Straat en architectuur

Overzichtspagina

Uitgelicht: tilt/shift fotografie

Het fotograferen van architectuur kan nog best lastig zijn. Gaat u aan de slag met een groothoekobjectief, krijgt u vaak te maken met vertekeningen waarbij de lijnen richting de randen van uw kader steeds krommer gaan trekken. Een voorbeeld hiervan is dat als u hoge gebouwen fotografeert deze schuin op de foto staan of achterover lijken te vallen. Dit komt niet overeen met de werkelijkheid of hetgeen dat u met uw eigen ogen ziet. Gelukkig is daar een oplossing voor: het tilt-shift objectief.

Wat is tilt-shift?

De term tilt-shift slaat op het kunnen ‘kantelen’ en ‘verschuiven’ van het objectief. Natuurlijk valt er bij een regulier objectief niets te verschuiven of te kantelen. Het objectief zit vast op de camera en zal geen kant op gaan, mits u deze weer loshaalt van de body. De oplossing? Een speciaal tilt-shift objectief met bewegende onderdelen waarmee u kunt kantelen en verschuiven.

Maar wanneer gebruikt u nu precies de shift functie?

De shift functie gebruikt u op het moment dat u lijnen recht wilt houden of perspectief recht wilt zetten. Dit is heel belangrijk bij het fotograferen van architectuur en interieur, omdat daar vaak gebruik wordt gemaakt van groothoeklenzen. Deze staan bekend om hun vertekeningen, dus gebouwen die krom trekken of een vertekend beeld van uw interieur. Om dit tegen te gaan, werken wij met de shift-functie, zoals u hieronder kunt zien.

Vertekening (zonder shift)

Geen vertekening (met shift)

En wanneer gebruikt u de tilt functie?

De tilt functie wordt gebruikt om uw scherptedieptevlak te verplaatsen. Normaal valt de scherpte recht op de sensor van de camera, maar door het objectief te tilten, valt deze schuin om de sensor. Hierdoor is het mogelijk om uw scherptediepte nóg korter te maken.

Zonder tilt functie

Met tilt functie

Door de rotatiemogelijkheden heeft u enorm veel creatieve mogelijkheden. Je kunt een horizontaal of diagonaal scherptedieptevlak creëren, waaronder het bekende ‘miniatuureffect’. Het is zelfs mogelijk om in bepaalde situaties twee onderwerpen scherp in beeld te brengen: een op de voorgrond en de ander op de achtergrond.

Hoe werkt tilt-shift?

Met de shift functie kunt u het objectief naar links, rechts, boven en beneden verschuiven. Op het objectief zijn twee draaiknoppen te vinden: een grote voor het verschuiven en een kleine voor de weerstand/ vergrendeling.

Shift neutraal

Shift hoog

Shift laag

Shift knop

Met de tilt-functie kunt u het objectief kantelen naar links, rechts, beneden en boven. Het verschil is dat dit gebeurt in een hoek, zoals u op de foto’s hieronder kunt zien. Ook hier heeft u weer twee draaiknoppen: een grote voor het tilten en een kleiner exemplaar voor de weerstand/ vergrendeling.

tilt rechts

Tilt links

Tilt omhoog

Tilt omlaag

Doordat de bevestiging ook in zijn geheel te draaien is, kunt u echt alle kanten op. Afhankelijk van het type objectief kunt u de rotatie van de tilt- en shiftfunctie zelfs afzonderlijk van elkaar aanpassen, wat mogelijkheden biedt voor iedere gelegenheid. De rotatie gebeurt met klikken van 45 graden, maar u kunt er ook voor kiezen ergens in het midden te zitten. U bent daar geheel vrij in. Voor het roteren dient u de rotatie-ontgrendelknop in te drukken en ingedrukt te houden tijdens het draaien.

Aan de slag

Bij het gebruik van de shift-functie lopen we de volgende stappen door:

  • Stap 1: eerst bepaalt u het kader dat u wilt gaan vastleggen. Vervolgens zorgt u ervoor dat het objectief helemaal recht staat, dus waterpas en recht aan de horizon (zie foto één).
  • Stap 2: als uw objectief eenmaal recht staat, is het simpelweg het objectief shiften naar boven of naar onder. Nu ziet u dat de horizon naar boven of onder verplaatst, zonder dat de lijnen schuin gaan trekken (foto twee). Als we de foto proberen na te bootsen zonder het shiften, krijgt u een resultaat waarbij de vertekeningen direct zichtbaar zijn. Dit is te zien op de derde foto.

Objectief helemaal waterpas met recht kader

Shift-functie omhoog toegepast

Hetzelfde kader zonder shift-functie

Let op

Als u bij het begin de camera niet recht aan de horizon zet, blijven de lijnen schuin lopen -zelfs na het shiften van het objectief. Dit is op onderstaande foto’s goed te zien.

Startpositie objectief (niet waterpas)

Shift down positie objectief (niet waterpas)

Shift up positie objectief (niet waterpas)

Gebruik tilt-functie

Als u de tilt-functie gebruikt in combinatie met de shift-functie, om net even wat meer focus te leggen op een deel van uw kader dan gaat het als volgt:

  • Zorg er eerst voor dat uw shift positie helemaal goed staat, doorloop dus eerst bovengenoemde stap 1 en 2.
  • Daarna tilt u de lens in de gewenste richting, waarbij u continu het beeld blijft controleren. Dit doet u, omdat het kader toch net iets kan verschuiven en omdat u de hoeveelheid scherpte wilt blijven controleren.
  • Als laatste draait u aan de scherpstelring om de focus op de juiste plek te krijgen (soms in het toch noodzakelijk je kader te herpositioneren omdat deze na het tilten verkeerd is komen te staan).

 

3x Canon tilt-shift objectieven

Canon TS-E 50mm f/2.8L macro objectief

De Canon TS-E 50mm F/2.8L Macro is een karakteristieke tilt-shift lens die uitermate geschikt is voor onder meer product-, architectuur- en interieurfotografie. De lens beschikt over een tilt tot wel 8,5° en shift is mogelijk tot 12mm om uw compositie en perspectief tot in de perfectie te bepalen.

Canon TS-E 50mm f/2.8L macro

Canon TS-E 90mm f/2.8L macro objectief

De Canon TS-E 90mm F/2.8L Macro is een tilt-shift lens die uitermate geschikt is voor het vastleggen van architectuur, interieur of producten. De scherpstelling is tot in de kleinste details te controleren met de 10° tilt en 12mm shift, de minimale scherpstelafstand van 39cm en 0.5x vergroting.

Canon TS-E 90mm f/2.8L macro

Canon TS-E 135mm f/4.0L macro objectief

De Canon TS-E 135mm F/4.0L Macro is een tilt-shift lens die uitermate geschikt is voor onder meer studio- en productfotografie. De scherpstelling is tot in de kleinste details te controleren met de 10° tilt en 12mm shift, de minimale scherpstelafstand van 39cm en 0.5x vergroting.

Canon TS-E 135mm f/4.0L macro

Wilt u één van deze objectieven uitproberen? Bekijk dan onze verhuurpagina

Terug naar de overzichtspagina