Actieshots van kitesurfer Roderick Pijls

Wie is Roderick Pijls? | Interview | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's

Wie is Roderick Pijls?

Roderick Pijls (27) is professioneel kitesurfer en GoPro-ambassadeur met Nederlands-Frans-Sengalese roots. Hij groeide op in Zuid-Limburg en verhuisde op zijn achtste naar Sommelsdijk. Daar kwam hij in aanraking met de zee en zag hij kitesurfers vanaf het strand. Hij nam les, samen met zijn broertjes, en werd spontaan verliefd op de kitesurfsport. Hij had er aanleg voor en werd door sponsors benaderd. Toch richtte hij zich eerst op zijn studie Bedrijfskunde en hockeyambities binnen Jong Oranje. Tot hij op een gegeven moment voelde: ik wil alleen nog maar kiten.

Inmiddels is Pijls' droom uitgekomen. De jonge kitesurfer reist de wereld over. Van Indonesië tot Brazilië en van Noorwegen tot Australië. Roderick maakt actiefoto's en -filmpjes voor GoPro, doet mee aan WK-wedstrijden en werkt als model voor sportmerken.


We spreken hem in zijn favoriete beachhouse in Noordwijk, de plaats die hij ongeveer 3 maanden per jaar zijn thuisbasis mag noemen. In deze strandtent schudden vele mensen hem de hand: jong en oud. De bescheiden, vriendelijke Roderick zou het zelf nooit zeggen, maar de kitesurfer is duidelijk een beroemdheid hier en zeer geliefd.

"Probeer het gewoon. Dan zie je vanzelf wel of je kopje onder gaat of niet. Letterlijk!"

Waarom is kitesurfen jouw sport? 

"Op mijn kitesurfboard ervaar ik een ultiem gevoel van vrijheid! Dat had ik al toen ik als kind die eerste paar meters op mijn kiteboard over de zee vloog. Je voelt je volledig vrij: niemand vertelt je wat je moet doen. Natuurlijk, je moet wel lessen volgen, maar als ik 10 kilometer naar links wil, dan is er niemand die me dat verbiedt.

Als ik midden op zee vaar, en om mee heen zie ik niets anders dan zee, dan voelt dat zo overweldigend. Nog steeds. Ik leef! denk ik dan. Ik voel me als een vogel die overal naartoe kan. Maar dan op zee.

Binnen die vrijheid zoek ik naar wat er nog meer is. Ik ben altijd al leergierig geweest en nog steeds op zoek naar mogelijkheden om mijn eigen grenzen te verleggen. Ik vind het fascinerend: waartoe is de mens in staat? Ik denk dat de mens meer kan dan wij denken maar er moeten bepaalde grenzen doorbroken worden om dat te zien.''

Op welke manier verleg je je grenzen?

“Tijdens het kiten kijk ik steeds weer naar wat er nog meer mogelijk is. Zo wilde ik eens kijken of ik 25 meter in de lucht kon springen. In Kaapstad lukte dit. Daar maakte ik beelden terwijl er gigantische golven van vijf meter achter me aan rolden. Ik heb ook een filmpje waarop je ziet hoe ik met een snelheid van 95 kilometer per uur val.'' Hij pauzeert even en lacht. ''Insane hè, dat zo'n camera zo'n crash overleeft. ''Veel mensen gaven aan dat filmpje juist gaaf te vinden. Ze gingen mee de rollercoaster in. Die ongelofelijke snelheid zien en ervaren, dat geeft zo veel adrenaline. De kracht van de natuur is immens groot."

Die ongelofelijke snelheid zien en ervaren, dat geeft zo veel adrenaline. De kracht van de natuur is immens groot

Je kitesurfde vorig jaar over een giftig meer in Tanzania. Angst voor diezelfde kracht van de natuur remde je daarin niet af?

"Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht, voordat ik aan dit project begon. Ik ging voor de Search Of Incredible-serie van Asus naar Tanzania, samen met Rein Rijke. Daar kite ik over een giftig meer (Lake Natron). Het water is er heet. De temperatuur kan oplopen tot 60 graden. Lake Natron is een zwart meer dat door de overpopulatie van een alg naar felrood verkleurd is. Dat ziet er bijna onaards uit.

Nog nooit had iemand op dit meer gevaren of gesurfd.  Veel Nederlandse journalisten schreven toen in shock en vol verbazing over dit project. Sommige mensen vonden me een waaghals, een durfal, een roekeloos persoon.


Ik wist dat ik het kon. Kiten is net als lopen of wandelen. Je kunt gecontroleerd lopen, toch? Nou, dat kan met kiten ook. Zeker als je de 10.000-regel aanhoudt: als je als professional meer dan 10.000 uur traint, dan word je gezien als een goede kitesurfer. Ik heb zo vaak op het water gezeten: ik heb zeker meer dan 10.000 uur getraind. Voor dit project heb ik maandenlang gefocust getraind. Daarbij: ik ben niet roekeloos. Integendeel. Daarnaast ben ik een gedreven persoon. Dat heb ik altijd al gehad. Als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen. Ik bereidde me tot in de puntjes voor en droeg bijvoorbeeld een speciaal pak. Er kan altijd iets gebeuren, maar ik bestudeerde het parcours, controleerde mijn lijnen goed  en nam alle risico's in acht.

Mijn vriendin (Jalou Langeree, ook een professioneel kitesurfster, red.) en familie hadden er ook vertrouwen in. Ja, als ik was gevallen, dan was ik hier niet meer geweest. Dat besefte ik pas erna écht goed, toen ik de schedels en botten van de dieren in het water had zien liggen. Maar daar rekende ik niet op en het is gelukkig niet gebeurd. ”

Op je Instagramaccount post je vele actiefoto's en -filmpjes. Wat wil je met die beelden laten zien?

“Ik vind het vooral belangrijk om mensen dichtbij te laten komen. Vroeger huurden mijn vriendin en ik vaak een fotograaf in die meeging tijdens een kitetrip. Maar als je zelf content maakt, dan zit je dichter op de actie dan wanneer een fotograaf vanaf het strand met een 400mm-lens een shot maakt. Ik wil de mensen meenemen op avontuur met mijn foto's en filmpjes. Ik kijk met ogen vol adrenaline. Het is zo geweldig als je trillend van energie aan de kant staat na een nieuwe overwinning. Je hebt het gevoel ten volle te leven. Je voelt ongelofelijk veel plezier en joy, het is dan haast een nieuwe dimensie van leven. Ik hoop via mijn beelden dat gevoel mee te geven.

Het is gemakkelijk om mijn wereld met GoPro in beeld te brengen. Ik begon met de GoPro3, tegenwoordig gebruik ik de GoPro7. Ik had geen camera-ervaring maar dankzij het gebruikersgemak kon ik snel met de GoPro overweg. De camera past ook bij het kiten. Je gaat natuurlijk alle kanten op en met deze cam maak je, dankzij de hypersmooth stabilisator, beelden zonder ook maar één trillinkje. Geniaal. Elke sessie gaat 'ie mee. Soms hang ik hem in mijn lijnen, om een toffe angle te creëren. Een andere keer maak ik hem vast aan mijn board, of ik houd hem in mijn mond. Soms volgen mijn vriendin en ik elkaar of we geven de camera halverwege over."

''Een lens zonder vlekken geeft een super crispy beeld, geweldig''


Je bent veel op pad. Wanneer selecteer en deel jij je foto's? 

“Ik gebruik de GoPro-app. Vooral handig voor momenten waarop je ongeduldig en supernieuwsgierig bent, ha. Dan heb je net een filmpje gemaakt en wil je toch meteen kijken of het goed is. Of je wil het snel even delen op Instagram. Dan hang ik dat ding in die app en zie ik hoe het is geworden en haal ik alles er meteen af. Dat is toch net wat makkelijker dan je hele laptop erbij pakken. Ik heb niet veel meer nodig dan mijn kiteboard, mijn camera en mijn telefoon!’’


Welke tips heb je voor mensen die (sport)reizen maken en met een GoPro werken?

‘’Get closer! Je kunt op afstand blijven, inzoomen en de focus van superwide op lineair zetten, maar ik vind het toffer als je met je camera tussen de meter en 5 meter van je actie in blijft. Dan komt je beeld helder over. Zorg dat je lens helemaal schoon is. Als ik de GoPro mee het water in neem, dan stop ik hem constant onder water om hem schoon te wrijven. Of ik lik de lens schoon. Een lens zonder vlekken geeft een super crispy beeld, geweldig! Als er toch een krasje op je lens zit, zorg dan dat je die snel even wisselt. 

O, en heb je de Fly al eens geprobeerd? Dat is een stang die je in je hand hebt, met een vliegwiel. Je zet hem op 240 frames en je krijgt een gaaf effect. Die fly is een soort drone, maar dan houd je hem net boven je hoofd. Dat is helemaal te gek als je boven op een bergtop staat. Zwaai je fly boven je hoofd en je hebt een wijds shot.

Ik gebruik de Time Warp ook vaak. Doordat de GoPro zo superstabiel is, kun je al lopend heel mooi materiaal maken. Je kunt dat actiegevoel nog meer overbrengen doordat je ergens omheen kunt lopen of achter iemand aan kunt lopen. Verder: ben niet bang om fouten te maken. Ik denk vaak genoeg: dat ga ik proberen! Later ontdek ik dat dat een slecht idee was. Maar is dat erg? Nee, toch? Daar leer je alleen maar van. Een volgende keer weet je hoe het niet moet en doe je het anders."

Heb je ook tips wat betreft nabewerking?

"Ik heb mijn GoPro vaak op RAW staan. Het is een vlakke foto met veel informatie erin. Hierdoor is je materiaal perfect voor de nabewerking. Ik heb tijd gestoken in het onder de knie krijgen van nabewerking, onder andere met Lightroom. Dat kan ik iedereen aanraden. Kijk tutorials online en oefen er op los.

Vroeger snapte ik niet waarom professionele fotografen nabewerking zo belangrijk vonden. Waarom maakten die fotografen de schaduwen donker en trokken ze aan contrasten? Nu snap ik het maar al te goed. Je kunt beelden van heel hoge kwaliteit aanleveren op die manier. Mijn foto's zijn hierdoor al regelmatig in magazines beland, dat geeft een kick."

Ik wil met mijn beelden laten zien hoe mooi de natuur is en hoe we met z'n allen diezelfde natuur verkloten als we zo doorgaan

Heb je nog nieuwe grensverleggende projecten de komende tijd?

Roderick lacht. ''Altijd! Er komt een vervolg op het Tanzania-avontuur. Daarvoor reizen we naar koude oorden. Waar we precies naartoe gaan, en wanneer, dat hoor je nog. Ik ben al volop aan het trainen. 

Een man spreekt Roderick aan en vraagt hem wanneer hij weer lesgeeft aan de kids op het strand van Noordwijk. Roderick reageert hartelijk en vertelt wanneer dat is (15 augustus: Fun Day). Hij nodigt de man meteen uit. ''Kom ook, het wordt leuk!''


Je geeft lessen aan kids op het strand? Vertel...

‘’Drie jaar geleden organiseerde ik voor het eerst een dag voor kansarme kinderen in Nederland. Veel reizen heeft ook een andere kant: je ziet naast mooie dingen ook hoeveel armoede er is. Ik wilde iets geven aan kinderen die het door de (financiële) situatie van hun ouders niet altijd makkelijk hebben en niet alle kansen krijgen. Samen met mijn maatje gaven we kitesurflessen. We lieten de reddingsbrigade spreken, we organiseerden een lunch op het strand en goodiebags. Dit jaar herhalen we dit idee. Wat is er mooier dan een kind zien dat opbloeit tijdens zo'n dag? Een kind dat je eerst met grote ogen aankijkt en dan vol vertrouwen je hand vastpakt om richting de zee te rennen, klaar voor de les.''

Hoe belangrijk is het voor jou om deze twee kanten van het kitesurf- en reizigersbestaan te laten zien

‘Heel belangrijk. Ik wil mensen bewust maken van wat er speelt in de wereld. Daarbij wil ik het ze vooral niet opdringen. Ik wil met mijn beelden laten zien hoe mooi de natuur is en hoe we met z'n allen diezelfde natuur verkloten als we zo doorgaan. Ik hoop dat mensen vanuit een eigen overtuiging gaan bewegen. Het is mijn persoonlijke doel om een bijdrage te leveren aan een betere wereld, hoe klein ook. Ik wil niet overkomen als iemand die inhoudsloos is. Ik verdiep me graag in dingen. Zoals ik grenzen opzoek op sportgebied doe ik dat ook op intellectueel gebied. De inhoud is voor mij belangrijk. Ik doe wel modellenwerk en vind dat ook een mooi vak, maar uiteindelijk ben ik in de eerste plaats kitesurfer en als persoon houd ik ervan om het échte te laten zien. De realiteit. De niet opgepoetste werkelijkheid. Ik hoop iets positiefs mee te geven aan kinderen en bewustwording te creëren bij volwassenen. Het ijskoude project dat binnenkort volgt heeft hier ook mee te maken. Ik wil iets laten zien. Wat als dit alles er over tien jaar niet meer is? Ik hoop dat mensen aan het denken gezet worden."


Wat voelt voor jou als jouw ''thuis'' inmiddels?  

‘’In de eerste plaats is dat waar mijn vrienden en familie zich bevinden. Het klinkt misschien burgerlijk, maar ik geniet enorm van met een kopje thee op de bank liggen. Lekker relaxed, zonder rekening met iemand te hoeven houden.''

Hij valt even stil en kijkt een tijdlang naar de zee.

"Maar als ik dit dan zie... Dan ga ik heel snel de condities missen. Mijn thuis is toch ook de plek waar de zeecondities goed zijn. Kaapstad, Brazilië. Een nomadenbestaan past bij me. Want daar waar de zee goed is, daar woon ik.''

"Thuis is voor mij de plek waar de zeecondities goed zijn''

Hoe vinden je geliefden het dat je zo veel weg bent?

“Het is een groot geluk dat mijn vriendin ook kitesurft en een vergelijkbaar leven leidt. Anders is het echt niet te doen. Ik heb altijd gezegd dat ik geen vriendin wilde zolang ik deze passie had. Dat dit zou gebeuren, had ik nooit verwacht. Ik kwam een vrouw tegen waarmee ik én een match had én waarbij ik volledig begrip kreeg voor mijn levensstijl. We snappen elkaar gewoon. Ze is nu aan het kiten in Australië. Op andere momenten ben ik weg. Maar vaak genoeg reizen we samen. Als we niet samen reizen en geen tijd hebben voor een telefoontje of berichtje, dan doen we daar niet moeilijk over. Soms lukt dat niet. We geven elkaar vertrouwen en weten hoe het zit.

Met mijn familie Facetime en app ik er net zo goed op los als het mogelijk is. Dan drink ik een kopje koffie achter mijn laptop in Zuid-Afrika en doet mijn moeder hetzelfde vanuit Zuid-Holland. Weet je, ze zijn blij voor me, ze weten dat ik hier blij van word. Mijn broertjes waren ook goed in kiten, maar hadden andere ambities. Of jaloezie een rol speelt? Misschien als ik in de winter op ze zwaai vanuit een land waar het dertig graden is, haha. Maar andersom beneid ik ze ook vaak genoeg. Wanneer? Nou, als ik momenten mis. Dan zit ik aan de andere kant van de wereld, terwijl zij samen taart eten bij de verjaardag van mijn moeder. Ik geniet er dan ook van als ik weer in het land ben. Dan train ik ook vaak met mijn broertje, die veel golfsurft. Golfsurfen is goed voor kitesurfen, voor het gevoel op het water."

Heb jij helden of voorbeelden?

"Ik heb nooit kitehelden gehad. Ik kijk op tegen mensen die zich opofferen voor het grotere geheel. Denk aan Mandela of Ghandi. Zij hebben echt iets betekend voor de mensheid. Ik vind het supermooi wanneer mensen verder denken dan hun eigenbelang. Verder kijk ik nu ik wat meer fotografeer ook naar andere fotografen. Ik heb een mapje op mijn computer waar ik ideeën in opsla die ik online tegenkom. Ik kijk naar de GoPro-Instapagina maar ook naar websites van actiefotografen. Als ik in het land ben, ga ik ook graag naar het Fotomuseum in Rotterdam. Een geweldig museum met verrassende exposities. Daar rondlopen vind ik supercool."


Wat is jouw levensovertuiging?

"Ik laat me niet weerhouden door de gedachte: kan ik het wel? "Nee bestaat niet tenzij je het probeert,'' is mijn motto. Waarom zou je het niet proberen? Het ergste wat je kan krijgen is het antwoord ''nee.'' So? Probeer het en kijk hoe ver je komt! Denk aan die slogan van Pipi Langkous. Ze zei: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.'' Zo puur en open kun je het best op alles afstappen. Vol vertrouwen. Ik houd van die manier van denken. Kinderen kijken ook zo naar de wereld. Ga er gewoon voor. Zie het leuke ervan in, de speelsheid, en leer van je ervaringen. Pak alles met twee handen aan.''

Over handen gesproken: jij hebt, net als een gitarist, veel eelt op je handen. Een kiterskenmerk?

"Erg hè? Bij kiten moet je alles bare hand doen. Je handen zien er dan op een gegeven moment verweerd uit. Vol eelt. Het hoort erbij. Soms speel je, soms lijd je een beetje, dat hoort bij sport.''


What's in the bag?

Roderick Pijls gebruikt de GoPro Hero 7 Black actioncamera:

GoPro Hero 7 Black

GoPro HERO 7 Black Actioncam

De GoPro HERO Black Action Cam 7 is een actioncam waarmee je opnamen kunt maken in 4K en in 60fps. De camera is onder uiteenlopende omstandigheden te gebruiken en is waterdicht tot 10 meter diepte. De camera is te bedienen door touchscreen, de GoPro-app of stembediening. Dankzij de ingebouwde HyperSmooth-beeldstabilisatie is het mogelijk om, zonder gimbal, zeer stabiele beelden te schieten. Het is ook mogelijk om foto's te maken dankzij de 12mp-sensor. 

De camera heeft geïntegreerde WiFi en Bluetooth-mogelijkheden, waardoor connectie met de app snel en gemakkelijk te realiseren is. Je kunt zo gemakkelijk beelden delen naar SnapChat of Instagram. Livestreamen naar Facebook Live is ook mogelijk. Tegelijkertijd worden de beelden op de SD-kaart opgeslagen. Op de GoPro HERO7-pagina vind je nog meer informatie over deze multifuctionele actioncam.

Bekijk de GoPro HERO7

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Roderick? Je ziet hieronder foto's die Roderick gemaakt heeft met zijn GoPro Hero 7 Black.


Terug naar de overzichtspagina