Fotograferen in de kou

Gaat u erop uit om te fotograferen in de kou? Lees dan eerst onderstaande tips! Zo weet u zeker dat u optimaal voorbereid bent en kunt u onbezorgd op pad. 

Let op het weer

Check voordat u op pad gaat de weersvoorspellingen. Niet alleen om te kijken wanneer het gaat sneeuwen, maar ook om te zien wanneer het opklaart. De mooiste sneeuwfoto's maakt u bijvoorbeeld als het 's nachts heeft gesneeuwd en het 's ochtends helder weer is. Bij het eerste ochtendlicht kunt u prachtige foto's maken van een witte wereld zonder dat u 'last' heeft van voetstappen in de sneeuw. 

Leg de kou vast

Als het echt koud is, is dat niet altijd direct zichtbaar. Om de kou toch vast te leggen is het slim om na te denken hoe we ons gedragen in de kou. Kijk in de stad bijvoorbeeld naar mensen die van binnen naar buiten lopen en meteen de handen warm blazen. Of let in de natuur bijvoorbeeld op details als ‘ademwolkjes’ bij dieren. Ook mistige situaties komen vaker voor in de winter. Dit geeft uw foto's direct een winterse sfeer. 

Maak ook eens een macrofoto

Bij winterfotografie denkt u misschien niet direct aan macro, maar in de winter zijn er ongekende mogelijkheden voor het maken van mooie macrofoto’s. Denk bijvoorbeeld aan blaadjes, gras en spinnenwebben. Deze zien er totaal anders uit in winterse omstandigheden. Ligt er sneeuw? Probeer dan eens de sneeuwvlokken vast te leggen.

Alle macrolenzen

Zoek de kleuren op

Bij winterse foto’s denken we vaak aan sneeuwlandschappen met een helder blauwe lucht. Helaas zien we deze combinatie niet heel vaak in Nederland. De winters in Nederland bestaan voor een groot deel uit bewolking en dat heeft voor- en nadelen! Het nadeel is dat overzichten en landschappen snel saai en eentonig worden. Het voordeel is dat op bewolkte dagen heb licht mooi diffuus is. Details steken op deze dagen mooi af tegen de grauwe achtergrond, zeker als deze fel van kleur zijn. Denk bijvoorbeeld aan rode besjes gecombineerd met sneeuw.

Maak gebruik van een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter gebruikt u om reflecterend licht tegen te gaan. Doordat een polarisatiefilter schitteringen wegneemt, kunt u meer detail zien in de foto. Daarnaast zorgt een filter voor meer verzadigde kleuren. Zo worden luchten blauwer en wolken witter. Als u er in de winter op uitgaat om te fotograferen is een polarisatiefilter een handig hulpmiddel om schitteringen en glinsteringen op sneeuw te verminderen.

Alle polarisatiefilters

Maak gebruik van de flitser

In de winter kan het vrij grijs en bewolkt zijn. Als u buiten portretfoto's maakt, kunt u er het beste voor kiezen om foto's met flits te maken. Dit zorgt ervoor dat gezichten lichter worden en ogen gaan glinsteren. In sommige opnamestanden zal de flitser automatisch ingeschakeld worden, maar bij de meeste camera's kunt u de ingebouwde flitser activeren als u dat wilt. Heeft uw camera geen ingebouwde flitser? Dan kunt u natuurlijk ook een reportageflitser gebruiken.

Alle reportageflitsers

Gebruik een statief (en maak hem goed schoon/droog)

Door het gebruik van een statief neemt u automatisch meer tijd voor het uitwerken van uw compositie en voorkomt u bewegingsonscherpte in uw foto's. Maak bij voorkeur gebruik van een stevig en wat zwaarder driepoot statief. Om beweging op het statief te voorkomen, raden we aan de zelfontspanner of een afstandsbediening te gebruiken.

Alle statieven

Zorg voor uzelf

Niets mooier dan het prachtige winterse weer fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn! Zorg daarom goed voor uzelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermo ondergoed of goede handschoenen zijn hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermosfles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer!

Alle fotografie handschoenen

Zoek de warmte op

Fotograferen in de kou kan erg mooie resultaten opleveren. We hebben een aantal tips om de beste resultaten te behalen en zo voorbereid mogelijk op pad te gaan. Echter zijn er altijd koukleumen onder ons die liever niet naar buiten gaan met lage temperaturen. Mocht u nu één van die koukleumen zijn, zoek dan de warmte op! En maak mooie foto’s (vanuit) binnen! Ook dat kan prachtige plaatjes opleveren!

Terug naar de overzichtspagina