Nachtfotografie in de stad

Nachtfotografie in de stad, tips!

Met deze tips maak jij je eigen karakteristieke foto’s, van zonsondergang tot zonsopkomst!

Nachtfotografie is een geweldige manier om interessante en ongewone foto's te maken. Of je nu tot rust wilt komen met het fotograferen van statige stadsgezichten of het bruisende nachtleven in wilt duiken met straatfotografie; nachtfotografie maakt alledaagse beelden bijzonder. Omdat fotograferen bij weinig licht toch een beetje intimiderend kan zijn laten wij zien hoe je het best het mysterie van de nacht vastlegt.

Voorbereiding | Statige stadsgezichten | Gezichten in de stad | Sterren en strepen | De dag erna

Voorbereiden is het halve werk

Voordat je aan je nachtelijke avontuur begint is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Overdag fotograferen is soms zo makkelijk als mikken en klikken, een goede nachtfoto heeft echter vaak meer voorbereiding nodig. Bedenk je allereerst welke kant van de nacht je wilt belichten. Ben je op zoek naar het verlaten straatbeeld? Of juist naar het drukke nachtleven? Ook informatie over eventuele evenementen in de stad, maanstanden en zonsondergang en -opkomst is handig om te weten.

Nachtfotografie stad

Statige stadsgezichten

Het fotograferen van een leeg stadsgezicht in de nacht is een langzaam en methodisch proces. Het is belangrijk om goed de tijd te nemen en te experimenteren met verschillende instellingen. Hoewel je camera overdag vaak prima fotografeert met auto-modus kan je ’s nachts het beste werken met diafragmavoorkeuze of de manuele stand. Steden hebben vaak een grote variëteit aan kunstlicht, wat erg contrasteert met de donkere buitenlucht. Auto-modus wil het gebrek aan licht graag corrigeren, hierdoor worden de ISO-waarden veel te hoog en krijg je ruis in je foto’s. Gebruik in plaats van hoge ISO-instellingen liever langere sluitertijden. Door een tripod te gebruiken kan je met een lange sluitertijd compenseren voor weinig lichtinval, zo kan je de ISO zo laag mogelijk houden. Het stedelijke landschap heeft vaak veel details, om alles scherp vast te leggen kan je het best fotograferen met een klein diafragma. Om de kleurtemperatuur zo natuurlijk mogelijk te houden stel je de witbalans handmatig in of fotografeer je in RAW zodat je het in de nabewerking makkelijk kan corrigeren.

Gezichten in de stad

Gezichten in de stad Nachtelijke straatfotografie is een wereld van verschil vergeleken met het methodisch fotograferen van een leeg stadsbeeld. Nachtelijke straatfotografie gaat minder over de juiste instellingen en meer over de juiste inzet. Straatfotografie is spontaan en heeft een hoog tempo, hierdoor heb je weinig tijd om instellingen aan te passen. In deze vorm van fotografie ben je meer afhankelijk van lichtbronnen, zoals winkelruiten of straatverlichting. Vind een interessante lichtbron en stel je camera er op af, je weet maar nooit wat er gebeurd! Om onderwerpen (onopgemerkt) te bevriezen heb je een snelle sluitertijd nodig, dit betekent dat je moet werken met een hoge ISO. De hogere ISO zorgt, zoals eerder vermeld, voor meer ruis maar dit is te verwachten tijdens nachtelijke straatfotografie. Het gebruik van een groot diafragma is vaak ook noodzakelijk. Het licht is meestal zo laag dat je, zelfs bij je gekozen lichtbron, weinig keus hebt. Nachtelijke straatfotografie is een echte uitdaging voor zowel jezelf als je camera, maar oefening baart kunst!

Straatfotografie nacht

Nachtfotografie effecten

Sterren en strepen

Nachtfotografie is ideaal voor het maken van foto’s met creatieve effecten. In het donker kan je echt spelen met lichtpunten en beweging. Het gebruik van een klein diafragma zorgt bijvoorbeeld voor stervorming. Stervorming verandert lichtpunten in schitterende sterretjes, zo wordt een saaie lantaarnpaal opeens een stuk interessanter. Een groot diafragma, daarentegen, zorgt voor bokeh. Bokeh geeft foto’s een dromerig effect door lichtpuntjes te veranderen in wazige ronde bollen. Werken met een statief geeft je de mogelijkheid om aan de slag te gaan met creatieve bewegingsonscherpte. Creatieve bewegingsonscherpte legt beweging in een stilstaand beeld vast, zo krijg je dynamische en levendige foto’s. Door een lange sluitertijd te gebruiken leg je bijvoorbeeld de beweging van een mensenmassa of lichten van verkeer vast.

De dag erna

Met nabewerking kan je echt de puntjes op de i zetten. Creëer bijvoorbeeld met exposure blending of luminatie maskers de perfecte belichting door meerdere belichtingstijden van één compositie te combineren. Verbeter ruis in Photoshop, of benadruk het juist door korrel toe te voegen aan je foto’s voor een retro look. Sommige filters laten felle lichten echt knallen terwijl andere filters juist een dimmend effect hebben. Van opwekkend tot griezelig, welke look of feel je kiest voor je nachtfoto’s is helemaal aan jou. Je kan alle kanten op! Eén ding is zeker: je ziet de nacht helemaal in een ander licht.

Meer lezen

 
wintersport

WAT IS HET BOKEH-EFFECT?

Wat is bokeh en hoe creëer je het? Dat en meer lees je in dit artikel.

> Lees artikel

photoshop bewerken

FOTO'S BEWERKEN IN PHOTOSHOP

Je kunt zoveel kanten op in Photoshop. Maar waar begin je? Hier een beknopte tutorial.

> Lees artikel

beweging

BEWEGING FOTOGRAFEREN

Bewegende onderwerpen fotograferen heb je zo onder de knie op deze tips.

> Lees artikel

nachtfotografie

TIPS VOOR NACHTFOTOGRAFIE

In de nacht fotograferen is een vak apart. Waar moet je op letten?

> Lees artikel