vertellen zoveel bij kinderen. Beschik jij over een camera waarmee je constant op de ogen kunt scherpstellen, gebruik deze functie dan! Heeft jouw camera dit niet? Stel dan handmatig scherp op de ogen. Wanneer ogen van kinderen niet scherp zijn, valt de foto eigenlijk altijd af. Dit valt namelijk direct op bij het bekijken van de foto’s.
Kinderen en rustig stilzitten past niet bij elkaar, zeker niet als je opzoek bent naar spontane foto’s. Ga samen naar het voetbalveldje of hun favoriete speeltuin in de buurt en zet ze daar op de foto. Denk eraan om dan de sluitertijd iets langer te maken zodat de beweging ook zichtbaar wordt. Wanneer ze aan het ravotten zijn, zijn ze in hun eigen wereld waardoor jij ze nog rustiger kunt vastleggen. Dat levert juist de mooiste plaatjes op!
Nu je onze tips hebt kunnen lezen, is het tijd voor actie! Waar begin je? Je hebt een goede camera in huis, maar welke lenzen zijn nu het fijnst bij het fotograferen van kinderen? We helpen je een stapje op weg. Je kunt kinderen vastleggen op twee verschillende manieren, dichtbij of juist verder van de situatie af. Wanneer je van dichtbij gaat fotograferen heb je een kleinere brandpuntsafstand nodig, denk aan de 50mm of de 85mm. Wil je liever jouw kinderen vastleggen in hun eigen wereld, kies dan voor een telelens. Op deze manier kun je de situaties toch iets dichterbij halen maar hebben ze je niet gelijk door!
Meer lezen
Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.
Leg de kleine wereld groots vast met een macrolens. Maar waar let je op bij aanschaf?
De sluitertijd bepaalt een groot deel van jouw foto. Hoe bepaal je deze?
Compositie kan je foto maken of breken. Ontdek onze belangrijkste tips.
Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?